Családi adókedvezmény cikkek

hirdetés

Családi adókedvezmény visszamenőlegesen?

Családi adókedvezmény visszamenőlegesen? 

Mi a teendő, ha a munkáltató a családi kedvezmény érvényesítésére szóló nyilatkozatot figyelmen kívül hagyta? A Saldo szakértői szerint erre a helyzetre is van megoldás.
Ráfaraghat a kormány a családtámogatások erőltetésére

Ráfaraghat a kormány a családtámogatások erőltetésére 

A kormánypártok által indított családtámogatási programok olyan szakpolitikai orientációs pontot akarnak jelenteni, mint a 2010–2014-es ciklusban a rezsicsökkentés volt. A kormány erre próbálja ráépíteni minden politikai mozzanatát. Ugyanakkor ennek az intézkedéssorozatnak az a politikai kockázata, hogy a sikeressége nem csak a kormányon múlik, és könnyű a számok szintjén vereséget szenvedni. Ennek okait vizsgálta a Policy Agenda.
Mit kell tudni a családi adókedvezményről?

Mit kell tudni a családi adókedvezményről? 

Mikortól és meddig lehet igénybe venni a családi adókedvezményt? Milyen esetben nem jár a kedvezmény? Az Írisz Office válasza a legújabb Reggeli egypercesben olvasható.
Kopátsy Sándor: legyenek gazdagabbak a gyerekek

Kopátsy Sándor: legyenek gazdagabbak a gyerekek 

A kormány rossz irányba tesz lépést, amikor a családokat arra biztatja, hogy neveljenek több gyermeket – véli Kopátsy Sándor. A Piac & Profit egyik alapítója, a nemrégiben a 97. esztendejét betöltő gondolkodó szerint inkább a határon túli magyar gyermekek itthoni oktatását lenne ésszerű támogatni.
 Ne feledjünk el nyilatkozni a családi adókedvezményről

 Ne feledjünk el nyilatkozni a családi adókedvezményről 

Minél előbb érdemes a gyermeket nevelőknek kitöltenie a családi adókedvezményről szóló nyilatkozatot a munkáltatójuknál. Az adókedvezmények összegével ugyanis már a januári fizetés is több lehet, ennek ellenére mégis több tízezren felejtenek el nyilatkozni róla.
hirdetés
Érettségizik a gyerek – mi lesz a családi adókedvezménnyel?

Érettségizik a gyerek – mi lesz a családi adókedvezménnyel? 

A gimnáziumi és szakközépiskolai tanulmányok befejezése esetén a tanulói jogviszony az utolsó évfolyam elvégzését követő első érettségi vizsgaidőszak utolsó napján szűnik meg – figyelmeztet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.
Egyre jobban előtérbe kerülnek a fogyasztási adók

Egyre jobban előtérbe kerülnek a fogyasztási adók 

A régiós kormányok egyre jobban támaszkodnak a fogyasztási típusú adókra: a legtöbb országban fontos cél a beszedési hatékonyság növelése. Továbbra is drága a foglalkoztatás; Magyarország helyzete javult, de elsősorban a családosok járnak jól.
Ideje nyilatkozni a családi adókedvezményről

Ideje nyilatkozni a családi adókedvezményről 

Az év első hónapjaiban több tízezren felejtik el igénybe venni a családi kedvezményt.  Érdemes minél korábban leadni az adóelőleg-nyilatkozot a munkáltatónál, mert a kifizető csak így tudja a fizetést a kedvezmény összegével növelten utalni.
Mit kell tenni ahhoz, hogy már a januári fizetés is több legyen?

Mit kell tenni ahhoz, hogy már a januári fizetés is több legyen? 

Érdemes már januárban nyilatkozni az igénybe vehető adókedvezményekről. Az adóelőleg-nyilatkozat kitöltésével és leadásával már a januári fizetés is a kedvezmények összegével növelten érkezik. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján 70 ezer főre tehető azoknak a száma, akik késve adják le a szükséges nyilatkozatot a családi kedvezmény igénybevételéhez.
Lassan lemondunk az állami nyugdíjrendszerről

Lassan lemondunk az állami nyugdíjrendszerről 

Csak minden második magyar számít arra, hogy kizárólag a nyugdíjából meg tudna élni. A hosszú távú anyagi kockázatokat mérlegelve a legtöbben még mindig attól tartanak, hogy az állam elveszi a nyugdíjcélú megtakarításokat, ez a válaszadók 42 százalékát aggasztja komolyan – derült ki a K&H biztos jövő indexéből. Azonban a hosszú távú megtakarításokkal kapcsolatban most a legpozitívabbak a megkérdezettek: mindössze 37 százalék gondolja, hogy ezek keveset érnek majd. A K&H szerint a háztartások jövedelmi helyzetének javulása miatt az öngondoskodási piac bővülhet. Egy havi 20 ezer forintos megtakarítás konzervatív 2-3 százalékos hozammal számolva 30 év múlva közel 10 millió forintot eredményezhet.
hirdetés

Még több pénzt ér majd a gyerekvállalás 

Tovább emelik jövőre a családi adókedvezmény mértékét, csökkentheti a jelzáloghitelét, de akár a diákhiteltől is megszabadulhat majd, aki több gyermeket vállal - derült ki Orbán Viktor a Családok budapesti világtalálkozóján elmondott beszédéből.

A szülőknek és az első házasoknak érdemes mihamarabb átnézni az adóbevallást 

Az szja bevallási tervezet a jövedelmek mellett a kedvezményeket is tartalmazza, de csak azokat, amelyekről adata van az adóhivatalnak, így annak, aki elfelejtett időben nyilatkozni munkáltatójának arról, hogy a családi- vagy az első házasoknak járó kedvezmény összegét az adóelőlegéből vonja le, mindenképpen érdemes mielőbb kiegészítve elküldeni a bevallást, hiszen a beérkezéstől számított 30 napon belül utalja ki az adóhivatal a visszajáró összeget - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

A béremelésnél jobban nő a fizetés a családi adókedvezménytől 

2016. január–novemberben a bruttó átlagkereset 260 800 forint volt, 6,2%-kal több az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum emelése mellett a családi adókedvezmény volt jelentős hatással.

Így változtak a családi adókedvezmény szabályai 

Januártól bővült a családi kedvezményre jogosultak köre, módosult az eltartottak körének meghatározása, emelkedett a két eltartott után járó családi kedvezmény, továbbá változtak az igénybevétel szabályai is - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett tájékoztatóból.

Drága mulatság lesz, ha nincs meg a gyerek adókártyája 

Több tízezer forint állami támogatástól is eleshetnek azok a szülők, akiknek 10 és 25 év közötti gyermeke november 30-ig nem kapta meg az adóazonosító jelét a NAV-tól, mivel 2017. január elsejétől az érintettek munkáltatója nem tudja majd érvényesíteni a családi adókedvezményt a havi bérből levont adóval szemben, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária.

Családi adókedvezmény mellett is járna az állami nászajándék 

Ha az Országgyűlés elfogadja, akkor az első házasoknak 24 hónapig - a családi kedvezmény mellett is - jár a havi 5 ezer forintos állami nászajándék, ami most még kizárja az adókedvezmény igénybevételét.

Mindenki csökkentené a járulékokat, csak nem ugyanúgy 

Halogatja egyelőre a kormány a döntést az egyre égetőbb járulékcsökkentés ügyében, pedig a munkaerőhiány miatt emelkedő béreket egyre nehezebben tudják kigazdálkodni a vállalatok. A szakértők között sincs egyetértés azonban abban, hogyan is kellene kivitelezni ezt a lépést. A vállalkozók a munkáltatói terheket csökkentenék, annak ellenére is, hogy az elmúlt évtizedekben inkább a munkavállalókat sújtó adóterhek nőttek.

Egyszerűbb lesz nyilatkozni az adókedvezményről 

A családi kedvezmény érvényesítéséről szóló, a munkáltatók, kifizetők számára a havi adóelőleg megállapításához készített nyilatkozatok tartalmában két kedvező változás várható a 2017-es évtől, amelyek enyhítenek a cégek adminisztrációs kötelezettségein.

Ideje kikérni az adókártyát a gyereknek is 

Minden olyan szülőnek érdemes elkezdenie az ügyintézést, akinek a gyermeke nem kapott adóazonosító jelet. 2017. január 1-jétől a családi adókedvezmény nyilatkozat ugyanis csak úgy lesz érvényes, ha a gyerekek (eltartottak, kedvezményezett eltartottak) adóazonosító jele is szerepel rajta.

Ilyen könnyen vége a családi adókedvezménynek 

Sok szülő év elején nyilatkozatot tesz a munkáltatója felé, hogy gyermeke után adókedvezményt kíván érvényesíteni. Azonban sok esetben elfelejtik, hogy ha a gyerek sikerrel teljesített az érettségi vizsgán, akkor a jogosultság megváltozik és ennek kellemetlen következményei lehetnek.

Nem csak nálunk van adókedvezmény: mennyit fizetnek a szomszédban? 

Növekvő családi kedvezmények Csehországban és Lengyelországban. Egyszerűsített és rugalmasabb adófizetés Horvátországban és Romániában. Külföldi munkavállalókat érintő módosítások Szerbiában és Szlovéniában. A Deloitte Zrt. adóosztályának igazgatója segítségével összefoglaltuk a környező országok legfontosabb adóváltozásait.

Most lehet érvényesíteni a tavalyi adókedvezményt 

Nem késett le semmiről, aki tavaly év közben nem nyilatkozott arról, milyen kedvezmények csökkentik személyi jövedelemadóját, illetve adóalapját, ezt ugyanis pótolni lehet az szja-bevallásban, így igénybe lehet venni a nem érvényesített adókedvezményt.

Így ikszeljen a munkáltató 

A tapasztalatok szerint nagyon sok munkáltatónak és munkavállalónak okoz nehézséget a családi adóalap-kedvezményről szóló nyilatkozat helyes kitöltése. Jellemzően az eltartottak minőségét és a jogosultság jogcímét nem jelölik a munkavállalók. Az RSM-DTM szakértőjének segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

Ezekre a változásokra kell ügyelni a bérszámfejtésnél 

Új év, újabb változások a bérszámfejtést érintő jogszabályok területén, másként kell bejelenteni a foglalkoztatottakat, változott a családi adókedvezmény összege és a jogosultságai, illetve a társadalombiztosításra vonatkozó bizonyos szabályok is – összefoglaltuk a legfontosabbakat a BDO Magyarország szakértőinek segítségével.

Családi adókedvezmény: még nem lesz kötelező az adószám 

Törvényjavaslat készült a családi adókedvezmény érvényesítéséhez szükséges adóazonosító jel kötelező használatának halasztásáról. A korábbiakban többször vitatott, a családi adókedvezmény érvényesítése érdekében tavaly hozott rendelkezések módosítását kívánja indítvány.

Többet hagynak a zsebünkben jövőre 

Az szja-t érintő, 2016-ban hatályba lépő változások java az adóterhek csökkentését eredményezi. Az adócsökkenés kapcsán változik a családi adókedvezmény és az első házasok kedvezményének kulcsa is és jól járnak a magán-nyugdíjpénztárakat elhagyók is.

Adócsökkentés: olcsóbb cafeteria és több marad a zsebünkben 

Az szja-kulcs csökkentése nyomán 2016-ban átalakul a családi adókedvezmény, valamint csökken a béren kívüli juttatások és az egyes meghatározott juttatások adóterhelése. A 2016-tól hatályos szja-változásokat a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központjának írása részletezi.

Itt vannak a jövő évi adószabályok 

Csökken a bankadó, egy százalékkal kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetni, öt százalékos lesz a sertés tőkehúsok áfája, és nő a családi adókedvezmény mértéke. Jön a növekedési adóhitel, viszont 2020-ig nem lesz egykulcsos a társasági adó.

Érdemes-e adó miatt házasodni? 

Mennyire éri meg összeházasodni adótervezési szempontból az egymás gyerekeit nevelő élettársaknak? A LeinterLeitner szakértői kiszámolták.

Így jár a családi adókedvezmény 2015-ben 

A lehetséges adókedvezmények közül a legtöbb ember a családi adókedvezmény érinti. A hetekben várják a munkaadók, hogy az érintettek nyilatkozzanak az adókedvezményekről. Mutatjuk, hogy változott 2015-re a családi adókedvezmény szabályozása a NAV tájékoztatása szerint.

Ezt várják a munkáltatók: ideje nyilatkozni az adókedvezményekről 

Ezekben a hetekben várják a munkáltatók, hogy alkalmazottaik nyilatkozzanak arról, milyen kedvezményekkel csökken idén a személyi jövedelemadójuk. Ennek megfelelően kapják ugyanis már januári bérüket a dolgozók, ha a hó végéig pontosan kitöltik a munkahelyükön kapott nyomtatványokat.

Drágább net és cafeteria - így adózunk jövőre 

Drágább cafeteria, több online kassza, több családi adókedvezmény, elektronikus árufelügyelet és megmaradó többkulcsos társasági adó és munkahelyvédelmi akció –így adózunk jövőre a kormány tervei szerint.

Mennyivel kapnak többet a kétgyermekes családok? Itt vannak a számok! 

Bejelentették a családi adóalap-kedvezmény mértékének megemelését a kétgyermekesek esetében. Az RSM-DTM szakemberei kiszámolták, miképpen alakulnak ugyanazon bruttó bérhez kapcsolódóan a nettó kifizetések.

Így számolhatják el a vállalkozók a családi járulékkedvezményt! 

A január 1-jétől bevezetett családi járulékkedvezmény az egyéni- és társas vállalkozókat is megilleti. Ahhoz azonban, hogy ezt a kedvezményt ténylegesen igénybe tudják venni, több feltételnek is teljesülnie kell.

Így lehet igénybe venni a családi járulékkedvezményt 

A családi járulékkedvezmény idei bevezetésének legnagyobb pozitívuma, hogy azok esetében is jelentős nettó bérnövekmény érhető el, akik korábban nem tudták az őket megillető teljes adókedvezményt érvényesíteni.

Varga Mihály: jövőre nem lesz adóemelés 

Az első olyan év 2014, amikor nincs adóemelés, új adót sem vezetnek be, csakis kedvezően változnak az adótörvények - jelentette ki Varga Mihály kedden a parlamentben, a kiskeresetűek adójának csökkentését nevezve a kormány fő céljának.

A családi adókedvezmény lényege 13 pontban 

A 2011. január 1-jén bevezetett családi adókedvezmény rendszerének első jelentősebb újragondolására várhatóan még az idén sor fog kerülni. Alább olvasható, mi várható.

Nyugdíjjárulékból is érvényesíthető lesz a családi adókedvezmény 

Január elsejétől kiszélesedik a gyermekek után járó családi kedvezmény igénybevételének lehetősége, aminek következtében újabb 260 ezer család jár jobban, gazdálkodhat több pénzből.

Kik járnak jobban a családi adókedvezménnyel? 

A legtöbb család nem, vagy csak részben tudta érvényesíteni a családi adókedvezményt, ezért döntött a kormányzat a lehetőség kiterjesztéséről. Az RSM-DTM annak számolt utána, milyen jövedelmű, hány gyermekes családok járnak jól a kedvezmény kiterjesztésével.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Szuper olcsó hitel érkezett

Szuper olcsó hitel érkezett 

5 százalékos kamat mellett mostantól elérhető az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát 

A Csúcs Kupa kispályás közéleti labdarúgó tornáján vett részt a Magyar Színészválogatott, a Magyar Újságírók Válogatott, a Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja, és az Üzletemberek csapata.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo