Járulékcsökkentés nélkül bajban lesz a járműipar

2016. október 20. csütörtök - 17:02 / piacesprofit.hu
  •    

A járműiparban a legnagyobb kihívást a munkaerőhiány jelenti, ami nemcsak hazánkban gond, hanem regionális probléma, de Magyarországon járulékcsökkentéssel lehetne segíteni a helyzeten, ahogy az oktatásra-képzésre is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Kép: PP

Kép: PP

Az iparági szakemberek szerint Magyarországon csak egyetlen igazi gond van a járműgyártásban, viszont az óriási: a képzett munkaerő hiánycikk a vállalatoknál – hangzott el az Automotive Hungary szakkiállítás szerdai kerekasztal-beszélgetésén. Peter Kössler, az Audi Hungária Motor Kft. ügyvezető igazgatója szerint aggodalomra ad okot a humántőke helyzete az országban, a kellő mennyiségű és kellő szakképzettségű munkatárs megtalálásában lát problémákat, amelyeket kezelni kell. Emellett az infrastruktúra fejlesztése az egész régióban kihívást jelent.

Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. vezérigazgatója a munkaerőhiányt szintén problémának nevezte.Szerinte erre a kormányzattal közösen kell megoldást találni. Egy komplex csomagot kell kidolgozni a munkavállalóknak, bérjárulékok csökkentésével, ingázás támogatásával vagy lakhatási támogatással. Mesics Olívia, az Opel Szentgotthárd Kft. vezérigazgató-helyettese szerint a munkaerő-piaci nehézségeken közös erővel lehet átlépni, képzési programokhoz a vállalatoknak hozzá kell járulni, a kormányzatnak pedig a járulékcsökkentésekkel és az energiaárak mérséklésében kell lépnie. (A kormány tervei szerint béremelésért cserében járna járulékcsökkentés!)

Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a befektetési stratégiájuknak fontos eleme volt a magyar beszállítói bázis, amit tudatosan fejlesztenek. Az innováció terén számos teendő van, kevés a fejlesztőmérnök, most négyéves projektet indítanak az új modell közös innovációjához – mondta. Megjegyezte, hogy a jövedelmek adó- és járulékterhelése sokkal nagyobb Magyarországon, mint a környező országokban, ami a nettó jövedelmekben akár 20 százalékos különbséget eredményezhet.

Nincs dolgozó, mit tehetünk?
Egyre súlyosabb a munkaerőhiány Magyarországon. Bizonyos pozíciókra nem, alig vagy nagyon nehezen lehet találni munkavállalókat. A hiány korántsem csak a diplomásokra jellemző. Targoncások, operátorok, összeszerelők, villanyszerelők, bolti eladók, pénztárosok és postai dolgozók egyaránt a lista élén szerepelnek. Mit tehetnek a cégek ebben a helyzetben?