A kicsik csaptak rá a 0 százalékos hitelre

2017. március 27. hétfő - 14:15 / piacesprofit.hu
  •    

A kis cégek kezdték első sorban igényelni a kereskedelmi bankok elvárásainál enyhébb feltételekkel megszerezhető uniós hitelprogram iránt a Budapest Bank ügyfelei körében végzett felmérés szerint. A kérelmezők között felülreprezentáltak voltak azok a cégek, amelyek kereskedelmi banki szempontból kevésbé hitelképesek.

Több mint 700 cég érdeklődött a Budapest Banknál a kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését célzó európai uniós hitelprogramok (GINOP 8.3.1-16 és VEKOP 1.2.3-13) iránt. (Az előbbi hitelprogramot már fel is függesztették a keret kimerülése miatt.) Az összes befogadott hitelkérelem alapján a fenti programokban a Budapest Banknál 27,5 milliárd forint összegben igényeltek kölcsönt a vállalkozások. Az összesen 70, illetve 3,7 milliárd forint keretösszegű hitelprogramok keretében mindössze 10 százalékos önerő biztosítása mellett, 0 százalékos kamattal juthatnak hitelhez a kkv-k – áll a bank közleményében.

Ez bizony hitel

„Az idei évben várakozásaink szerint a kkv-hitelezési piacot dominálni fogják az MFB Pontos konstrukciók – hitelek és kombinált termékek –, amelyek olcsó forrást jelentenek a vállalkozások számára. Fontos kiemelnünk, hogy ha támogatással kombinált hitelről van szó, akkor is egy kölcsönszerződésről beszélünk, annak minden fontos jellemzőjével együtt. Ezért a cégeknek azt javasoljuk, hogy kezdjék az MFB Pontokon a tájékozódást, és a bank munkatársaival minél előbb tisztázzák az ehhez kapcsolódó feltételeket: fedezeti igényt, futamidőt, elérhető hitelösszeget” – mondta el Császi Róbert, a Budapest Bank vállalati értékesítési vezetője.

Rácsaptak a kicsik

A kereskedelmi banki gyakorlathoz képest enyhébb hitelfedezeti elvárásoknak leginkább a kis cégek örülhettek: a befogadott hitelkérelmek több mint fele (54 százaléka) a 0 és 200 millió forint éves árbevétellel rendelkező mikrovállalkozásoktól érkezett a Budapest Bankhoz. A versenyképességi hitelprogramok nagy előnye, hogy ezekből akár kezdő vállalkozások is forráshoz juthatnak: a hitelkérelmek mintegy 15 százalékát 2015 januárja után alakult cégek adták be, és a kérelmezők között felülreprezentáltak voltak azok a cégek, amelyek kereskedelmi banki szempontból kevésbé hitelképesek. A Budapest Bank adatai szerint a versenyképességet célzó programok elérték azon céljukat, hogy azokat a vállalkozásokat támogassák, amelyek életképességük és jövedelemtermelő képességük ellenére piaci alapon nem, vagy csak jelentősen drágábban jutnak forráshoz.

A Banknál a vállalkozások átlagosan 84 millió forintos hitelt igényeltek. A 150 millió forint feletti hitelkérelmek arányaiban elenyészőek. A legmagasabb összegű hitelkérelmek a Közép-magyarországi és az Észak-alföldi régióból érkeztek, átlagosan 106 millió forint összegben, míg a legalacsonyabbak a Dél-dunántúli régióból, átlagosan 38 millió forint összegben. (Mivel a hitelkeretek nagyobb részét adó GINOP megkötése szerint a finanszírozott projektek a Közép-magyarországi régión kívül valósulhatnak meg, az itteni vállalkozások vidéki telephelyükön vagy fióktelepükön valósítják meg tervezett beruházásukat.)

Forrás: Budapest Bank

Forrás: Budapest Bank

A szolgáltatók és kereskedők örülnek leginkább

A beadott hitelkérelmek a 35%-ban a szolgáltató szektorban tevékenykedő vállalkozásoktól érkeztek. A kérelmek 25%-a a kereskedelmi, 18%-a a feldolgozóipari, 13%-a az építőipari, 5%-a a turizmusban aktív cégektől érkezett. (Mivel a jelenlegi ciklusban a vissza nem térítendő támogatások fő célcsoportja a feldolgozóipar, így a többi iparág szereplői elsősorban a kkv-k versenyképességének növelését célzó programokban tudnak uniós forrást igényelni.) A legmagasabb összegű hitelkérelmek a feldolgozóipari cégektől érkeztek, átlagosan 124 millió forint összegben, míg a legalacsonyabb összegű hiteleket a turizmusban tevékenykedő vállalkozások igényelték, átlagosan 42 millió forint összegben.

Forrás: Budapest Bank

Forrás: Budapest Bank

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek