bioetanol

alternatív üzemanyag, bioetanol, bioüzemanyag, etanol, ökolábnyom, tudomány

Nem veszi el a szánktól a falatot a bioetanol

klímablog

Az elmúlt években nagy vita folyt arról, hogy a kormányok hagyjanak-e fel a bioetanolarány törvényi előírásával, mert ezzel elveszik az élelmiszerpiacról az erőforrásokat. Az etanol ugyanis élelmiszernövényekből készül. A legújabb szakértői vélemények megcáfolják e nézeteket.

Tovább olvasom »
bioetanol, bioüzemanyag, innováció, k+f, megújuló energia

Olcsóbb lehet a bioüzemanyag

klímablog

Az első generációs etanolfajták növényekből készültek, a második generációs bioüzemanyagokban viszont baktériumokat fognak munkára a tudósok, hogy ezek a mikroorganizmusok állítsák elő a járművek meghajtásához szükséges növényi olajat.

Tovább olvasom »
agrár, bioetanol, bioüzemanyag, IPCC, kukorica, mezőgazdaság, olaj, termőföld, tudomány

A klímatudósok és az olajlobbi is támadja a bioetanolt

klímablog

Sosem értenek egyet a klímatudósok és az olajlobbi, de ebben az egy kérdésben igen. A bioüzemanyagok nemhogy csökkentik a környezetszennyezést a fosszilis üzemanyagokhoz képest, de magasabb az ÜHG-vonzatuk. A tudósok mellett a Big Oilként és Big Cornként becézett érdekcsoportok is felemelték szavukat. Mindenki más-más okból.

Tovább olvasom »
bioetanol, bioüzemanyag, vám

Trükköznek a bioetanollal?

piacesprofit.hu

Az európai bioetanol-termelők panaszt tettek az USA ellen a Norvégián keresztül történő behozatal miatt. Az északi országba importált etanol mennyisége ugyanis az elmúlt egy év során megtízszereződött és messze aláássa az európai gyártók árait.

Tovább olvasom »
alternatív üzemanyag, bioetanol, bioüzemanyag

Mégsem “rosszfiú” a bioetanol?

Timár Gigi

Sok támadás érte mostanában az eddig az egekbe emelt bioetanolt. A Magyar Bioetanol Szövetség szerint viszont alaptalanok a vádak és szándékos félrevezetésnek köszönhető, hogy Európa elfordul ettől a tiszta üzemanyagtól.

Tovább olvasom »
állattartás, bioetanol, mezőgazdaság

A hazai bioetanol gyártás létkérdés a mezőgazdaságnak

kfarkas

A hazai etanolipar minden érintettjének – ipari és mezőgazdasági, állattenyésztési szakemberek – részvételével rendezett konferenciát a Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ). A konferencián felszólaló szakmai vezetők egyetértettek abban, hogy a magyar mezőgazdaságban újra munkahelyeket teremtő bioetanol gyártás társtermékei valódi megoldást jelenthetnek a takarmányimport csökkentésében. A bioetanol iparág vezető képviselői emellett a bioetanol adókedvezményének fenntartására és növelésére ösztönzik a mindenkori magyar kormányt, annak érdekében, hogy a hazai gyártású zöld üzemanyagra támaszkodva csökkenthető legyen hazánk kőolajimport függősége.

Tovább olvasom »
afrika, agrár, bioetanol, éhezés, élelmiszer, mezőgazdaság

Új klímához fejlesztett növényekkel az éhezés ellen

Kriston László

900 millió ember éhezik világszerte, miközben a fejlett országokban megvásárolt ételek 30-50 %-a a szemétben végzi. Ám e pazarlás megfékezése csak az egyik lehetséges alternatíva a 2050-re 9 milliárd főre duzzadó emberiség élelmezésügyi gondjainak orvoslásában. Új, a klímaváltozás zordabb körülményeihez alkalmazkodó növények, talaj nélkül termesztett fajták, takarékosabb öntözés, gondosabb logisztikai szervezés is szükségesek az élelmek egyenlőbb elosztásához.

Tovább olvasom »
bioetanol, bioüzemanyag, co2, kibocsátás, környezetterhelés, termőföld

Megadóztatják a bioetanolt?

klímablog

Hamis ábrándokra alapozta Brüsszel a bioüzemanyag-arányt szabályozó 2009-es törvényt. Az alapanyagaik termesztésekor előálló “közvetett földhasználat”, vagyis erdőkivágás, ugyanis nagyobb mennyiségű üvegházgáz-kibocsátással jár, mint amivel kevesebb széndioxidot enged ki a járművek kipufogójánál, így önkéntelenül is szennyezőbb módja a jármű-meghajtásnak, mint ahogy azt eleinte gondolták a szakemberek. Megváltoztatja-e felismerés a támogatási politikát? 2020-ra az Unión belül 10 százalékosnak kellene lennie a megújuló üzemanyagok arányának a dízelkeverékben.

Tovább olvasom »