Ezért kellene a magyar föld a nyugati befektetőknek

2013. április 02. kedd - 12:12 / piacesprofit.hu
  •    

A régióban vezetjük a földárak tekintetében a listát, ám ha nyugatra tekintünk, ott brutális különbségek mutatkoznak a hektáronkénti ár tekintetében. Nem véletlen, hogy a nyugati szomszédok szívesen vennék a magyar birtokokat, jó befektetés ez.

„Ha északot, keletet vagy a tőlünk délebbre fekvő országokat nézzük, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a magyar termőföld arányaiban ezeknél drágább, tehát a régiót nézve vezető helyen vagyunk a földárak tekintetében” – mondta Nyujtó Ferenc, az Agrár Európa Consulting senior tanácsadója a GazdaságTV-nek adott interjújában.

A szakértő azonban kiemelte, hogy nyugati országokhoz mérten azért még van felzárkóznivalónk. Burgenlandban a magyar termőföld hektáronkénti árának kétszereséért kapni földet, Bajorországban viszont már négy-ötszörös is lehet a különbség, míg Hollandiában a magyar földdár tizenkétszereséért kapni csak termőföldet. Erthető tehát, hogy sok nyugati befektető jó lehetőséget látna a magyar termőföld megvásárlásában. (A készülő földtörvény éppen ezért jelentősen megnehezíti a külföldi állampolgárok földhezjutását.)

A szakértő szerint azonban más tekintetben is jó befektetés a magyar termőföld. Az elmúlt tíz évben átlagosan megháromszorozódott a föld piaci értéke, különösen a válságos időszakban ugyanis a termőföld olyan mentsvár, ahová viszonylag biztonságos körülmények között lehet kihelyezni a forrásokat, ezért a földkereskedelem további felfutása várható. „Erre utal az is, hogy az elmúlt években a Föld termőterületeinek 15 százaléka gazdát cserélt, befektetési alapok, nyugdíjalapok kezébe került. Amikor a bizalom megrendül, akkor az arany és a föld kínál menedéket.” – vélte Nyujtó Ferenc, aki szerint egy pénzügyi befektető a magyar termőföldön akár évi 20-30 százalékos hozamot is realizálhatott. (Hamarosan fordulhat a kocka, az eddig ugyanis bevett megoldásnak számító zsebszerződések ezentúl büntetendőek lesznek.)

Kedvező kilátások hosszabb távon

Az FHB Termőföldindex által áttekintett 12 évben eladott termőföldek parcellamérete trendszerű növekedést mutatott. Földrajzi adottságai alapján hazánk mezőgazdasági potenciálja jelentős. A várható szabályozási változások a következő évekre meghatározzák a földpiac alakulását, a várható hatásokat csak a végső és elfogadott földtörvény, valamint a mezőgazdasági üzemekről és a családi gazdaságokról szóló törvény ismeretében lehet prognosztizálni. Hosszú távon azonban a megfelelő tulajdonosi és gazdálkodási háttérrel a jó minőségű termőföld értékálló és jövedelmező befektetés marad.