Nyugdíjjárulékból is érvényesíthető lesz a családi adókedvezmény

Január elsejétől kiszélesedik a gyermekek után járó családi kedvezmény igénybevételének lehetősége, aminek következtében újabb 260 ezer család jár jobban, gazdálkodhat több pénzből.

Jobban járnak a családok – Kép: SXC

A módosítás szándéka szerint a 2011-ben bevezetett, családokat segítő adókedvezményeket követően a januártól életbe lépő új járulékkedvezménynek köszönhetően azok a szülők is jól járnak, akik a családi kedvezményt teljes összegben eddig nem tudták igénybe venni. Ugyanis azt családi járulékkedvezmény formájában az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékukból is érvényesíthetik majd. Aki több gyermeket vállal, és kevesebbet keres, az ugyan rendelkezik az adókedvezmény lehetőségével, de nem tudja azt érvényesíteni. Ezért döntött úgy a kormány, hogy ilyen esetben igénybe vehető a kedvezmény a járulék terhére is.

A családi kedvezmény által elérhető maximális adómegtakarítás így a bruttó bér 16 százalékáról annak 33 százalékára (16% szja + 7% egészségbiztosítási + 10% nyugdíjbiztosítási járulék) növekszik. A kedvezmény kiterjesztése várhatóan 260-270 ezer háztartást, alapvetően a három vagy több gyermeket nevelő családokat, illetve a két gyermeket nevelő egykeresetű családokat érinti majd. A családi járulékkedvezmény folyósításában a munkáltatók közreműködnek majd, így az érintett szülők már 2014 februárjában – a 2014. januári bér kifizetésekor – érezni fogják az intézkedés pozitív hatását. (Sok cég ugyanakkor a minimálbért is csak nehezen fizeti ki.)

„A személyi jövedelemadónál fel nem használt családi adóalap, illetve ezen keresztül adókedvezmény érvényesíthető lesz meghatározott egyéni járulékokkal szemben. Az egyes sajtóértesülések és bejelentések során többféle elképzelés is napvilágot látott, így a három eddig ismert lehetőséggel számoltunk: a kedvezmény vagy az egyéni nyugdíjjárulékkal (10 százalék), vagy az egyéni egészségbiztosítási járulékkal (7 százalék), vagy mindkettővel szemben (17 százalék) érvényesíthető lehet” – írta korábban Hegedüs Sándor, az RSM-DTM adóüzletág vezető partnere.

A gyermekkedvezmény változatlan mértékben fennmarad, 2014-ben tehát két gyermekig gyermekenként 62 500 forint, három vagy több gyermek esetében pedig 206 250 forint adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni. Az egyéni nyugdíj-, egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék mértéke változatlan marad.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo