A főnöknek se éri meg a szabi alatt dolgoztatni

2015. július 07. kedd - 19:08 / piacesprofit.hu
  •    

Nyáron kiürül az iroda, kevesebb az aktív, megoldandó ügy a legtöbb irodai környezetben. De amikor ügy jön, azonnal meg kell oldani. Sokan már riasztják is a szabadságon lévő kollégát. Pedig a cégnek sem éri meg.

Kép:Pexel

Információhiány

A dolgozó, aki már egy hete nem olvasta az e-mailjeit, nem rendelkezik friss információkkal az adott ügyről, ami rendben is van. De ez magában hordozza azt a kockázatot, hogy valamilyen információ hiányában még a legteljesebb odafigyelés mellett is félreviszi az ügyet. Ha a kolléga az összes levelezést visszaolvassa, akkor sem biztos, hogy tudomást szerez egy szóban elhangzott ígéretről, ami fontos lehet az ügy szempontjából – írja a HR Portál.

Eszközök hiánya

A munkavállaló lehet, hogy hazavitte a laptopját, aktuális ügyének jegyzeteit, de például nem vitte haza a szekrényt, amiben a cég aláírt szerződései állnak… Lehet, hogy hozzáfér a hálózathoz, de a kolléga asztalán van egy jegyzet, vagy az irodája falán kifüggesztve egy lista, ami éppen kell. Az irodában lévő kollégáknak is többletmunkát jelent, ha felhívja őket, megkéri, hogy mondja már meg, benne van-e a keresett valami listában stb.

Időbeli problémák

Otthonról lassabban megy a munka. Még ha magára zárja a szobaajtót, vagy félrevonul a strandon a laptoppal, akkor is. Mert mindent külön ki kell keresgélni, nem egy munkára kitalált íróasztal mellett ül. Vagyis hiába csak egy apróságot is kérünk tőle, az rengeteg időt fog elvenni, lassabban lesz eredménye is – a kolléga viszont kellőképpen ideges lesz.

Mi nyaralunk, az üzlet nem!
Vannak dolgok, amelyeken akkor is rajta kell tartania a szemét egy cég vezetőjének, ha éppen nyaral. Hát még akkor, ha a munkatársak nyaralnak! Szembe kell néznünk azzal, hogy ugyan senki nem pótolhatatlan, de azért nem könnyű megoldani a helyettesítés problémáját. Itt adunk tippeket hozzá!

Kényelmetlenség

A hiányzó információk összegyűjtése együtt jár a kollégák, többi érintett partner telefonos „zaklatásával”. Így még az a munka sem halad, ami rájuk van bízva, és a partnerek felé is kínos a magyarázkodás, miért olyan dolgozik az ügyön, aki nincs „képben”.

A szabadság azért van, hogy az adott kolléga abban az időszakban úgy kipihenje magát, hogy az uborkaszezon utáni hajtásban is helytálljon. Ha elvesszük tőle a gondtalan szabadidőt, az a fentiekkel is együtt jár, és azzal is, hogy nem egy kipihent, tettre kész ember érkezik vissza 2-3 hét múlva szabadságról, hanem egy fáradt, gondterhelt kolléga, aki kapkod, idegeskedik, ezért akár hibázik is. A megoldás a helyettesítések jó megszervezése, nem a szabadságos kolléga dolgoztatása.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek