Családi adókedvezmény mellett is járna az állami nászajándék

2016. november 14. hétfő - 19:10 / piacesprofit.hu
  •    

Ha az Országgyűlés elfogadja, akkor az első házasoknak 24 hónapig - a családi kedvezmény mellett is - jár a havi 5 ezer forintos állami nászajándék, ami most még kizárja az adókedvezmény igénybevételét.

pénz tálcán tálalva

Kép:Fotolia

Az első házasoknak járó kedvezmény a családi kedvezménnyel együtt igénybevehető lesz. Az esküvőt követő hónaptól érdemes rögtön az adóelőlegből érvényesíteni a havi 5 ezer forint összegű állami nászajándékot. Az igénybevétel rendkívül egyszerű: a munkáltatónak le kell adni egy ún. adóelőleg-nyilatkozatot, amely tartalmazza, hogy a kedvezményt a férj vagy a feleség veszi igénybe, vagy azt, hogy az összeget a házaspár megosztja.

Ha az Országgyűlés megszavazza az adócsomagot, akkor az új szabály már a 2014. december 31-ét követően megkötött frigyek esetében is alkalmazható. Így azok a házaspárok, akiknek tavaly gyermeke született, a 2015-ös szja-bevallásukat egy egyszerű önellenőrzéssel módosíthatják. A nyomtatvány beérkezéstől számított 30 napon belül már meg is kapják a havi 5 ezer forintos állami nászajándékot.

Az szja-bevallások adatai szerint 2015-ben majd 22 ezer ifjú házas vette igénybe a havi 5 ezer forintos állami nászajándékot, amellyel összességében 500 millió forintot spóroltak. A KSH nyilvántartása alapján tavaly 46 ezer házasságot kötöttek, vagyis a tavaly kötött frigyek kevesebb, mint felében vették csak igénybe a kedvezményt.

A jelenlegi szabályozás szerint az állami nászajándék 24 hónapig, de legfeljebb addig jár, ameddig szülővé nem válik a házaspár, vagyis a családi kedvezményre való jogosultság megnyílásáig. Az adócsomag elfogadásával a kedvezmény a boldogító igen kimondását követő hónaptól 24 hónapig érvényesíthető – még akkor is, ha az esküvőt követően a feleség egyben kismamává is válik. A havi 5 ezer forintos adókedvezmény azoknak jár, ahol legalább az egyik házastárs első házasságát köti.

Mit kell tudni az első házasok kedvezményéről?
2015. január 1-jével bővült a személyi jövedelemadó-kedvezmények csoportja az első házasok kedvezményével. Sokan hallottak már róla, de kevesen vannak, akik tudják is, hogy vehetik igénybe. A UCMS GROUP Magyarország szakértőjének segítségével összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek