Madárinfluenza cikkek


Megállíthatatlanul terjed a vírus

Megállíthatatlanul terjed a vírus 

Békés vármegyében is megjelent a madárinfluenza, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy orosházi baromfitelepen vett mintából mutatta ki a vírus jelenlétét. 
Újabb területen ütötte fel a fejét a madárinfluenza

Újabb területen ütötte fel a fejét a madárinfluenza  

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nébih.
Fertőzött húsárutól tartanak a baromfisok

Fertőzött húsárutól tartanak a baromfisok  

A madárinfluenza-járvány miatt azonnali európai uniós intézkedésekre van szükség a brazil baromfihús-importtal kapcsolatban.
Veszélyben az állattartók, már Budapesten is megjelent a gyilkos kór

Veszélyben az állattartók, már Budapesten is megjelent a gyilkos kór  

Békés vármegyében és Budapesten is igazolta a madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.
Újabb megyében jelent meg a gyilkos kór

Újabb megyében jelent meg a gyilkos kór 

Újabb tömőlúdtelep állatainál mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírust a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.
Újabb megyét ért el a madárinfluenza

Újabb megyét ért el a madárinfluenza 

Csongrád-Csanád megyében is magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Újabb megyéket ért el a gyilkos kór

Újabb megyéket ért el a gyilkos kór 

A magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma két Békés megyei hízólúdtelepen és egy tenyésztyúk-állományban, valamint egy Csongrád-Csanád megyei lúdállományban. Az érintett telepek felszámolása folyamatban van. Az új kitörések összesen több mint 65 ezer baromfit érintenek, de ezek mellett Bács-Kiskun megyében is tovább terjed a betegség.
Újra felütötte a fejét a gyilkos kór Magyarországon

Újra felütötte a fejét a gyilkos kór Magyarországon 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma ismét a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta Bács-Kiskun megyében. A fertőzés ez alkalommal egy körülbelül 3500 egyedet számláló hízólúdtelepet ért el, ahol az állomány felszámolása már a gyanú alapján megtörtént.
Újra megjelent a gyilkos vírus Magyarországon - figyelmeztetik a gazdákat

Újra megjelent a gyilkos vírus Magyarországon - figyelmeztetik a gazdákat 

Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.
Szigorítást rendeltek el: terjed a madárinfluenza Magyarországon

Szigorítást rendeltek el: terjed a madárinfluenza Magyarországon 

Két, egymástól független és nagy távolságra lévő Bács-Kiskun megyei telepen, egy pecsenyekacsa törzsállományban és egy hízólúd tartó gazdaságban is madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A fertőzést tegnap délután erősítették meg a vizsgálatok, az érintett jászszentlászlói állomány felszámolása már gyanú alapján megtörtént, a császártöltési állományé folyamatban van. Az országos főállatorvos a magas kockázatú megyékben elrendeli a kötelező zártan tartást.

Kik kaphatnak kártalanítást a vírus után? 

Március vége óta 3,8 millió baromfit kellett leölni a madárinfluenza újbóli megjelenése következtében - írja a Magyar Hírlap a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalra hivatkozva, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy kártalanítás csak azoknak az állattartóknak jár, akik a jogszabályoknak megfelelően tartották az állatokat.

Így kaphatnak a gazdálkodók milliókat járványvédelmére 

Akár a beruházási költség felét, de legfeljebb 30 millió forint támogatást igényelhetnek a Vidékfejlesztési Program terhére azok a gazdálkodók, akik baromfi- vagy sertéstelepeik járványvédelmét erősítenék. A különböző járványos állatbetegségek megjelenésének kockázata számos technológia bevezetésével csökkenthető, a támogatás alapvető célja ezen megoldások beszerzésének, kiépítésének elősegítése.

Megjelent a madárinfluenza Magyarországon – drágulás jön a boltokban? 

Újabb megyében azonosították a madárinfluenza vírusát, ám még ezelőtt két ország is kitiltotta piacáról a magyar baromfit. A Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója szerint a kialakult helyzet negatív exportpiaci hatásai vélhetőleg erősebbek lesznek.

Megjelent a vírus Magyarországon – súlyos intézkedések jönnek 

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki egy Komárom-Esztergom megyei Ács település nagy létszámú pulykát tartó gazdaságában, a hatóság a szükséges intézkedéseket azonnal megtette - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Megjelent a madárinfluenza a szomszédban 

Lengyelországban már a tavaly év végétől terjed a betegség, most Szlovákiában is megjelent.

Madárinfluenza: még nem múlt el a veszély 

Európa több tagállamában szórványosan továbbra is előfordul a magas patogenitású madárinfluenza megbetegedés házi és vadon élő madaraknál. A legújabb eseteket Bulgáriából jelentették, amelynek különös jelentősége, hogy hazánk ebbe az irányba élénk kereskedelmet folytat.

Madárinfluenza, sertéspestis: súlyos kockázatok az európai élelmiszerláncban 

Számba vették az élelmiszerláncból fakadó várható kockázatokat a következő negyedévre vonatkozóan az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői. Az állatok és növények egészségére leselkedő veszélyek egyúttal gátolják az élelmiszerbiztonság garantálását.

Még nem vagyunk felvértezve a madárinfluenza ellen 

Véget ért a baromfitartók egyhetes, átfogó járványvédelmi ellenőrzése, melyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a Baromfi Termék Tanáccsal és a kormányhivatalokkal együttműködve hajtott végre szeptember végén. Az audit célja a baromfitartó telepek járványvédelmének felülvizsgálata volt.

Újra pusztíthat a madárinfluenza 

Higiéniai képzésekkel, az állattenyésztési ágazatokra kidolgozott kárenyhítési, illetve díjtámogatott biztosítási rendszer létrehozásával számottevően csökkenthető lenne a madárinfluenza okozta kár a kórokozó esetleges ismételt megjelenése esetén – hangzott el egy szakmai konferencián konferencián.

Magyarországon vége a madárinfluenzának - egyelőre 

A Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország 2017. augusztus 24-én visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz elismerését követően sorra nyílhatnak újra az egyes harmadik országi piacok a magyarországi élő baromfi és baromfi termék szállítmányok előtt. A járvány újbóli megjelenésének megelőzése érdekében egyes intézkedések azonban továbbra is érvényben maradnak.

Állami támogatást kapnak a baromfifeldolgozók 

Állami támogatásra számíthatnak a madárinfluenza által leginkább sújtott baromfifeldolgozók - derül ki abból a kormányhatározatból, amely az ezzel összefüggésben szükséges állami beavatkozás kiterjesztéséről rendelkezik.

Magyarország egy megye kivételével visszakapta madárinfluenza-mentes státuszát 

A Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) ajánlásai alapján - Bács-Kiskun megye kivételével - Magyarország valamennyi megyéje a madárinfluenza-betegségtől mentes státuszát visszakapta június 10-től - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) hétfőn az MTI megkeresésére.

Hivatalosan vége a madárinfluenzának 

A belföldi és az unióba irányuló baromfiszállítások is zavartalanul folyhatnak országszerte, miután az állategészségügyi hatóság május 24-én feloldotta az utolsó, magas patogenitású madárinfluenza miatt elrendelt Bács-Kiskun megyei korlátozást. Az országos főállatorvos május 29-i határozata alapján megszűnt a baromfik zárt tartásának kötelezettsége is, azonban a zártan etetés és itatás a jövőben is kötelező.

Mégse vagyunk túl a madárinfluenzán 

Ismét felütötte a fejét a madárinfluenza Bács-Kiskun megyében. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében az állatok leölését mindkét érintett telepen – állami kártalanítás mellett – megkezdte az állategészségügyi szolgálat. A megbetegedéseknél ezúttal is a H5N8 vírustörzset azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma.

A vásárlók most érzik majd meg a madárinfluenzát 

Komoly készlethiányt okozott, így a kereskedőknél jelentős drágulást hoz a madárinfluenza kereskedők szerint. Legkorábban őszre rendeződhet a készletszint.

Már a struccban sincs pénz 

Válságba jutott a magyarországi struccágazat, jelentősen visszaesett a kereslet, csökkentek az értékesítési árak, a haszon főként a szlovák, román, olasz és cseh feldolgozóké, ezért egyre kevesebben foglalkoznak Magyarországon strucctartással – számolt be Zoufal Béla, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Zagyvarékason élő strucctartó az MTI-nek.

Vége az influenzajárványnak 

Számos megyében feloldották a madárinfluenza miatti korlátozásokat, de még hónapokba telik, mire helyreáll a rend a baromfiágazatban a súlyos veszteségek után. Több mint hárommillió szárnyast kellett leölni a járvány miatt.

Gondban vannak az állam nélkül a baromfitartók 

Több mint hárommillió baromfit kellett eddig leölni a madárinfluenza miatt, a magyar baromfiágazat a krízishelyzetből csak fokozott állami szerepvállalással tud kilábalni a Baromfi Terméktanács szerint.

Március 1-gyel lehet vége az influenzajárványnak 

Január vége óta házi szárnyasokban nem mutatták ki a madárinfluenza fertőzést, ha ez így marad, március elején valamennyi védő- és megfigyelési körzetet feloldhatnak - közölte Bognár Lajos a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.

Nehezen indul az év az agrárcégek számára 

Nehezen indul az év a mezőgazdasági cégek számára. A termelői áraknál magasabb költségek, a madárinfluenza és a szokatlanul hideg időjárás komoly kihívást jelent az ágazat számára, amelynek megoldása technológiai fejlesztések nélkül hosszú távon nem lehet eredményes – véli a K&H.

Most már nem szabad kiengedni a baromfit 

Magyarország teljes területére elrendelte a baromfik zártan tartását Bognár Lajos országos főállatorvos. Immáron 11 megyében mutatták ki a veszélyes kórt, ezzel az intézkedéssel fékezni lehet a járvány terjedését.

3000 állást vihet el a madárinfluenza 

Libamáj-nagyhatalom vagyunk, csak éppen nem idén. A libamáj ára az egekbe szökött, mert 50-60 százalékkal is csökkenhet az idén megtermelt libamáj mennyisége. A Földművelésügyi Minisztérium a gazdasági károkat enyhítendő az unióhoz fordul válságtámogatásért.

Már hét megyét fertőzött meg a veszélyes kór 

A madárinfluenza továbbterjedésének megakadályozása érdekében újabb védő- és megfigyelési körzetet rendelt el a megyei kormányhivatal, ezúttal érsekcsanádi központtal. Az elmúlt hónapokban a madárinfluenza miatt 230 gazdaságban, több mint 3 millió állat leölését rendelték el a hatóságok.

Brüsszel segítségét kérjük a járvány miatt 

A madárinfluenza járvány gazdasági hatásainak enyhítésére Magyarország hivatalosan is kéri az Európai Bizottság válságtámogatását. Eddig hárommilliárd forint közvetlen kárt okozott a járvány, de a közvetett hatások beláthatatlanok.

Több ezer állásba kerülhet a madárinfluenza 

Ha nem kap állami segítséget, hamar bajba kerülhet a madárinfluenza miatt bajba jutott víziszárnyas-ágazat.Míg ugyanis a tenyésztőket kártalanítják, a feldolgozók ilyesmire nem számíthatnak, ezért már a napokban elkezdődhetnek a kényszerű létszámleépítések.

Újabb két megyében jelent meg a madárinfluenza 

Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében is megjelent a madárinfluenza egy-egy gazdaságban, a vírus terjedésének megakadályozása érdekében az állatok leölését mindkét érintett telepen állami kártalanítás mellett megkezdte az állategészségügyi hatóság.

Madárinfluenza: lesz kacsa, csak nem most 

A madárinfluenza-járvány miatt a beszállítók csak részben tudják biztosítani liba- és kacsahúsból a hazai üzletláncok által megrendelt mennyiségeket, de van olyan bolthálózat is, amely arról tájékoztatott, hogy karbantartás miatt nem lesznek elérhetőek a friss kacsa- és libatermékek a következő két hétben.

Drágább lesz a rántottánk, hiánycikk lehet a tojás 

Emelhetik a tojás árát a hazai termelők, a madárinfluenza miatt ugyanis egyre szűkebb a kínálat a piacon, sőt időszakos tojáshiány is kialakulhat - olvasható a Magyar Idők keddi számában.

Újabb ország tiltotta ki a magyar baromfit 

Ukrajna megtiltotta a baromfihús, illetve a baromfiból készült félkész termékek bevitelét területére Magyarország és más európai országok azon régióiból, ahol madárinfluenza vagy baromfipestis (Newcastle-betegség) ütötte fel a fejét.

Három megyében tilos kiengedni a csirkéket 

Az országos főállatorvos Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyékben elrendelte a baromfi zártan tartását - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Az előírás célja, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal történő érintkezés lehetősége.

Jár a kártérítés a madárinfluenza után 

A madárinfluenza-vírussal fertőzött állatállomány leölése kötelező, minden érintettnek jár az állami kártalanítás, ennek összege az állat forgalmi értéke - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Közben három újabb településen jelent meg a halálos kór.

Már nyolc országból tiltották ki a magyar baromfit 

A madárinfluenza-vírus miatt Tajvan is korlátozza a magyar baromfi és baromfitermékek bevitelét az országba, így már nyolc, Európai Unión kívüli ország tiltotta meg az exportot az érintett megyéből vagy Magyarországról - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

Fontos intézkedés a madárinfluenza miatt 

Az országos főállatorvos az egész országra kiterjedően elrendelte a baromfitartó gazdaságok számára, hogy állataikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etessék és itassák - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Nem megy a tengeren túlra a magyar baromfi 

A Békés megyében kimutatott madárinfluenza-vírus miatt több Európai Unión kívüli ország is megtiltotta az élőbaromfi és különböző baromfi termékek exportját az érintett megyéből vagy Magyarországról - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Újra lecsapott a madárinfluenza Magyarországon 

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy pulykákat tartó Békés megyei gazdaságban, a hatóság kilencezer madár azonnali leölését rendelte el.

Békés megyében újra megjelent a madárinfluenza 

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága egy Békés megyei baromfitelepen. A vírus elterjedésének megakadályozása érdekében az állományt – állami kártalanítás mellett – leölik az állat-egészségügyi szolgálat szakemberei.

Madárinfluenza: a legrosszabbra is fel kell készülnünk 

Újra felütötte fejét az elmúlt évtized réme, a magyar baromfiágazatban és turizmusban milliárdos károkat okozó madárinfluenza. A vírus ezúttal még a korábbi változatánál is veszélyesebb, szakemberek szerint a legrosszabbra is fel kell készülnünk, a betegség eddig sosem látott méretű világjárványt okozhat.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában?

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában? 

Budapesten a február közepén kiadó lakások átlagos bérleti díja a múlt évi fővárosi bruttó átlagfizetés 37 százalékából jönne ki. 

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo