Családi adókedvezmény cikkek


Családi adókedvezmény visszamenőlegesen?

Családi adókedvezmény visszamenőlegesen? 

Mi a teendő, ha a munkáltató a családi kedvezmény érvényesítésére szóló nyilatkozatot figyelmen kívül hagyta? A Saldo szakértői szerint erre a helyzetre is van megoldás.
Ráfaraghat a kormány a családtámogatások erőltetésére

Ráfaraghat a kormány a családtámogatások erőltetésére 

A kormánypártok által indított családtámogatási programok olyan szakpolitikai orientációs pontot akarnak jelenteni, mint a 2010–2014-es ciklusban a rezsicsökkentés volt. A kormány erre próbálja ráépíteni minden politikai mozzanatát. Ugyanakkor ennek az intézkedéssorozatnak az a politikai kockázata, hogy a sikeressége nem csak a kormányon múlik, és könnyű a számok szintjén vereséget szenvedni. Ennek okait vizsgálta a Policy Agenda.
Mit kell tudni a családi adókedvezményről?

Mit kell tudni a családi adókedvezményről? 

Mikortól és meddig lehet igénybe venni a családi adókedvezményt? Milyen esetben nem jár a kedvezmény? Az Írisz Office válasza a legújabb Reggeli egypercesben olvasható.
Kopátsy Sándor: legyenek gazdagabbak a gyerekek

Kopátsy Sándor: legyenek gazdagabbak a gyerekek 

A kormány rossz irányba tesz lépést, amikor a családokat arra biztatja, hogy neveljenek több gyermeket – véli Kopátsy Sándor. A Piac & Profit egyik alapítója, a nemrégiben a 97. esztendejét betöltő gondolkodó szerint inkább a határon túli magyar gyermekek itthoni oktatását lenne ésszerű támogatni.
 Ne feledjünk el nyilatkozni a családi adókedvezményről

 Ne feledjünk el nyilatkozni a családi adókedvezményről 

Minél előbb érdemes a gyermeket nevelőknek kitöltenie a családi adókedvezményről szóló nyilatkozatot a munkáltatójuknál. Az adókedvezmények összegével ugyanis már a januári fizetés is több lehet, ennek ellenére mégis több tízezren felejtenek el nyilatkozni róla.
Érettségizik a gyerek – mi lesz a családi adókedvezménnyel?

Érettségizik a gyerek – mi lesz a családi adókedvezménnyel? 

A gimnáziumi és szakközépiskolai tanulmányok befejezése esetén a tanulói jogviszony az utolsó évfolyam elvégzését követő első érettségi vizsgaidőszak utolsó napján szűnik meg – figyelmeztet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.
Egyre jobban előtérbe kerülnek a fogyasztási adók

Egyre jobban előtérbe kerülnek a fogyasztási adók 

A régiós kormányok egyre jobban támaszkodnak a fogyasztási típusú adókra: a legtöbb országban fontos cél a beszedési hatékonyság növelése. Továbbra is drága a foglalkoztatás; Magyarország helyzete javult, de elsősorban a családosok járnak jól.
Ideje nyilatkozni a családi adókedvezményről

Ideje nyilatkozni a családi adókedvezményről 

Az év első hónapjaiban több tízezren felejtik el igénybe venni a családi kedvezményt.  Érdemes minél korábban leadni az adóelőleg-nyilatkozot a munkáltatónál, mert a kifizető csak így tudja a fizetést a kedvezmény összegével növelten utalni.
Mit kell tenni ahhoz, hogy már a januári fizetés is több legyen?

Mit kell tenni ahhoz, hogy már a januári fizetés is több legyen? 

Érdemes már januárban nyilatkozni az igénybe vehető adókedvezményekről. Az adóelőleg-nyilatkozat kitöltésével és leadásával már a januári fizetés is a kedvezmények összegével növelten érkezik. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján 70 ezer főre tehető azoknak a száma, akik késve adják le a szükséges nyilatkozatot a családi kedvezmény igénybevételéhez.
Lassan lemondunk az állami nyugdíjrendszerről

Lassan lemondunk az állami nyugdíjrendszerről 

Csak minden második magyar számít arra, hogy kizárólag a nyugdíjából meg tudna élni. A hosszú távú anyagi kockázatokat mérlegelve a legtöbben még mindig attól tartanak, hogy az állam elveszi a nyugdíjcélú megtakarításokat, ez a válaszadók 42 százalékát aggasztja komolyan – derült ki a K&H biztos jövő indexéből. Azonban a hosszú távú megtakarításokkal kapcsolatban most a legpozitívabbak a megkérdezettek: mindössze 37 százalék gondolja, hogy ezek keveset érnek majd. A K&H szerint a háztartások jövedelmi helyzetének javulása miatt az öngondoskodási piac bővülhet. Egy havi 20 ezer forintos megtakarítás konzervatív 2-3 százalékos hozammal számolva 30 év múlva közel 10 millió forintot eredményezhet.

Még több pénzt ér majd a gyerekvállalás 

Tovább emelik jövőre a családi adókedvezmény mértékét, csökkentheti a jelzáloghitelét, de akár a diákhiteltől is megszabadulhat majd, aki több gyermeket vállal - derült ki Orbán Viktor a Családok budapesti világtalálkozóján elmondott beszédéből.

A szülőknek és az első házasoknak érdemes mihamarabb átnézni az adóbevallást 

Az szja bevallási tervezet a jövedelmek mellett a kedvezményeket is tartalmazza, de csak azokat, amelyekről adata van az adóhivatalnak, így annak, aki elfelejtett időben nyilatkozni munkáltatójának arról, hogy a családi- vagy az első házasoknak járó kedvezmény összegét az adóelőlegéből vonja le, mindenképpen érdemes mielőbb kiegészítve elküldeni a bevallást, hiszen a beérkezéstől számított 30 napon belül utalja ki az adóhivatal a visszajáró összeget - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

A béremelésnél jobban nő a fizetés a családi adókedvezménytől 

2016. január–novemberben a bruttó átlagkereset 260 800 forint volt, 6,2%-kal több az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum emelése mellett a családi adókedvezmény volt jelentős hatással.

Így változtak a családi adókedvezmény szabályai 

Januártól bővült a családi kedvezményre jogosultak köre, módosult az eltartottak körének meghatározása, emelkedett a két eltartott után járó családi kedvezmény, továbbá változtak az igénybevétel szabályai is - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett tájékoztatóból.

Drága mulatság lesz, ha nincs meg a gyerek adókártyája 

Több tízezer forint állami támogatástól is eleshetnek azok a szülők, akiknek 10 és 25 év közötti gyermeke november 30-ig nem kapta meg az adóazonosító jelét a NAV-tól, mivel 2017. január elsejétől az érintettek munkáltatója nem tudja majd érvényesíteni a családi adókedvezményt a havi bérből levont adóval szemben, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária.

Családi adókedvezmény mellett is járna az állami nászajándék 

Ha az Országgyűlés elfogadja, akkor az első házasoknak 24 hónapig - a családi kedvezmény mellett is - jár a havi 5 ezer forintos állami nászajándék, ami most még kizárja az adókedvezmény igénybevételét.

Mindenki csökkentené a járulékokat, csak nem ugyanúgy 

Halogatja egyelőre a kormány a döntést az egyre égetőbb járulékcsökkentés ügyében, pedig a munkaerőhiány miatt emelkedő béreket egyre nehezebben tudják kigazdálkodni a vállalatok. A szakértők között sincs egyetértés azonban abban, hogyan is kellene kivitelezni ezt a lépést. A vállalkozók a munkáltatói terheket csökkentenék, annak ellenére is, hogy az elmúlt évtizedekben inkább a munkavállalókat sújtó adóterhek nőttek.

Egyszerűbb lesz nyilatkozni az adókedvezményről 

A családi kedvezmény érvényesítéséről szóló, a munkáltatók, kifizetők számára a havi adóelőleg megállapításához készített nyilatkozatok tartalmában két kedvező változás várható a 2017-es évtől, amelyek enyhítenek a cégek adminisztrációs kötelezettségein.

Ideje kikérni az adókártyát a gyereknek is 

Minden olyan szülőnek érdemes elkezdenie az ügyintézést, akinek a gyermeke nem kapott adóazonosító jelet. 2017. január 1-jétől a családi adókedvezmény nyilatkozat ugyanis csak úgy lesz érvényes, ha a gyerekek (eltartottak, kedvezményezett eltartottak) adóazonosító jele is szerepel rajta.

Ilyen könnyen vége a családi adókedvezménynek 

Sok szülő év elején nyilatkozatot tesz a munkáltatója felé, hogy gyermeke után adókedvezményt kíván érvényesíteni. Azonban sok esetben elfelejtik, hogy ha a gyerek sikerrel teljesített az érettségi vizsgán, akkor a jogosultság megváltozik és ennek kellemetlen következményei lehetnek.

Nem csak nálunk van adókedvezmény: mennyit fizetnek a szomszédban? 

Növekvő családi kedvezmények Csehországban és Lengyelországban. Egyszerűsített és rugalmasabb adófizetés Horvátországban és Romániában. Külföldi munkavállalókat érintő módosítások Szerbiában és Szlovéniában. A Deloitte Zrt. adóosztályának igazgatója segítségével összefoglaltuk a környező országok legfontosabb adóváltozásait.

Most lehet érvényesíteni a tavalyi adókedvezményt 

Nem késett le semmiről, aki tavaly év közben nem nyilatkozott arról, milyen kedvezmények csökkentik személyi jövedelemadóját, illetve adóalapját, ezt ugyanis pótolni lehet az szja-bevallásban, így igénybe lehet venni a nem érvényesített adókedvezményt.

Így ikszeljen a munkáltató 

A tapasztalatok szerint nagyon sok munkáltatónak és munkavállalónak okoz nehézséget a családi adóalap-kedvezményről szóló nyilatkozat helyes kitöltése. Jellemzően az eltartottak minőségét és a jogosultság jogcímét nem jelölik a munkavállalók. Az RSM-DTM szakértőjének segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

Ezekre a változásokra kell ügyelni a bérszámfejtésnél 

Új év, újabb változások a bérszámfejtést érintő jogszabályok területén, másként kell bejelenteni a foglalkoztatottakat, változott a családi adókedvezmény összege és a jogosultságai, illetve a társadalombiztosításra vonatkozó bizonyos szabályok is – összefoglaltuk a legfontosabbakat a BDO Magyarország szakértőinek segítségével.

Családi adókedvezmény: még nem lesz kötelező az adószám 

Törvényjavaslat készült a családi adókedvezmény érvényesítéséhez szükséges adóazonosító jel kötelező használatának halasztásáról. A korábbiakban többször vitatott, a családi adókedvezmény érvényesítése érdekében tavaly hozott rendelkezések módosítását kívánja indítvány.

Többet hagynak a zsebünkben jövőre 

Az szja-t érintő, 2016-ban hatályba lépő változások java az adóterhek csökkentését eredményezi. Az adócsökkenés kapcsán változik a családi adókedvezmény és az első házasok kedvezményének kulcsa is és jól járnak a magán-nyugdíjpénztárakat elhagyók is.

Adócsökkentés: olcsóbb cafeteria és több marad a zsebünkben 

Az szja-kulcs csökkentése nyomán 2016-ban átalakul a családi adókedvezmény, valamint csökken a béren kívüli juttatások és az egyes meghatározott juttatások adóterhelése. A 2016-tól hatályos szja-változásokat a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központjának írása részletezi.

Itt vannak a jövő évi adószabályok 

Csökken a bankadó, egy százalékkal kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetni, öt százalékos lesz a sertés tőkehúsok áfája, és nő a családi adókedvezmény mértéke. Jön a növekedési adóhitel, viszont 2020-ig nem lesz egykulcsos a társasági adó.

Érdemes-e adó miatt házasodni? 

Mennyire éri meg összeházasodni adótervezési szempontból az egymás gyerekeit nevelő élettársaknak? A LeinterLeitner szakértői kiszámolták.

Így jár a családi adókedvezmény 2015-ben 

A lehetséges adókedvezmények közül a legtöbb ember a családi adókedvezmény érinti. A hetekben várják a munkaadók, hogy az érintettek nyilatkozzanak az adókedvezményekről. Mutatjuk, hogy változott 2015-re a családi adókedvezmény szabályozása a NAV tájékoztatása szerint.

Ezt várják a munkáltatók: ideje nyilatkozni az adókedvezményekről 

Ezekben a hetekben várják a munkáltatók, hogy alkalmazottaik nyilatkozzanak arról, milyen kedvezményekkel csökken idén a személyi jövedelemadójuk. Ennek megfelelően kapják ugyanis már januári bérüket a dolgozók, ha a hó végéig pontosan kitöltik a munkahelyükön kapott nyomtatványokat.

Drágább net és cafeteria - így adózunk jövőre 

Drágább cafeteria, több online kassza, több családi adókedvezmény, elektronikus árufelügyelet és megmaradó többkulcsos társasági adó és munkahelyvédelmi akció –így adózunk jövőre a kormány tervei szerint.

Mennyivel kapnak többet a kétgyermekes családok? Itt vannak a számok! 

Bejelentették a családi adóalap-kedvezmény mértékének megemelését a kétgyermekesek esetében. Az RSM-DTM szakemberei kiszámolták, miképpen alakulnak ugyanazon bruttó bérhez kapcsolódóan a nettó kifizetések.

Így számolhatják el a vállalkozók a családi járulékkedvezményt! 

A január 1-jétől bevezetett családi járulékkedvezmény az egyéni- és társas vállalkozókat is megilleti. Ahhoz azonban, hogy ezt a kedvezményt ténylegesen igénybe tudják venni, több feltételnek is teljesülnie kell.

Így lehet igénybe venni a családi járulékkedvezményt 

A családi járulékkedvezmény idei bevezetésének legnagyobb pozitívuma, hogy azok esetében is jelentős nettó bérnövekmény érhető el, akik korábban nem tudták az őket megillető teljes adókedvezményt érvényesíteni.

Varga Mihály: jövőre nem lesz adóemelés 

Az első olyan év 2014, amikor nincs adóemelés, új adót sem vezetnek be, csakis kedvezően változnak az adótörvények - jelentette ki Varga Mihály kedden a parlamentben, a kiskeresetűek adójának csökkentését nevezve a kormány fő céljának.

A családi adókedvezmény lényege 13 pontban 

A 2011. január 1-jén bevezetett családi adókedvezmény rendszerének első jelentősebb újragondolására várhatóan még az idén sor fog kerülni. Alább olvasható, mi várható.

Nyugdíjjárulékból is érvényesíthető lesz a családi adókedvezmény 

Január elsejétől kiszélesedik a gyermekek után járó családi kedvezmény igénybevételének lehetősége, aminek következtében újabb 260 ezer család jár jobban, gazdálkodhat több pénzből.

Kik járnak jobban a családi adókedvezménnyel? 

A legtöbb család nem, vagy csak részben tudta érvényesíteni a családi adókedvezményt, ezért döntött a kormányzat a lehetőség kiterjesztéséről. Az RSM-DTM annak számolt utána, milyen jövedelmű, hány gyermekes családok járnak jól a kedvezmény kiterjesztésével.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Tudatos fogyasztást céloznak a Sharity fejlesztései

Tudatos fogyasztást céloznak a Sharity fejlesztései 

A fenntarthatósági célok eléréséhez nemcsak a CO2-kibocsátást, hanem a felesleges, mértéktelen fogyasztást is csökkentenünk kell.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Az ingatlan és a részvény jobb a kötvénynél?

Az ingatlan és a részvény jobb a kötvénynél? 

A kötvények és betétek korának vége a magas infláció miatt, az infláció elleni védelmet ingatlanalapokkal és részvényalapokkal lehet biztosítani hosszabb távon.
Megéri inkább büntetést fizetni kiberbiztonsági fejlesztések helyett?

Megéri inkább büntetést fizetni kiberbiztonsági fejlesztések helyett? 

Sokáig nem hitték el a cégek, hogy tényleg jönnek a szigorúbb kiberbiztonsági szabályozások, sokan pedig a kivárásra, megúszásra játszottak.

Pénzszerzés

Nyílik a pénzcsap, akár 200 millió forint támogatást is lehet szerezni

Nyílik a pénzcsap, akár 200 millió forint támogatást is lehet szerezni  

Az Agrárminisztérium 50 milliárd forintos forrással hirdette meg a "Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása" című felhívást, amelynek keretében a feldolgozóüzemek és kistermelők élelmiszer előállításhoz kapcsolódó kisebb beruházásait támogatja.

Adózás

Illegális dohányosokra utazik a NAV

Illegális dohányosokra utazik a NAV 

Július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja.

Gazdaság

Megugrottak a repülőutas kárbejelentések

Megugrottak a repülőutas kárbejelentések 

Annyira gyakorivá váltak a repülőjáratok sok órás késései, hogy már a biztosítók is tapasztalják az ilyen kárbejelentések megugrását.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo