hirdetés

Nincs engedmény a Brexit-ben, a következmények ismeretlenek

Theresa May brit kormányfő ma Brüsszelben ismét egyszer tárgyal Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, de az Unióból való brit kilépés fő vitatott kérdésének megoldására most sem látszik remény.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Maynek az EU-val a kilépésről kötött megállapodását a brit parlament ismételten leszavazta. A fő kifogás: az egyezmény azzal, hogy korlátlan ideig fenntartja az EU-tag Írország szabad kereskedelmét a brit Észak-Írországon át, gyakorlatilag továbbra is az Unióhoz köti Nagy-Britanniát. A parlamenti többség és May azt szeretnék, ha ez a kötelezettség csak korlátozott ideig maradna fenn.

FORRÁS: MTI/EPA/WILL OLIVER

Az Unió azonban ismételten jelezte, hogy nem hajlandó az évek munkájával kidolgozott megállapodás módosítására. Brüsszel továbbra sem hajlandó az ír kérdésben engedni – legfeljebb nem kötelező erejű nyilatkozat várható az ügyben.

A brit kormányfő így várhatóan ismét üres kézzel tér majd vissza az EU központjából. Parlamentje egy hét múlva szavaz újra a Brexit-megállapodásról és azt – a dolgok jelenlegi állása szerint – újra el fogja utasítani.

Akkor most készüljünk a Brexitre?
A jelen állás szerint senki sem tudja, hogy mi lesz a Brexittel, lesz-e egyáltalán vagy elhalasztják? A sokféle lehetséges forgatókönyv mellett a prudens üzleti működés azonban megköveteli, hogy felkészüljünk a legrosszabb eshetőségre, még akkor is, ha abban reménykedünk, hogy a Brexitet mégis elhalasztják.
Ez kikényszerítheti Theresa May lemondását, ismeretlen következményekkel. A történések mindenesetre arra mutatnak, hogy Nagy-Britannia március 29-ével megállapodás nélkül hagyja ott az EU-t és a rendkívül súlyos következmények elsősorban a kilépőt sújtják majd.

(Forrás: Der Spiegel)

hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo