Munkahelyi képzés cikkek


Újabb pénzcsap nyílt meg a cégek előtt, mától lehet pályázni

Újabb pénzcsap nyílt meg a cégek előtt, mától lehet pályázni 

Keddtől újabb 15 milliárd forintos szakaszra pályázhatnak a vállalkozások munkahelyi képzéseik megvalósításához.
Nincs elég munkahelyi képzés Magyarországon

Nincs elég munkahelyi képzés Magyarországon 

Az EU-s átlaghoz képest kevesebben vesznek részt munkahelyi képzésekben Magyarországon, pedig az OTP Bank kutatásából kiderült: a magyarok számára fontos lenne, hogy mindennap tanuljanak valami újat.
Magad uram, ha más nem teszi

Magad uram, ha más nem teszi 

A szűkös munkaerő-piaci kínálat lépésre kényszeríti a cégeket: ha a piacon nem találnak kellő számú és minőségű munkavállalót, saját maguknak kell kiképezniük az embereiket. A trend a duális képzési programok mellett a felnőttképzési intézmények kínálatában és a belső képzésekben ölt testet. Úgy tűnik, a helyzettel a jogszabályalkotó kevésbé tud lépést tartani. Akár akkreditáció nélkül is sikeres lehet egy a vállalati igényre jól reagáló oktatási program.
Két hét, és megnyílnak a milliárdos képzéstámogató pályázatok

Két hét, és megnyílnak a milliárdos képzéstámogató pályázatok 

Június elsejétől jelentkezhetnek a budapesti és Pest megyei kkv-k a várva várt, munkahelyi képzéseket támogató EU-pályázatra, de a vidéki cégek és a nagyvállalatok sem maradnak uniós források nélkül: a vallalkozokforuma.hu összesítése szerint a hónapban összesen közel 24 milliárd forint keretösszeggel nyílnak meg munkahelyi képzéseket támogató pályázatok.
A pénznél is vonzóbb, ha tanulhatunk

A pénznél is vonzóbb, ha tanulhatunk 

A képzési lehetőségeket tartják a legfontosabbaknak munkahelyi ösztönzők között a magyarországi turizmus-vendéglátásban dolgozók, valamint a területen tanuló diákok – derül ki a Danubius Hotels Group és az Employ Your Brand hr-kommunikációval foglalkozó szakportál közös kutatásából.
Gyorsított képzések és az idősek visszahívása lehetne a megoldás

Gyorsított képzések és az idősek visszahívása lehetne a megoldás 

A jelenlegi előrejelzések szerint a teljes építőipari teljesítmény 8, illetve 12 százalékkal bővülhet 2017-ben és 2018-ban, de a növekedést nagymértékben akadályozza a szakképzett munkaerő hiánya. Ez a probléma az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint gyorsított, egyszerűsített okj-s képzéssel, hatékonyságnövelő, élőmunkát kiváltó beruházásokkal enyhíthető – derül ki a Napi Gazdaság cikkéből.
Ingyen is képezhetjük a dolgozókat

Ingyen is képezhetjük a dolgozókat 

Társadalmi egyeztetés alatt van az a 2 kkv-knak szóló pályázati felhívás, aminek keretében munkavállalók képzéséhez lehet akár 100 százalékos támogatást is nyerni. Akár Közép-Magyarország régióban, akár máshol van cége székhelye, van lehetőség erre.
A betanítás leggyakoribb buktatói

A betanítás leggyakoribb buktatói 

Egy új kolléga integrálása a céges folyamatokba sosem könnyű feladat. Sokszor szembesülünk vele, hogy valaki hetek, akár hónapok óta dolgozik, és mégsem találta meg a helyét, nem viszi kifogástalanul a rábízott feladatokat. Lehet, hogy a képzéssel – vagyis annak hiányával van a gond.
Így nem lépnek le az alkalmazottak

Így nem lépnek le az alkalmazottak 

Válassz okosan, motiváld hatékonyan, válj el szépen – nagyjából így foglalható össze, mitől tekinthetjük sikeresnek egy kolléga karrierjét a cégünknél. HR szakértő segít, mit tegyünk, hogy csökkenjen a fluktuáció.
Akarnak tanulni, csak nem úgy...

Akarnak tanulni, csak nem úgy... 

Az Y generáció, azaz a mai harmincasok, már nem az iskolapadban ülnek, hanem fontos vállalati pozíciókban, és olyan lendülettel, motivációval és technológiai tudással bírnak, amelyek alapjaiban változtatják meg a cégek oktatási és oktatásszervezési gyakorlatát.

Itt az ideje kivenni a szabikat 

Az év vége felé közeledve mind a munkáltató mind a munkavállaló leltározni kezd, mennyi szabadság maradt még az idén kivehető napokból, s mit is kezdhet ezekkel. Átvinni a jövő évre már nemigen lehet a szabadnapokat.

Így sarkalljuk jobb teljesítményre a lazsáló kollégát 

Az elvártnál gyengébb teljesítmény ritkán kap akkora mértékű büntetést a versenyszférában, mint amit megérdemelne. Ugyanakkor az is igaz, hogy attól, hogy egy teljesítmény gyengébb, nem biztos, hogy le kell mondanunk a dolgozóról. Íme néhány tanács, hogyan sarkalhatjuk jobb teljesítményre munkavállalónkat, mielőtt végleg feladnánk.

Tréning ajándékba 

Sokszor hallani, hogy egy vállalkozás képzi az alkalmazottait, azok mégis lelépnek – akár a konkurenciához. Ez valós veszély, ám ennél csak az árt többet a cégnek, ha nem képezi a kollégákat, és azok maradnak.

Mibe kerül a beosztottak képzése? 

Ahhoz, hogy a munkavállaló rendelkezzen a szükséges végzettséggel, tudással, esetleg készséggel, a munkáltató is hozzájárulhat a képzéséhez, akár a képzés költségeinek részleges vagy teljes finanszírozásával.

A 3 legfontosabb szabály, ha új gép indul a cégnél 

Munkaeszközt üzembe helyezni, valamint használatba venni csak abban az esetben szabad, ha az az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit kielégíti. További feltétel, hogy az adott munkaeszköznek legyen külön jogszabályban meghatározott gyártói megfelelőségi nyilatkozata, illetve a megfelelőséget tanúsító egyéb dokumentumai. Pontosan melyek ezek? Íme az üzembe helyezés 3 legfontosabb lépése, amelyek nélkül nem engedheti, hogy munkavállalói önállóan dolgozzanak.

A képzés, amelynek tényleg van értelme 

Manapság – szerencsére – egyre több cég látja be, hogy érdemes és értékes dolog képzést biztosítani az alkalmazottaknak. Nemcsak a munkájuk fejlődik így, de elkötelezettebbek is lesznek a cég iránt, illetve a motiváció szintje is emelkedhet. Már, ha az a képzés megfelelő. Szakértőnk elmondja, mitől lesz sikeres a tanulás.

A 6 legfontosabb munkabiztonsági előírás 

Már nem kötelező munkavédelmi szabályzatot készítenie a cégnek, de helyette kell, hogy legyen saját nyilvántartása a törvényben előírt dokumentumokról. Előírás a munkavédelmi oktatás és a kockázatértékelés és még egy sor dolog amiről nem szabad megfeledkezni, ha szeretnénk elkerülni a bírságot.

Több a trükkös munkáltató 

Az idei első negyedévben a munkaügyi hatóság 5918 munkáltatót ellenőrzött, és a vizsgálatok során a foglalkoztatók 58 százalékánál talált munkaügyi jogsértéseket, míg 2013 azonos időszakában a munkáltatók felénél tárt fel szabálytalanságokat.

Négy tipp, hogy ne maradjon le cége a digitális versenyben 

A gombamód szaporodó digitális megoldásokhoz kapcsolódó szakzsargon olyan összetett és bonyolult lett, hogy egy átlagos halandó számára idegen nyelvnek hangzik. Adunk néhány tippet, hogyan növelheti cége digitális kompetenciáit a teljes hierarchiában.

Minőségbiztosítás emberekre? 

Nem csak a termék, de az azt előállítók „minőségbiztosítására” is szükség van ahhoz, hogy jelentős eredményeket produkáljon a cég. Ha keménynek is hangzik, megéri!

Mire jó a céges képzés? 

Sok vezetőben felmerül az a gondolat, hogy inkább költenek alapanyagra, termelő berendezésekre, mint a munkatársak képzésére. Miért?Azt mondják, hogy azért, mert abból kijön az eredmény, a képzésből pedig nagyon kevés, vagy csak nagyon sokára, vagy egyáltalán semmi konkrét eredménye nincs.

Munkavédelem: naponta ötven baleset 

Magyarországon naponta mintegy ötven munkabalesetet regisztrálnak, pedig sok esetről nem is tud a hatóság. A szakemberek szerint nemcsak azzal van a baj, hogy a munkáltatók nem tartják be a szabályokat, a dolgozók sem elég tudatosak.

Túl sokat tudunk 

A magyar munkavállalók harmada állítja, hogy túlképzett a jelenlegi munkájához, mégis a vállalatok 38 százalékánál hiány várható a magasabb szintű képesítést igénylő munkakörökben - derül ki a Randstad Workmonitor adataiból.

Tehetség - Ne engedd el! 

Az ígéretes munkatársak kiemelt figyelemmel kísérése, előrelépési lehetőség nyújtása és karrierterv készítése a kisebb cégek esetében is jól működő stratégia, sőt sok esetben az egyetlen mód arra, hogy a multik által kínált, a kisebbek számára általában vállalhatatlan feltételekkel versenyezve ezek is igazán kiemelkedő szakembergárdával dolgozhassanak.

Képzés nélkül nehéz túlélni a válságot 

Az információk hiánya, az oktatási, képzési módszerek elavultsága közvetlenül hat nemcsak a vállalatok túlélési esélyeire, hanem a vállalkozói és munkavállalói réteg utánpótlására, nem utolsósorban pedig a magyar gazdaság egészére is.

Euro-vállalkozó program indul 

Békéscsaba és Arad térségében határ menti euro-vállalkozó felnőttképzési program indul, a projekt a magyar-román határ menti együttműködés keretében valósul meg, a nyitó rendezvényt kedden tartották Békéscsabán.

Sokáig vártuk, hamar vége lett 

Felfüggesztette a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a régen várt TÁMOP 2.1.3 jelzésű pályázatot szerdán, mivel a felhívásra beérkezett igények elérték a rendelkezésre álló források összegét.

A képzés lehet a túlélés kulcsa 

Az információk hiánya, az oktatási, képzési módszerek elavultsága közvetlenül hat nemcsak a vállalatok túlélési esélyeire, hanem a vállalkozói és munkavállalói réteg utánpótlására, nem utolsósorban pedig a magyar gazdaság egészére is.

Hol a pénz? 

Hónapok óta tűkön ülve várják a vállalkozások az ingyen képzésre lehetőséget adó TÁMOP 2.1.3. pályázatok megjelenését. Bár áprilisra készült mindenki, a kiírás, kisebb kavarodások után még mindig nem elérhető.

Csapatépítés: káosz a gokartpályán 

A csapatépítő tréningnek nincs szabályozása, csak szakmai meghatározása. Lővey Imre, a Concordia Szervezet- és Vezetésfejlesztési Kft. ügyvezetőjének szavai jól illusztrálják a helyzetet, aki úgy fogalmazott, komplett káosz van a témában. Ezt igazolja vissza a piaci és a céges gyakorlatok sokszínűsége is. De mitől függ a csapatépítő tréning sikere? Kötelezhető-e a dolgozó, hogy részt vegyen rajta?

Mégsem lehet még munkahelyi képzésekre pályázni 

Április 27-én pénteken jelent meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján a TÁMOP-2.1.3 jelű pályázat beadási határidejének módosítása. Egyelőre nem tudni mikortól lehet pályázni munkahelyi képzésekre.

Képzési támogatás kicsiknek 

Májusban nyílik, s év végén, vagy a keret kimerülésekor zárul a munkahelyi képzések támogatása mikro- és kisvállalkozások számára a Konvergencia régiókban című pályázat keretében.

Képzik a magyar cégeket 

Mikro- és kisvállalkozások munkavállalóinak és alkalmazásban álló tulajdonosainak továbbképzése kezdődik az ország 18 megyéjében az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) szervezésében, az ipartestületek bevonásával európai uniós és magyar állami támogatásból - jelentette be Hancz István, az Iposz alelnöke a projekt országos nyitókonferenciája előtti sajtótájékoztatón.

Mennyire hatékonyak a vállalati tréningek? 

A munkaerőt fejlesztő tréningekről nehéz megmondani, hogy valóban hatékonyan szolgálják-e a kitűzött célt. A BME Ergonómia és Pszichológia tanszékén kiválasztottak egy viszonylag nehezen mérhető tréning típust, hogy felmérjék, pontosan mitől függ, a valóságban hatékonynak bizonyulnak-e. Erről kérdezte a HR Portal a kutatás vezetőjét, Papp Tamást, a tanszék doktoranduszát.

Vállalati mentorálás a gyakorlatban 

Sokféle szervezet és szervezeti gyakorlat keretében működhet a mentorálás. Másképp támogat a vezető, a kijelölt és az önkéntes mentor, más a tartalma, ha a vezető-utánpótlás program része, vagy a belépők, esetleg átszervezés közben a munkatársak kapnak mentort. A közös az, hogy az egyéni támogatás mellett a szervezet érdekét is szolgálja ez a fajta együttműködés.

Mi lesz a képzésekkel? 

A kedvező finanszírozási lehetőségek szűkülése miatt az elmúlt éveknél is nehezebb időszak elé néznek a képzési piac szereplői, hiszen ha a válság ellenére talpon is tudtak maradni, az eddiginél erősebb versenyben kell helytállniuk. Az egyik oktató cég azt jósolja, nemcsak a felesleges, hanem az égetően szükséges szakmai képzések egy része is eltűnhet. A vállalatok számára még fontosabbá válhat a tréningek megtérülése, illetve erősödhetnek a belső képzések.

Munkahelyi képzés: módosuló feltételek 

Módosult a "Munkahelyi képzések támogatása mikro- és kisvállalkozások számára", illetve a "Munkahelyi képzések támogatása középvállalkozások számára" című kiírások kitöltőprogramja.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.

Adózás

Használtautó-kereskedő bukott a NAV-nál

Használtautó-kereskedő bukott a NAV-nál  

Elhasalt az adóellenőrzésen az a kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.  

Jogi kisokos

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában 

A platform alapú munkavégzés az elmúlt években egyre jelentősebbé vált, legyen szó akár az ételkiszállítást, vagy a taxis szolgáltatást nyújtó applikációkról.

Cégblog

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Társadalom

Hazaárulók-e az egykori oroszbarát ukrán parlamenti képviselők?

Hazaárulók-e az egykori oroszbarát ukrán parlamenti képviselők? 

Ukrajnai háború - Az ukrán korrupcióellenes bíróság elkobozta a Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alatti részét vezető Jevhen Balickij vagyonát.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo