Vagyonadó cikkek


Így lett az IMF-ből a „mi bankunk”

Így lett az IMF-ből a „mi bankunk” 

Megérkezett hazánkba a Nemzetközi Valutalap küldöttsége és ma, nyolc hónapos huzavona után, tárgyalóasztalhoz ülnek az Orbán-kormányt képviselő politikusokkal. Az Orbán-kormány két éves regnálásának egyik legsúlyosabb presztízsveszteségeként értelmezik, hogy a két évvel ezelőtt kiebrudalt IMF most készenléti hitelcsomagról tárgyal Magyarországgal. A Piac&Profit összefoglalójában feltárja, hogyan jutottunk el az „élethalálharctól" a „mi bankunkig".
Bukás a költségvetés, vagy csak rizikós? - Megoszlanak a vélemények

Bukás a költségvetés, vagy csak rizikós? - Megoszlanak a vélemények  

A Magyar Közgazdasági Társaság hétfői budapesti konferenciáján Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke és Balatoni András, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási igazgatója ellentétesen ítélte meg mind a jövő évi költségvetést, mind a magyar makrogazdaság helyzetét. Simor András jegybankelnök szerint romlik a költségvetés pozíciója a Munkahelyvédelmi Akcióterv elfogadásával, míg Domokos László, az ÁSZ elnöke szerint a közpénzek elköltésének jobb átláthatóságára, eredményességének növelésére lenne szükség.
Az új adók, az útdíj és a költségvetés hozhat komoly konfliktusokat

Az új adók, az útdíj és a költségvetés hozhat komoly konfliktusokat 

A politikai és jogalkotási értelemben hosszúra nyúlt második negyedév számos váratlan fordulatot tartalmazott és főként a gazdaság helyzete miatt a kormány munkatervétől eltérően több jogszabály is elkészült az elmúlt három hónapban.
Többet nem kell fizetni, most 2,3 milliárdot hozott

Többet nem kell fizetni, most 2,3 milliárdot hozott 

Augusztus 31-ig mintegy nettó 2,389 milliárd forint vagyonadót fizettek be az adózók - közölte az adóhatóság az MTI érdeklődésére. A túlfizetéseket nem utalja ki, illetve nem vezeti át automatikusan más adónemen fennálló tartozásra az APEH, ezt az adózónak kell kérnie.
Veszteséges a magyar vagyonadó?

Veszteséges a magyar vagyonadó? 

Egy értékesebb budai ingatlan vételárának megfelelő összeg, 153,6 millió forint folyt be március végéig a repülők, vitorlások, nagy teljesítményű autók után fizetett vagyonadóból - írja a Népszabadság csütörtöki számában.
Erős kocsi, nagy hajó: a héten már fizethet is értük!

Erős kocsi, nagy hajó: a héten már fizethet is értük! 

Közeledik a vagyonadó első bevallási és befizetési határideje: az egyéni vállalkozóknak, az általános forgalmi adó fizetésre kötelezett magánszemélyeknek, valamint az eva alany egyéni vállalkozóknak és bevételi nyilvántartást vezető eva alany társaságoknak ugyanis február 25-ig kell bevallaniuk és befizetniük a vagyonadót, amely az Alkotmánybíróság határozata nyomán már csak a vízi járműveket, a légi járműveket és a nagy teljesítményű személygépkocsikat terheli.
"Be kéne vezetni valami kis vagyonadót"

"Be kéne vezetni valami kis vagyonadót" 

Kupa Mihály szerint Magyarország 3-4 év alatt talpra tud állni a válságból, a volt pénzügyminiszter (1990 december - 1993 február, Antall-kormány) ugyanakkor az idén még rendkívül kemény évre számít.
70 ezer kocsi után kéne fizetni, de sok a külföldi rendszám

70 ezer kocsi után kéne fizetni, de sok a külföldi rendszám 

Több mint 73 ezer személygépkocsit érint a vagyonadó, de az ettől várt 2,5-4 milliárd forint összegű bevételt veszélyezteti, ha a tulajdonosok külföldön helyezik forgalomba az autókat, és így a költségvetés még az áfa- és a regisztrációs adóbevételektől is elesik a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) szerint.
A Fideszen nem, de az Alkotmánybíróságon átmehet a vagyonadó

A Fideszen nem, de az Alkotmánybíróságon átmehet a vagyonadó 

Holnap folytatódik a vagyonadó ügye az Alkotmánybíróságon. Az Index  információink szerint az első ülés előtt még úgy tűnt, nagy eséllyel még az első évet sem éri meg a törvény, ám most már annak van nagyobb esélye, hogy az AB nem kifogásolja a vagyonadó-jogszabályt.
A nagy kérdés: nekem is fizetnem kell az adót?

A nagy kérdés: nekem is fizetnem kell az adót? 

Mintegy 150 ezren töltötték le hétfőn reggel öt óráig az APEH honlapján a becsült forgalmi érték kalkulátort, és az ott kapott adatokat mintegy 4 ezren mentették el - közölte az adóhatóság. Az RSM DTM Hungary szerint a kalkulátor nem mindig pontosan számítja ki a forgalmi értéket.

Vagyonadó: kiszámolhatjuk, kell-e fizetnünk  

A vagyonadó kalkulátor már elérhető az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) honlapján és az Ügyfélkapun keresztül is péntek délután óta. Egy leendő Fidesz-kormány az első döntései között eltörli majd az ingatlanadót.

"Ha el is törlik a vagyonadót, az evásoknak fizetniük kell" 

Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) az Alkotmánybírósághoz fordult, mert több ponton is alkotmányellenesnek tartja a vagyonadóról szóló törvényt - mondta Szatmáry Kristóf, a BKIK elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

APEH: egyre kevésbé titkolózunk  

Javult az adómorál a vagyonosodási vizsgálatoknak köszönhetően - írja hétfői számában a Napi Gazdaság az APEH szaklapjában megjelent elemzés nyomán, amely szerint legalább is nőtt a hatmillió forint feletti összevont jövedelmet vallók köre, miközben a minimálbéreseké látványosan csökkent.

Vagyonadó: maradt egy kiskapu 

A Magyar Nemzet egy adószakértőre hivatkozva azt állítja, kijátszható az a passzus, amely szerint a több lakóingatlannal rendelkezőknek valamennyi lakásuk után kell vagyonadót fizetni.

Több APEH-es kell a vagyonadó miatt 

A Magyar Nemzet keddi cikke szerint az adóhatóságnál felvetődött, hogy akár vagyonosodási vizsgálat is indulhatna azok ellen, akik nem tesznek eleget fizetési kötelezettségüknek.

45 milliós vagyonra nem kell adót fizetni 

Hétfőn az Országgyűlés elfogadta a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosítást, valamint az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvényjavaslatot, a változásoktól a válságkezelésben fontos költségvetési bevételeket remél a kormány.

Az IMF sem gördít akadályt a vagyonadó elé 

A Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti legújabb szándéknyilatkozat-tervezet egy kitétele szerint egy központi beszedésű, értékalapú, vagyoni típusú adó ésszerűen része kell, hogy legyen a magyar adórendszernek - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter kérdésre válaszolva az Országgyűlés költségvetési bizottságának keddi ülésén.

Vagyonadó: 30 millió után 15 millió a határ 

Bár a vagyonadó szempontjából összevonni nem lehet az ingatlanokat mégiscsak adózna az állampolgár második, harmadik, illetve sokadik ingatlanja is, csökkenő adómértékkel, így akár az eredetileg tervezett adókulcs is csökkenhetne - ismertette a pénzügyminiszter kedden.

Vagyonadó? Jöjjön csak! 

A megkérdezettek többsége elfogadhatónak tartja a vagyonadó bevezetését, igaz csupán minden huszadik háztartásban tartanak attól, hogy nekik is fizetniük kellene - derül ki Népszabadság megbízásából készült Medián-felmérésből, amelyet a lap pénteki száma közöl.

A vagyonadót Washingtonban találták ki? 

Az Index szerint a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval kötött 20 milliárdos hitelmegállapodás feltétele a vagyonadó bevezetése, míg a Pénzügyminisztérium arra hívja fel a figyelmet, hogy az a kormány saját stabilizációs programjának a része, amelyet a nemzetközi hitelkeretből finanszíroznak.

Hogyan számoljuk ki, mennyit ér az otthonunk? 

A lakások számított értékének meghatározásakor a tégla házhoz képest 10 százalékkal kevesebbet ér a házgyári panel, illetve a könnyű szerkezetű épület, és a korrekciós tényezők között szerepel az épület kora és teljes felújításának ideje is - derül ki a vagyonadóról szóló törvényjavaslatból.

Bajnai: 30 milliós ingatlanban a nyertesek laknak 

A kormány jövő évi adócsökkentő programjának középpontjában a munka becsületének helyreállítása szerepel - közölte Bajnai Gordon miniszterelnök napirend előtti felszólalásában hétfőn a parlamentben.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Óvatos lépéseket tehetünk a részvények világa felé – interjú

Óvatos lépéseket tehetünk a részvények világa felé – interjú 

A magyar részvények nem drágák, ráadásul értékalapúak, ami szép hozamot biztosíthat, miközben a nagy nemzetközi növekedési részvények már legalábbis nem olcsók.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Adózás

Piros kasszába gyűjtötték a barna bevételeket, lefülelte az adócsalókat a NAV

Piros kasszába gyűjtötték a barna bevételeket, lefülelte az adócsalókat a NAV 

Csaknem 400 millió forint vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Cégblog

Itt a nyár, nem semmi, mivel csábítják az ügyfeleket a biztosítók

Itt a nyár, nem semmi, mivel csábítják az ügyfeleket a biztosítók  

Okostelefon, táblagép és utazási utalvány sorsolás, extra szolgáltatások, kuponkód, családi és csoportos kedvezmények is szerepelnek a biztosítók utasbiztosítási akciói között.

Klímablog

Egyre többet költünk a klímára, de hogyan tartsuk hűvösen a lakást?

Egyre többet költünk a klímára, de hogyan tartsuk hűvösen a lakást?  

Az egyre melegebb nyarakon hűtésre is többet költünk, pedig átgondolt építkezéssel és felújítással.

Infokom

Szakértő: a hazai vállalkozások kibervédelmi és digitális érettségi szintje még nem elég magas

Szakértő: a hazai vállalkozások kibervédelmi és digitális érettségi szintje még nem elég magas 

A kiberbiztonsági törvény hatályba lépése körüli teendőkről, kétségekről, hasznos tanácsokról rendezett szakmai konferenciát a lapunkat is megjelentető Klasszis Média.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo