Maradhat a hízott libamáj

Elfogadta az Európai Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottsága a 2012-2015 közötti európai uniós állatjóléti stratégiával kapcsolatos jelentését, de elvetette a hízott libamáj betiltását célzó javaslatot - jelentette be szerdán közleményben Glattfelder Béla fideszes EP-képviselő.

 "A hízott libamáj hagyományos mezőgazdasági termék. Ezért a Lisszaboni Szerződés védelme alatt áll. A libamáj fontos exportcikkünk. Az ágazat több ezer, jórészt hátrányos helyzetű vidéki térségben élő embernek biztosít megélhetést hazánkban. Reméljük, hogy a plenáris szavazáson is sikerül megvédeni a magyar érdekeket" - áll a közleményben, amely szerint Glattfelder Béla üdvözölte a liberális képviselők javaslatának elutasítását.

Olcsó az alma, aranyáron a tojás
Áprilisban az agrártermékek termelőiár-szintje 2,9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a növényi termékek ára 8,7 százalékkal mérséklődött, míg az élő állatoké és az állati termékeké 11,1 százalékkal nőtt a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint. A gabonafélék ára 2012 negyedik hónapjában 8,2 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2011 azonos időszakában. A búza és a kukorica az előző hónaphoz mérten kissé drágult, így az előbbi termék ára 55 200 forint, az utóbbié 50 800 forint volt tonnánként.

A kezdeményezés egyébként részben a Négy Mancs Alapítvány által indított marketinghadjáratból is ered. A Négy Mancs már évek óta folytat lejáratóhadjáratot a magyar hízott liba- és kacsamáj előállítása és forgalmazása ellen. A szervezet 2006 novemberében nemzetközi kampányt kezdett a tömött libákból származó hús ellen, feketelistát készített, és azt kérte az áruházláncoktól, hogy ne vásároljanak májat és húst olyan üzemtől, amely a listán szerepel, és ezzel milliárdos kárt okozott a cégnek.Legfrissebb akciójuk, hogy online tiltakozást hirdet magyar nyelvű honlapján az állatvédő szervezet, amellyel libatömés ellen kíván fellépni. „A kacsák és libák tömése a legkegyetlenebb módszerek közé tartozik, amit egy állítólagos ínyenc falat - a zsírmáj - előállításáért folytatnak." - írják a honlapon.

Az oldalon a töméssel előállított hús felhasználása ellen is tiltakoznak. Ismert ugyanakkor, hogy a Négy Mancs ellen több baromfitermékek előállításával foglalkozó magyar cég is pert indított, amelyek jelenleg is zajlanak. A magyar cégek betartják az EU-s és a magyar előírásokat a baromfihús előállításával kapcsolatban, ezért állnak értetlenül a követelésekkel szemben és sok év türelmes egyeztetés után azért kezdtek pert a Négy Mancs ellen - hangsúlyozzák ágazati szakértők.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo