Családi adókedvezmény: még nem lesz kötelező az adószám

Törvényjavaslat készült a családi adókedvezmény érvényesítéséhez szükséges adóazonosító jel kötelező használatának halasztásáról. A korábbiakban többször vitatott, a családi adókedvezmény érvényesítése érdekében tavaly hozott rendelkezések módosítását kívánja indítvány.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

kép: Freestock.hu

A 2015. augusztus 28-án az Országgyűlés elé terjesztett, a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítását illetve ehhez kapcsolódóan az adózás rendjéről szóló törvény kiegészítését tartalmazó törvényjavaslat célja, hogy a magánszemélyek adminisztrációs terheinek csökkentése mellett kellő felkészülési időt biztosítson a családi kedvezmény érvényesítéséhez szükséges adóazonosító jel kötelező használatát előíró jogszabályhelyek alkalmazására.

Az Szja tv. jelenleg hatályos bekezdése értelmében a családi kedvezmény igénybevételéhez az eltartott (kedvezményezett eltartott) adóazonosító jelét a 2015.12.31-ét követően adott adóelőleg nyilatkozatokban kötelezően fel kell tüntetni.

A már elfogadott, jövő évi adótörvényekről részletesebben itt olvashat!

A törvényjavaslat – a kellő felkészülési idő biztosítása érdekében-e rendelkezés alkalmazásának egy évvel későbbre történő halasztását javasolja, azaz a családi kedvezmény igénybevételéhez az adóazonosító feltüntetését csak a 2016. évről készített adóbevallás, munkáltatói adómegállapítás, valamint a 2017. évben leadott adóelőleg nyilatkozatok vonatkozásában tenné kötelezővé. A javaslat szerint ezen időpontot megelőzően adóazonosító jel hiányában továbbra is elegendő lenne az eltartottak, kedvezményezett eltartottak természetes személyazonosító jelének és lakcímének megadása - hívta fel a figyelmet Hegedüs Sándor, az RSM-DTM adóüzletág vezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

A törvényjavaslat adminisztratív terhek csökkentését célzó 2. paragrafusa az Art. hatályos rendelkezéseinek kiegészítését javasolja, azzal, hogy előírná az adóhatóság számára, hogy 2016.07.01-ig hivatalból állapítsa meg az adóazonosító jellel nem rendelkező, 25. életévüket 2016.12.31-ig be nem töltő állampolgárok adóazonosító jelét. A javaslat értelmében az adóhatóság e magánszemélyek adóazonosító jeléről annak megállapítását követő 45 napon belül lakcímére értesítést küld, és 2016.11.30-ig hatósági igazolványt állít ki.

A törvényjavaslatban foglaltak bevezetése nemcsak a magánszemélyek számára jelentene könnyebbséget, de az adóhatóság számára is megfelelő időt biztosítana arra, hogy a tömegével beérkező egyedi kérelmek feldolgozása helyett strukturáltabban eljárási szabályok alkalmazása mellett állapítsa meg a magánszemélyek adóazonosító jelét.

Betegségre is jár adókedvezmény, így lehet igénybe venni
Sokan nem tudnak arról, hogy bizonyos veleszületett vagy szerzett betegségek, egészségkárosodások, fogyatékos állapotok után is jár személyi jövedelemadó-kedvezmény magánszemélyeknek, méghozzá alanyi jogon. E betegségek körét külön kormányrendelet szabályozza, ezért mindenképpen érdemes pontos felvilágosítást kérnünk a háziorvosunktól.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo