fa

british columbia, építészet, fa, környezetbarát

Már felhőkarcolók is épülnek fából

Nagy Mariann

A beton volt a 20. század kedvenc építőanyaga. A 21. századé a fa lehet – könnyebb, gyorsabb, olcsóbb és környezetkímélő is magas épületeket fából emelni. Brit Kolumbia egyetemének 18 emeletes diákszállójába nemrég költöztek be a hallgatók.

Tovább olvasom »
fa, felelős vállalat, környezetvédelem

Egy fa lesz a tájfun leghíresebb áldozata?

piacesprofit.hu

A Matmo tájfun számlájára írt, halálos áldozatok tucatjait követelő tajvani légi balesetről szóló hírek mellett a helyi média arról is beszámolt, hogy épületeket rombolt, fák százait döntötte ki a helyenként 155 kilométeres óránkénti széllökésekkel, sűrű esővel a nyomában elvonuló trópusi ciklon. A helyi közvélemény egy fa sorsát is különös aggodalommal figyeli.

Tovább olvasom »
biomassza, fa, tudomány

407 millió éves fát találtak

klímablog/MTI

A legidősebb famintákat azonosították amerikai és belga tudósok, akik szerint a fák a feltételezettnél tízmillió évvel korábban fejlődtek ki. A “fás” szerkezet nem arra szolgált, hogy a növények magasabbra nőjenek, hanem hogy hatékonyabban nyerjék ki a vizet, tápanyagokat a talajból.

Tovább olvasom »
erdő, fa, fenntarthatóság

Ültess egy fát a Kárpátokban!

Sajtóközlemény

2011 Az Erdők Nemzetközi Éve. A programot az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Egyesült Nemzetek Erdészeti Fórumának (UNFF) kezdeményezésére 2011. február 2-án, New Yorkban indította útjára. A program célja, hogy felhívja a figyelmet az erdők megőrzésének és fenntartható kezelésének a fontosságára, mert jelentős szerepet töltenek be az emberi környezet és a természet védelmében.

Tovább olvasom »
fa, környezetvédelem, megállapodás

Két németországnyi erdő úszta meg a papírzsebkendővé válást

klímablog

Példaértékű győzelmet arattak múlt héten a környezetvédők és a környezettudatos vásárlók a kanadai őserdők védelméért folytatott, több mint hétéves küzdelemben. A történelem eddigi legnagyobb erdővédelmi egyezsége született meg: a 72 millió hektárnyi, vagyis két Németországnyi területű, s a biodiverzitás megőrzése és a klímaegyensúly szempontjából kulcsfontosságú erdő hosszú távú megóvását szavatolja egy új egyezmény.

Tovább olvasom »
co2, fa, környezetvédelem, üvegházhatás

Az erdőirtás az egyik legnagyobb ellenség

Kriston László

Az erdők a Föld tüdői.  Ám a klímaegyezményt kezdeményezők eddig elsősorban az üvegház-kibocsátás csökkentésére helyezték a hangsúly. Az erdők és a tőzeglápok nélkülözhetetlen elemei a CO2 megkötésének, védelmük kulcsfontosságú. Hogy 2015-re mindössze 25 százalékkal fékezzék meg az erdőirtást, 22-29 milliárd dollár kellene e célra a leendő klíma-alapból.

Tovább olvasom »
csr, fa, it, környezetvédelem

Zöldebb megoldás: lézer helyett szilárdtintás nyomtatás

Sajtóközlemény

Újabb egy millió dollárral támogatja az elkövetkező négy évben a Xerox a világ egyik legnagyobb természetvédő szervezetét, a The Nature Conservancy-t. Ezt az összeget elsősorban az erdőirtások megakadályozására használják fel. A választás érthető: a fénymásoló- és nyomtatógépek tömérdek papírt esznek, az pedig ugye fából készül. A lézeres nyomtatás alternatíváját kínáló szilárdtintás technológia fejlesztésével a Xerox a környezettudatos vállalati megoldások kiterjesztésére is törekszik.

Tovább olvasom »
fa, kereskedelem, mezőgazdaság, olaj

Őserdőket irtanak ki a testápolószereink kedvéért?

Kriston László

A világ egyik legnagyobb vegyi és kozmetikai vállalata, a Unilever a BBC leleplező dokumentumfilmje után megváltoztatta részvételét Indonézia erdőgazdálkodásában: a döntés oka, hogy az országban az őshonos fafajtákat hatalmas területeken vágják ki és helyettesítik be frissen ültetett olajpálmákkal, melynek húsos gyümölcshéja szolgáltatja a kozmetikai termékek szinte minden fajtájához a növényi olajat. Az őserdők drasztikus kiirtása azonban hatalmas károkat jelent a bioszféra sokszínűségére nézve és a kivágott fákból rengeteg CO2-t szabadít fel, szennyezve a légkört.

Tovább olvasom »