Brüsszel cikkek


Brüsszel leváltotta Gyurcsányt és Sorost

Brüsszel leváltotta Gyurcsányt és Sorost 

Meddig fajulhat Brüsszel és Orbán Viktor háborúja?
Brüsszelnek elege van a nagy internetes óriáscégek törvényen felüliségéből

Brüsszelnek elege van a nagy internetes óriáscégek törvényen felüliségéből 

Az EU illegális termékkel kapcsolatos információkérést küldött az AliExpressnek.
Oroszbarátokat dobnának ki a lengyelek a közhivatalokból, Brüsszel vizsgálódik

Oroszbarátokat dobnának ki a lengyelek a közhivatalokból, Brüsszel vizsgálódik 

Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelország ellen az orosz befolyást vizsgáló törvény miatt.
Brüsszel intézkedését kértük, intézkedtek és elfogadtuk

Brüsszel intézkedését kértük, intézkedtek és elfogadtuk 

Európai Bizottság: megállapodás jött létre az ukrán gabona behozatalával kapcsolatban.
Szijjártó Péter ismét Brüsszelt oktatja

Szijjártó Péter ismét Brüsszelt oktatja 

Szijjártó Péter: Brüsszelnek is el kell végeznie a házi feladatát, hogy a diverzifikáció ne csak álom maradjon.
Ismét szörnyűségre készül Brüsszel

Ismét szörnyűségre készül Brüsszel 

Handelsblatt: Brüsszel az energiaipari különadó megosztását kéri a tagállamoktól.
Kik azok a „szörnyű” brüsszeli bürokraták?

Kik azok a „szörnyű” brüsszeli bürokraták? 

Gyurcsány, migránsok, Soros, Juncker fideszes szitokszavak után jelenleg a brüsszeli bürokraták lettek a kormánypártiak kedvenc utálni valói. Most ők jelenítik meg a legfontosabb ellenséget a fideszes szavazók számára. Minden rossz miattuk történik. De kik azok a brüsszeli bürokraták, és vajon mi a baj velük?
Nincs engedmény a Brexit-ben, a következmények ismeretlenek

Nincs engedmény a Brexit-ben, a következmények ismeretlenek 

Theresa May brit kormányfő ma Brüsszelben ismét egyszer tárgyal Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, de az Unióból való brit kilépés fő vitatott kérdésének megoldására most sem látszik remény.
Kitiltották a dízelautókat Brüsszelből

Kitiltották a dízelautókat Brüsszelből 

Hétfőtől a 22 évesnél idősebb, illetve alacsony környezetvédelmi besorolású járműkategóriákba tartozó dízel üzemű járművek nem hajthatnak be a Brüsszel Fővárosi Régióba, a tilalmat megszegők 350 euró (mintegy 115 ezer forint) azonnali bírságot kapnak.
Évekig fenyegetőztek, most megkapták a büntetést

Évekig fenyegetőztek, most megkapták a büntetést 

Százmilliós büntetést kaptak Brüsszeltől elektromos és elektronikai nagyvállalatok, mert éveken át előírták az online-kereskedőknek, mennyiért árulhatják termékeiket.

Eddig sem gondoltuk, hogy Brüsszelben szűkösen élnek... 

Az Európai Parlament csaknem minden harmadik képviselőjének van mellékkeresete. Miközben már alapfizetésük meghaladja a havi 8.000 eurót, sokuknak még ennél jóval magasabb mellékjövedelme is van, állapította meg a Transparency International.

Ingyenes a tömegközlekedés és a bicikli ebben a városban 

Ha Brüsszelben két napig megüti a határértéket a légszennyezettség, ingyenessé válik a tömegközlekedés és a biciklimegosztás, amíg újra ki nem tisztul a levegő, határozta el a városvezetés.

Dupla annyi megújulót is termelhet az EU, mint most 

2030-ra 34 százalékra is növelheti a megújulók arányát az energiamixben az Európai Unió, szögezte le új jelentésében a brüsszeli Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség. Az EU energiaügyi biztosa, Migue Arias Canete örömmel fogadta a hírt.

Az európai méhfajták felét a kipusztulás fenyegeti 

A globális élelmiszerellátás múlik rajtuk, hiszen az élelmiszernövények nagy része beporzást igényel. Nemcsak a neonikotinoid-alapú rovarirtószerek miatt pusztulnak. A mézelő méhek elveszik a vad beporzó fajoktól az élelmet.

Brüsszel tönkreteheti a megújulókat használó háztartásokat 

Az Európai Bizottság egy új javaslata ugyanolyan kötelezettségeket osztana a napkollektorokat használó háztartásokra, mint az erőművekre. Ezzel irdatlan nagy adminisztrációs és anyagi terheket zúdítanának a kis energiatermelőkre. Az EU-s energiaminiszterek ezzel eddig nem sokat törődtek, inkább a szénbányászat támogatásának megszüntetése ellen lobbiztak Brüsszelben.

Brüsszel egymilliárd euróra büntette a Qualcommot 

Közel egymilliárd eurós bírságot szabott ki az Európai Bizottság szerdán a Qualcomm amerikai mobiltelefonchip-gyártóra az uniós trösztellenes szabályok megsértése miatt.

Ezért szívás a szabadkereskedelmi egyezmény 

A szabadkereskedelmi egyezmények lehetővé teszik a multinacionális nagyvállalatok számára, hogy akár dollármilliárdokra pereljék a kormányokat, ha környezetvédelmi törvény tiltásai miatt beruházásaik elakadnak, vagy nem kapnak engedélyt. Ez elveheti a nemzetállamok kedvét attól, hogy szigorú környezetvédelmi törvényeket hozzanak, illetve betartassák azokat . Kiárusította az Európai Bizottság alapvető jogaink egy részét. A GDP fontosabb Brüsszelnek.

Brexit: hétfőn megkezdődnek a kilépési tárgyalások 

Azt követően, hogy Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója és David Davis, a Brexit-tárgyalások irányítására létrehozott brit minisztérium vezetője megállapodott az időpontban, hétfőn Brüsszelben megkezdődnek a Lisszaboni Szerződés 50. cikke szerinti tárgyalások az Egyesült Királyság EU-ból való kilépéséről - jelentette be Mina Andreeva, az uniós bizottság egyik szóvivője pénteken.

Orbán nem akad ki soha 

Ezt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke mondta a magyar kormányfőről, akivel, bár Jól kijönnek egymással, gyakran veszekszenek. Az EB-elnök ezen felül azt is elárulta: kötelezettségszegési eljárásra számíthatunk.

Ne állítsuk meg Brüsszelt: ingyen wifi lesz több ezer európai városban 

Politikai megállapodásra jutottak az uniós intézmények az úgynevezett WiFi4EU kezdeményezésről, amelynek értelmében 2020-ra ingyenes wifi hotspotok ezreit fogják kiépíteni a kontinensen.

Jogvita külföldi partnerrel? Mostantól egyszerűbb 

Globalizált világunkban bármely magánszemély vagy vállalkozás életében előfordulhat olyan eset, amikor jogvitája alakul ki egy külföldi természetes vagy jogi személlyel szemben. Ilyen esetekben az elsődleges eldöntendő kérdés, hogy pontosan mely állam bírósága előtt van lehetőségünk a jogvita rendezésére. „Az Európai Unió térségén belül ezt a kérdéskört szabályozza polgári és kereskedelmi ügyekben a nemrégiben átdolgozott Brüsszel I. rendelet. A január 10-én hatályba lépett módosítások egyszerűsítik a határon átívelő jogviták megoldását”- összegez Ódor Dániel, a Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda munkatársa.

Reklámadó és kötelezettségszegés - meleg július volt 

Megszavazott reklámadó, milliárdok zárolása és jó néhány Magyarország ellen indított és időközben lezárt brüsszeli eljárás - így sommázhatóak a júliusi gazdasági események.

Brüsszel is helyért könyököl az Északi-sarknál 

Az Európai Unió növeli hozzájárulását az északi-sarki együttműködéshez, jelentette ki Štefan Füle bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztos április 17-én, az Európai Parlament strasbourgi ülésén.

Túladóztatott a magyar gazdaság 

Számos magyar gazdasági mutató javult, de örömre nem sok okunk lehet. Az Európai Bizottság szerdán közzétett jelentése szerint a jobb adatokat nem mindig pozitív folyamatok eredményezték. A testület megállapítása szerint többek között a vállalati hitelezés gyors csökkenése, a gazdaságpolitikai bizonytalanság és a szektorális különadók is hozzájárultak ahhoz, hogy a beruházás és a termelékenység bővülése történelmi mélypontra süllyedt, és aláásta az ország amúgy is alacsony növekedési potenciálját.

Újabb segítséget kapnak a kkv-k Brüsszelben 

Az Európai Unió (EU) 2014 és 2020 közötti költségvetési időszakában a magyar kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) uniós támogatásainak minél magasabb szintű lehívása a célja annak a brüsszeli képviseleti irodának, amelyet a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) más szervezetekkel közösen nyit.

Elcsodálkozott a világ Orbán szavain 

Nem ugyanarról tárgyalt egymással a Varga Mihály vezette magyar tárgyalódelegáció és az IMF/EU-küldöttség? Orbán Viktor miniszterelnök és Gerry Rice IMF-igazgató szavait egybevetve csakis erre gondolhat a gyanútlan nagyközönség, mert mind a hitel fajtájáról, mind a tárgyalások jelenlegi állapotáról mást mondott a két nyilatkozó fél. Mindenesetre a magyar kormányfő közlésére már a szerdán rendezett brüsszeli vitán is rákérdeztek, csütörtökön pedig már a nagy pénzügyi elemzőházak is rácsodálkoztak.

Maradhat a hízott libamáj 

Elfogadta az Európai Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottsága a 2012-2015 közötti európai uniós állatjóléti stratégiával kapcsolatos jelentését, de elvetette a hízott libamáj betiltását célzó javaslatot - jelentette be szerdán közleményben Glattfelder Béla fideszes EP-képviselő.

Brüsszel: Budapest teljesíti a hiánycélt 

Az Európai Bizottság pénteken Brüsszelben kiadott előrejelzése szerint idén és jövőre is a bruttó hazai termék 3 százaléka alatt marad az államháztartás hiánya Magyarországon. A jó hír erősítheti a forintot, a piac Varga Mihály kinevezését is kedvezően fogadta.

Jövőre 122 milliárd 937 millió eurót költ az EU 

Az Európai Parlament plenárisa nagy csütörtökön többséggel fogadta el az EU 2010-re szóló költségvetését, melynek középpontjában a gazdasági válság következményeinek kezelése áll. A téma felelőse Surján László magyar EP-képviselő volt.

Nem elég a 3,7 százalék a brüsszeli uniós alkalmazottaknak 

Jelképes figyelmeztető sztrájkot tartott az európai uniós alkalmazottak egy csekély része hétfőn Brüsszelben, a jövőre tervezett 3,7 százalékos béremelésük jóváhagyását követelve.

Brüsszel Bajnai mellett 

Magyarország helyes, megfelelő intézkedéseket tesz a gazdaság "megfordítására", vagyis a fellendülés irányába terelésére, mondta az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso kedden Brüsszelben, miután találkozott Bajnai Gordon miniszterelnökkel. 

Kifizetetlen számlák ellen lépne Brüsszel 

Megszavazta csütörtökön az Európai Parlament ipari, kutatási és energiaügyi bizottsága Herczog Edit (MSZP) jelentését arról a készülő európai uniós jogszabályról, amely a kis- és közepes vállalkozások működésével és segítésével foglalkozik.

Grúzia újjáépítése milliárdokba kerül 

Grúzia újjáépítésére az Oroszországgal vívott fegyveres konfliktus után 2,38 milliárd eurót kell fordítani a következő három év alatt a Világbank és az Európai Bizottság becslése szerint.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Jobban váltja a devizát egy magyar bank, mint a Revolut

Jobban váltja a devizát egy magyar bank, mint a Revolut 

Eddig leginkább csak a fintech-cégeknél - mint a Revolut - látott funkciót vezetett be a Gránit Bank mobilapplikációjában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz!

Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz! 

Hajlamosak vagyunk a betegségekre valamiféle kivédhetetlen sorscsapásként tekinteni, pedig a tudomány tényei és a számok egészen mást mutatnak: a személyes döntéseinknek, a tudatos választásainknak meglepően nagy hatásuk van az egészségünkre.
Hogyan választ autót egy profi? Akinek több száz autó van a “keze” alatt - beszélgetés Fehér Tamással, a Colas magyarországi cégcsoportjának flottavezetőjével

Hogyan választ autót egy profi? Akinek több száz autó van a “keze” alatt - beszélgetés Fehér Tamással, a Colas magyarországi cégcsoportjának flottavezetőjével 

Az autóvásárlás örömteli dolog, ám sokszor nem egyszerű kiválasztani a legmegfelelőbbet, akár magánszemélyről, akár cégről van szó.

Pénzszerzés

Támogatás céges villanyautókra: újabb részletek derültek ki a programról

Támogatás céges villanyautókra: újabb részletek derültek ki a programról  

Februárban rajtolhat el a vállalkozások elektromosjármű-beszerzéseit támogató program .

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Jogi kisokos

Komoly kötelezettségekkel járnak a cégeknek az új kiberbiztonsági szabályok

Komoly kötelezettségekkel járnak a cégeknek az új kiberbiztonsági szabályok 

A NIS2 irányelv magasabb szintre emelte a korábbi uniós kiberbiztonsági szabályozást és számos új kötelezettséget vezetett be.

Klímablog

Veszélyben a nettó zéró kibocsátás elérése 2050-ig

Veszélyben a nettó zéró kibocsátás elérése 2050-ig 

Nem elegendőek a jelenlegi, fokozatos változtatások.

Gazdaság

Támogatás céges villanyautókra: újabb részletek derültek ki a programról

Támogatás céges villanyautókra: újabb részletek derültek ki a programról  

Februárban rajtolhat el a vállalkozások elektromosjármű-beszerzéseit támogató program .

Társadalom

Izgalmas finálé a pénzügyi versenyben: 1200 csapat közül került ki a győztes

Izgalmas finálé a pénzügyi versenyben: 1200 csapat közül került ki a győztes 

December 7-én, személyes részvétellel tartották meg a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny országos döntőjét, amelyen 20 csapat mérte össze tudását a szakmai zsűri előtt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo