Öt trükk kezdőknek a spóroláshoz

2014. március 28. péntek - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

A saját vállalkozások nagy többségének közös jellemzője, hogy nem igazán vannak bő lére eresztve. Adunk néhány tanácsot, hogyan kerülje el az induláskor, hogy temérdek pénzt kelljen kiadnia.

Ügyeljünk a költségeinkre! – Kép: Pixabay

Saját vállalkozást indítani rendkívül felemelő érzés, ám a tények hamar lerántják az embert a Földre. Általában kevésből kell megélni, jól beosztani a rendelkezésre álló szűkös tőkét. Sokan azonban többet adnak a látszatra, felesleges termékekre és szolgáltatásokra, mint kéne, az ily módon elszórt pénz pedig talán sosem térül meg, de legalábbis lassítja a növekedést. Adunk öt tippet, mire figyeljen a kezdeteknél, hogy ne essen a pénzszűke csapdájába.

– Vásároljon használt termékeket. Nagyon kevés olyan kezdő vállalkozás van, amelynek valóban szüksége lenne új bútorokra, irattárolókra, asztalokra. Érdemes körülnézni az apróhirdetések között, vagy egyszerűen olyan irodát bérelni, ahol az előző bérlő otthagyta a berendezést.

– Ne költözzön drága irodába. Rengeteg kezdő cég követi el azt a hibát, hogy rögtön felkapott, menő helyen nyitnak irodát, aztán futnak a pénzük után, hogy legalább az irodabérletet ki tudják termelni. Egy garázs vagy a kisszoba általában nem megfelelő irodának, de ugyanúgy nem érdemes átesni a ló túloldalára és feleslegesen irodára költeni. Különösen, ha nem találkozik túl sokat az ügyfeleivel.

– Nyugodtan kérjen segítséget. Ne próbálja meg egyedül megtalálni a bölcsek kövét és hónapok, évek tapasztalatával felfedezni azt, amit más már tud. Olvasson online fórumokat, magazinokat a marketing, sales, cégvezetés témakörben, ahol választ találhat kérdéseire. Ha tud valakit, akinek a tudása a cége hasznára válhat, ne legyen rest: vásárolja meg az idejét pár órára, hogy a kérdéseire választ kapjon. Akár időről időre is ellátogathat hozzá segítségért, olcsóbb, mintha felvenné teljes munkaidős alkalmazottnak.

Hat egyszerű tipp, hogy jobban kezelje pénzét
Felelősen működtetni egy vállalkozást és kezelni a pénzügyeket két nagyon különböző dolog. Adunk néhány tippet, hogyan növelheti megfelelően nagyra a bankszámláján lévő összeget a szorgos évek folyamán.

– Barterezzen. A válságban amúgy is felértékelődött a barter szerepe, mindenki igyekezett valami hasznosat adni a cégéből a másik termékéért, szolgáltatásáért. A barternek nem csak az az előnye, hogy nem kell az értékes tőkéhez hozzányúlni, hanem némileg át is értékeli a szolgáltatásokat és termékeket, így végeredményben olcsóbban kijöhet, mintha az elfogadott általános egyenértékest használná.

– Legyen zsugori. Ne költse a pénzt feleslegesen, nézzen körül az interneten, mielőtt vásárolni indul. Minden egyes forint, amit nem költ el, visszaforgatható lesz az üzletbe, vagyis a növekedést fogja szolgálni. Nem is beszélve arról, hogy egy kezdő cégnek a növekedésen kívül csak lehetőségekre és megfelelő mennyiségű cash-flowra van szüksége a sikeres működéshez.

A cikk az alábbi írás alapján készült

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek