Egy-egy divat felfutásakor gomba módra szaporodnak a hullámra felülő vállalkozások. Míg pár éve csak amerikai gyorsétteremben lehetett hamburgerhez jutni, ma már pár sarkonként találunk egy „kézműves” burgerezőt. Mivel már nem egyedi a dolog, kimagasló minőség nélkül esélye sincs az újabb szereplőknek. A vietnami pho leves egyre népszerűbb, de lássuk be, mint ahogy egy osztrák étteremben sem érdemes megkóstolni a gulyást (hacsak nem tudható, hogy magyar szakács főzte), az ázsiai ételt sem biztos, hogy nekünk kell terjesztenünk. Mindenki szívesebben ül be egy olyan egzotikus vendéglőbe, ahol tudja, a szakács az adott országból származik. Hisz hiába a szaktudás, az ember hajlamos abban bízni, hogy az „anyatejjel magába szívott” receptismeret lesz az igazi.
Ezt figyelembe véve úgy tűnik, most jött el a magyarok ideje: az előjelzések szerint a jövő újabb slágerétele a kolbász lesz. Mi, magyarok kétség kívül értünk hozzá, hogyan kell jól elkészíteni, bár a bajor, fehér színű változatot is sokan fogyasztják szívesen, ahogy a berlini currywurst is nemzeti eledel. A külföldiek érdeklődnek, bár szükség van egy kis biztatásra még a "hot dog-szerű, de mégsem az" ételnél.
- Mint ahogy a kacsahúsból készült hamburger is megtalálható egyes bisztrók étlapján, a kolbász is elkészíthető szinte bármilyen húsból – mondta el Büki Attila gasztronómiai szakértő lapunknak.
- A csirke, a kacsa, a marha, a szarvas, sőt, még a hal is kiváló alapanyag lehet egy jó masszához. Természetesen mindegyiket máshogy kell fűszerezni a jellegzetességeknek megfelelően. Miért ne kombinálhatnánk a szarvast egy kis fenyőmaggal és medvehagymával? A lehetőségek száma végtelen – magyarázta a szakács.
A kolbász mellett természetesen a hozzá kínált mártás is lehet egyedi. A mustár és ketchup már nem elégíti ki az ínyencek igényeit, viszont egy sajátosan fűszerezett paprika-, hagyma- vagy paradicsomlekvár, egy gyümölcsökből kikevert chutney feldobhatja az összhatást. A melléjük kínált kenyérféleségek ugyanúgy elkészíthetőek különleges kivitelezésben.
A kolbász sikeréhez bizonyára az is hozzájárul, hogy a legegyszerűbb, papírtálcás felszolgálás, az elegáns porcelántányéron való szervírozás, és az utcán is kényelmesen hordozható dobozkába karikázás sem idegen a hangulatától. A pesti belvárosban ugyanúgy megfér, mint egy fesztiválon, vagy egy tóparton. A kolbász már megjelent a fine dining éttermekben, ha máshogy nem hát, elegáns chips-nek megsütve tálalva, de a trendi gasztrohullám első nyertese is felület már erre a járatra. A budapesti Faszaládé igen jókor látta meg a piaci rést. Hogy mi jön még, az a vállalkozók kreativitásán múlik.
K.