Drágább net és cafeteria - így adózunk jövőre

Drágább cafeteria, több online kassza, több családi adókedvezmény, elektronikus árufelügyelet és megmaradó többkulcsos társasági adó és munkahelyvédelmi akció –így adózunk jövőre a kormány tervei szerint.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Varga Mihály
Kép:MTI/MáthéZoltán

Nem tervez sarkalatos átalakítást az adórendszerben 2015-re a kormány a most benyújtott adótörvény javaslatok szerint. Ez a kiszámítható gazdasági környezet szempontjából üdvözlendő, de a nemzetgazdasági szempontból kisebbnek számító változások is bőven adnak majd teendőket. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az erről szóló tájékoztatón úgy fogalmazott, továbbra is az a cél, hogy a munkából származó jövedelemre kicsi teher háruljon, a nagyobb teher arra háruljon, aki elkölti ezt a jövedelmet. Ezért nem tervezik például az általános egykulcsos áfa mértékének változtatását sem – bár a kirívóan magas áfa kulcs folyamatos versenyhátrányt jelent a magyar vállalkozásoknak az uniós versenytársakhoz képest.

Áfa változás csak egy esetben lesz: a sertéshez hasonlóan 5 százalékra csökken a nagytestű állatok (szarvasmarha, juh, kecske) húsának áfája. Könnyes búcsút veszünk viszont az adómentes pálinkától.

Mégsem lesz egykulcsos társasági adó

A társasági adó egykulcsossá válása várat magára, bár ezt a stabilitási törvény 2015-től előírta. A kormány az egykulcsos adó bevezetése helyett módosítja a stabilitási törvényt. Tekintettel arra, hogy a 19 százalékos adókulcsot kevesebb, mint ezer kifejezetten nagyvállalat, a 10 százalékos adóterhet pedig jellemzően a kis- és középvállalkozói (kkv) réteg fizeti, egyértelműen látszik, hogy a kormány a kkv-k adóterheléséhez nem kívánt hozzányúlni – véli az RSM DTM kommentárja. Hogy mikorra várható az egykulcsos társasági adó bevezetése arról Varga Mihály csupán annyit mondott: „amikor a gazdasági teljesítmény lehetővé teszi azt”.

A társasági adórendszer korábban ismert adókedvezmény rendszere - látványcsapatsport, színház- és filmtámogatási - bővülni fog, ezentúl a felsőoktatási intézmények támogatása is lehetővé válik. Ez önmagában üdvözlendő, azonban az adórendszer ismét egy rendszerbe nem illő elemmel bővül.

Elektronikus ellenőrzés az áruk útjára
Jövőre elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert vezet be a kormány az áfacsalások megakadályozására - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A rendszer célja az áruk valós útjának nyomon követése, hogy az országban ne lehessen forgalomba hozni olyan árut, amely előzetesen nem volt bejelentve az adóhatósághoz. A rendszer előkészítése most zajlik, amennyiben a parlament is támogatja, akkor január 1-jén elindulhat.
Folytatódnak azok a foglalkoztatást ösztönző kormányzati programok, így például a munkahelyvédelmi akció. Jövőre a munkahelyvédelmi akcióban már részmunkaidőben is jár az adókedvezmény a kisgyermekes szülők után. A munkáltatói szociális hozzájárulási adókedvezmény kibővül: a részmunkaidőben foglalkoztatottak esetében bruttó 100 ezer forintos összeghatárig érvényesíthetnek kedvezményt a kisgyerekeseket foglalkoztató munkáltatók. Megmarad a részmunkaidőben foglalkoztatott nők utáni adókedvezmény és a GYED extra is.

Jelentősen drágul a cafeteria

A javaslat a munkabéren kívül adható juttatásokat (cafetéria) terhelő közteher-rendszer jelentős átalakítását kezdeményezi: az adható juttatások köre nem változik, de megnő az azok után a kifizető által fizetendő közteher. Az adóterhelés azonos lesz az egyes meghatározott juttatásokat terhelő közteherrel, azaz a juttatások értékének 1,19-szerese után 16 százalék szja-t és 27 százalék eho-t kell fizetnie a munkáltatónak (a mostani 16 és 14% helyett). Annak érdekében, hogy a munkáltató által valamennyi dolgozójának vagy valamennyi dolgozó által megismerhető szabályzatban rögzített módon adható juttatások ne jelentsenek konkurenciát a béren kívüli juttatásoknak, indokolt e juttatások közteher alapját megemelni – fogalmaz a javaslat. A javaslat szerint a közteher alapja ilyen esetekben a juttatás értékének 1,53-szorosa. Ennek következtében a béren kívüli juttatások után 51,17 százalék közterhet kell fizetni, a munkáltató által szabályozott módon béren kívüli juttatásnak nem minősülő juttatások esetében pedig 65,79 százalékot. A javaslat indoklása szerint ugyancsak ezt a köztehermértéket indokolt alkalmazni a béren kívüli juttatás értékhatára és a 450 ezer forintos éves keretösszeg túllépése esetén is az említett értékhatárok betartatása érdekében.

Ezek a cafeteriaelemek adóznak többet jövőre!

Bővül az online kasszák köre

Az online pénztárgépek bevezetése beváltotta a hozzá fűzött költségvetési bevételi terveket – nyilatkozta Varga Mihály (hozzátette, jelenleg 180.000 ilyen készülék működik). Az ismertetett adócsomag a felhasználói kör kiterjesztését nem tartalmazza, ugyanakkor a miniszter úgy fogalmazott, vizsgálják a rendszer más ágazatokra való kiterjesztését. Az, hogy bővül majd az online kasszára kötelezett ágazatok köre biztosra vehető, a kérdés csak az, kik kerülnek a szabályozás hatálya alá.

Magánügyeink
A törvényhozás honlapján szereplő javaslat szerint 2016-tól négy év alatt a duplájára nő a két gyermekes családok családi kedvezménye. Az összevont adóalapot csökkentő kedvezmény mértéke évről évre nő úgy, hogy a családoknál havonta ottmaradó adó gyermekenként a jelenlegi 10 ezer forintról 2018-ra 20 ezer forintra (évente 2500 forinttal) nő.
A házasságkötési kedv növelése érdekében "első házasok kedvezménye” néven új adóalap-csökkentő kedvezmény bevezetését kezdeményezi a javaslat. Eszerint 2015-től minden olyan ifjú pár, amelynek legalább egyik tagja első házasságát köti, 24 hónapon keresztül, de legfeljebb a családi kedvezményre való jogosultság megnyíltáig együttesen havi 5000 forint adócsökkenést eredményező mértékben csökkentheti az adóalapját. A kedvezmény a családi kedvezményhez hasonlóan a megfelelő nyilatkozat megtétele esetén már az előleg levonásánál figyelembe vehető, a házastársak közösen is érvényesíthetik, vagy az adóév elteltével az adóbevallásban megoszthatják egymás között. A kormányszóvivő hozzátette, a házasságkötéssel járó adókedvezménynek felső életkori határa nincs, feltétel viszont, hogy legalább valamelyik félnek első házasságáról legyen szó.
Változik a tételes áfa bevallás kötelezettsége

Az általános forgalmi adóztatás területén az áfacsalások visszaszorítása továbbra is fókuszban marad, ennek megfelelően az áfabevallás tételes adatszolgáltatási határértéke a korábbi 2 millió forintról 1 millió forintra csökken. Az RSM DTM szerint a tételes bevallási kötelezettség határértékhez történő rendelése adminisztrációs többletterhet jelent a vállalkozásoknak, így indokolt lett volna a határérték megszüntetése, azonban ez a tervek szerint 2015-ben még nem valósul meg. (A tételes áfa bevallásról itt olvashat részletesebben – már bevezetésekor is felmerült, hogy az összeghatárhoz kötés emeli az adminisztrációs terheket.)

Maradnak a különadók és a reklámadó is

Az adószakma a sok port kavart reklámadó módosítását várta, ám úgy tűnik, hogy a jelenleg ismert reklámadó törvényt a kabinet nem kívánja módosítani. (Itt találja kalkulátorunkat, amiből kiderítheti, az Ön cégét érinti-e a reklámadó.) Módosítás abban lesz, hogy a kabinet a távközlési adó kiterjesztésére készül az internet szolgáltatásokra is – hiszen ide tevődött át az eredetileg adóztatni kívánt tartalom. A megkezdett gigabájtonként 150 forint internetadót a szolgáltatónak kell fizetnie, azonban várhatóan erősen hatással lesz a fogyasztói árakra is. Az adó összege havonta magánszemélyek után legfeljebb 700 forint lehet, míg cégek esetében 5000 forint. A koncepció egyébként több sebből vérzik, és elsősorban a lakosságot sújtja, de a versenyképességünknek is árt.

Hosszú távú növekedéshez szükség van a banki hitelállomány növekedésére – hangsúlyozta a miniszter – ezért terv, hogy ha a hitelezés volumene egy adott banknál nő, akkor az a bankadóban kedvezményt jelentsen – de ez 2015-ben még biztosan nem kerül bevezetésre.

További "apróságok"
A helyi adókról szóló törvény módosítása révén a települési önkormányzatok adóztatási mozgástere jelentősen bővül, az önkormányzatok települési adót vezethetnek be bármely adótárgyra, ha az nem képezi törvényben szabályozott közteher tárgyát.
Többszörösére emelkedik az élelmiszer-felügyeleti díj. Az érintett cégek most a nettó árbevétel 0,1 százalékát fizetik, jövőre sávosan 6 százalékig fog felmenni a kulcs.

Véleményvezér

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo