Többet hagynak a zsebünkben jövőre

Az szja-t érintő, 2016-ban hatályba lépő változások java az adóterhek csökkentését eredményezi. Az adócsökkenés kapcsán változik a családi adókedvezmény és az első házasok kedvezményének kulcsa is és jól járnak a magán-nyugdíjpénztárakat elhagyók is.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Pixabay

A legfontosabb szja-t érintő változás, hogy a 2016. január 1-jétől megszerzett jövedelmek kapcsán a szja adókulcsa 16%-ról 15%-ra mérséklődik. Aktualizálásra került a családi kedvezmény mértéke az adókulcs változásával összhangban, így 2016-tól ugyanakkora kedvezmény illeti majd meg az érintetteket, mint a 2015-ös szabályok alapján. Tehát az adókulcs változásától függetlenül továbbra is ugyanolyan mértékű kedvezményekre számíthatnak a családok. A valorizálás kiterjed a kétgyermekes családokat érintő 2014. végén elfogadott, de csak 2016-2019. közt hatályba lépő változásokra is. Hasonlóképpen aktualizálták még az adókulcs-csökkentés kapcsán az első házasok kedvezményének szabályait (a kedvezmény összege így továbbra is havonta 5.000 Ft).

A cafeteriánál is érezteti hatását az adócsökkentés!

Csökkenni fognak továbbá az adóterhek több olyan jövedelem esetében is, ahol a jövedelem növelt összegére (pl. 119%-ára) kell kiszámolni a fizetendő szja-t. Ezekben az esetekben a törvényalkotó csökkentette az adóalap-növelő szorzó mértékét. Így a személyi jövedelemadót például tartási szerződés alapján nem pénzben juttatott vagyoni érték, kamatkedvezmény szerzése, valamint tárgynyeremény esetén a jövedelem 118%-a (2015: 119%), kamatjövedelmek esetén 118% és 127% (119% és 128% helyett) után majd kell megfizetni. Ez a változás is 2016-tól lép majd életbe. Kamatjövedelmek esetében ez a módosítás a fenti időponttól megszolgált (tehát akkor realizálódó) jövedelem esetében alkalmazandó (függetlenül attól, hogy a kamatszámítás időszaka már 2015-ben kezdődött) - írta a LeitnerLeitner adótanácsadó cég blogja.

Kedvezmények a nyugdíjrendszerben

A jogalkotók 2015 elejéig visszamenőleg érvényesíthető kedvezményekkel próbálják ösztönözni a magán nyugdíjpénztárakat elhagyókat a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe való visszalépésre. Az a kifizetés, amely az állami nyugdíjrendszerbe átlépő személyt illeti meg a magán nyugdíjpénztár elhagyásakor, az új szabályozás értelmében már nem számít jövedelemnek, tehát lényegében adómentes.

Szintén visszalépőknek kedvez – 2015. január 1-jéig visszamenőleg – hogy ha a visszalépéskor a magán nyugdíjpénztári kifizetést önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba utalják, akkor az átutalt összeg 20%-a (de legfeljebb 300.000 forint) adó-visszatérítésként megkapható.

Ki, mennyit nyer majd az adócsökkentésen?
A külföldi tulajdonossal rendelkező cégek dolgozói járnak a legjobban a 15 százalékos SZJA- adókulccsal – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató elemzéséből. A külföldi cégeknél dolgozók járnak a legjobban az adócsökkentéssel.
A Stabilitás Megtakarítási Számlát (SMSZ) érintő változások

Kedvezőbbé váltak a stabilitási megtakarítási számlával kapcsolatos szabályok, amelyek kvázi “amnesztiát” nyújtanak a külföldön felhalmozott pénzek hazahozatalára. A stabilitási megtakarítási számlán tartott pénz a számlára való befizetés időpontjában megszerzett belföldi jövedelemnek minősül. Főszabály szerint minél tovább tartja a számlán a magánszemély befizetését, annál inkább csökken az alkalmazandó adóalap (200%-ról 50%-ra), majd az ötödik év eltelte után adómentessé válik a kifizetés.

A 2015. július 1-vel hatályba lépett új rendelkezések a régi szabályok fenntartása mellett meghatározott időre további kedvezményeket biztosítanak. A 2015. július 1. és 2016. július 1. között befizetett összegek mindenképp adókötelesek, azonban a kedvezményes szabályokhoz szükséges minimális tartási idő lerövidül. Azoknak a magánszemélyeknek, akik a hazahozott pénzüket a stabilitási megtakarítási számlán tartják legalább egy évig, kivételkor mindössze 10% adót kell fizetniük. Az egy év letelte előtt azonban a kivételt 20%-os adó sújtja.

Figyelemmel arra, hogy egyrészt stabilitási megtakarítási számlával adott kvázi “amnesztia” nem teljes körű, másrészt mivel egyre mélyebb és szélesebb körű a nemzetközi információcsere, érdemes a döntés előtt minden szempontból megvizsgálni a stabilitási megtakarítási számla alkalmazását.

Egyéb változások

További változás, hogy egy pénzügyi intézmény (pl. bank) felszámolásának esetén garantálják, hogy az érintett magánszemély nem kerül adójogilag hátrányos helyzetbe: nem keletkezik például adókötelezettsége azon jövedelem kapcsán, amelyet az intézménnyel szemben fennálló követelése (pl. befektetések) vagy kárrendezés kapcsán szerez meg. Amennyiben pedig a nyugdíj-előtakarékossági számláját vezető intézményt számolják fel, és így az adóhatóság nem tudja az adóbevallásban rendelkezett adót az érintett számlára kiutalni, az összeget a magánszemély lakcímére kézbesítik, vagy bankszámlájára utalják át. Az érintett összeg maximuma változatlan: a nyugdíj-előtakarékossági számlára befizetett összeg 20%-a, de max. 100.000 Ft (2020. előtt nyugdíjba vonulók esetén 130.000 Ft).

Véleményvezér

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo