További adókedvezményt kapnak a kicsik

2017. március 24. péntek - 14:11 / PP/MTI
  •    

További jövedékiadó-kedvezményt kaphatnak a kisüzemi sörfőzdék Lázár János friss bejelentése szerint. A söriparban már most is forrong a hangulat, a Sörgyártók Szövetsége szerint erodálják a piaci versenyt.

“Azok a magyar vállalkozások, amelyek bajba kerülnek, számíthatnak a magyar kormány segítségre; azok a multinacionális vállalatok pedig, amelyek egy magyar vállalkozás kárára visszaélnek a hatalmukkal, arra számíthatnak, hogy a magyar kormány fel fog lépni velük szemben” – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Csíkszentsimonban, az Igazi Csíki Sör gyártelepének meglátogatása után tartott sajtótájékoztatóján. A magyar kormány tárgyalásra biztatja a Heinekent és a Csíki Sör Manufaktúrát a védjegyhasználat vitájában – jelentette ki hozzátéve, reméli, hogy egy hónapon belül megnyugtató megállapodás születhet “Dávid és Góliát harcában”. (Ld. keretes írásunkat.) 

 A miniszter bejelentette azt is: a kormány javasolja az Országgyűlésnek, hogy emeljék meg azt a küszöbértéket, ameddig a manufakturális sörgyárak jövedékiadó-kedvezményt vehetnek igénybe. Jelenleg 8 ezer hektoliteres éves termelésig csak a jövedéki adó 50 százalékát kell megfizetniük Magyarországon, ezt a küszöböt kívánja a kormány 200 ezer hektoliterre emelni – ismertette.

Lázár János 2017 március 24

Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter az Igazi Csíki Sört gyártó csíkszentsimoni sörfõzdében
MTI Fotó: Veres Nándor

“Ez jelentős segítséget fog reményeink szerint biztosítani minden magyarországi és minden magyar manufakturális sörgyárnak, és sörelőállítónak” – jelentette ki a miniszter. Az MTI kérdésére pontosította: az intézkedés a magyarországi sörgyártókra, és a Magyarországon értékesítő manufaktúrákra, így az Igazi Csíki Sör gyártójára is vonatkozik.

A sörpiacon egyébként is forrong a hangulat, a NAV Jövedéki Főosztályához fordult a Magyar Sörgyártók Szövetsége (MSSZ), miután egy szerdai HVG-cikkben a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete által publikált piaci részesedés szerintük nincs összhangban a főzdék adóbefizetésével. A Magyar Sörgyártók Szövetsége tagjai tavaly jövedéki adó címén 42 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe. Ez 4,5 százalékkal több mint 2015-ben. Rossz fényt vetne a teljes sörágazatra valamint erodálná a piaci versenyt, hogyha egyes piaci szereplők nem vagy nem a teljes forgalomba hozott mennyiség után fizetnének meg a közterheket – írja a Sörszövetség.

A Heineken – Csíki Sör ügy
A marosvásárhelyi táblabíróság január 27-i ítéletében jogerősen betiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását és forgalmazását. Az Igazi Csíki Sör gyártóját a Heineken Románia perelte be, mert úgy vélte, hogy a sör gyártója eltulajdonította szellemi tulajdonát. A romániai sörgyártók perének nyelvi vonatkozásai vannak. A bíróságnak azt kellett mérlegelnie, hogy egy termék román megnevezésének jogi védelme kiterjed-e a termék köznyelvben használt magyar megnevezésére is. A holland multinacionális cég 2003 óta rendelkezik a Csíkszerdában gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek. 2014 novemberében azonban megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi Csíki Sör, amely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett romániai és európai jogi védelmet.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek