Money.hu cikkek

hirdetés

Mekkora lakással tervezhetnek az átlagfizetésű húszas, harmincas fiatalok?

Mekkora lakással tervezhetnek az átlagfizetésű húszas, harmincas fiatalok?

Van segítség arra, hogy a lakásvásárlást tervezők ki tudják választani a számukra legoptimálisabb finanszírozási megoldást.
Új korszak kezdődik a lakáshiteleknél

Új korszak kezdődik a lakáshiteleknél

Áprilistól változnak a fogyasztóbarát lakáshitelek.
Így lehet akár tízmillióval drágább lakást szerezni

Így lehet akár tízmillióval drágább lakást szerezni

Mire érdemes figyelnie a babavárós lakásvásárlóknak?
A használt autók negyedannyira drágultak, mint az újak

A használt autók negyedannyira drágultak, mint az újak

Érdemes most körbenézni az autópiacon! Akárcsak a lakásoknál, a használt autóknál is lassul a drágulás.
A fogyasztóbarát lakáshitelek számos előnye

A fogyasztóbarát lakáshitelek számos előnye

Érdemes kalkulálni a barátságos lakáshitelekkel, áprilistól akár már zöld MFL-ből is vehetünk lakást.
hirdetés
Fékre lépett a lakáshitelezési piac

Fékre lépett a lakáshitelezési piac

Szűkült a lakáshitelezés múlt évben, a támogatott hitelkonstrukciók pedig nagyobb teret nyertek, derült ki a jegybank friss adataiból.
Mindenkinek üzen a bankja - érdemes lesz jól átnézni, mennyi ment bankolásra

Mindenkinek üzen a bankja - érdemes lesz jól átnézni, mennyi ment bankolásra

Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén.
30 százalékkal több készpénz fogy az ATM-ekből, miközben csökkent az automaták száma

30 százalékkal több készpénz fogy az ATM-ekből, miközben csökkent az automaták száma

Készpénzt használók, figyelem! Az MNB új szabályozást vezet be az ATM-ekre!
Újra a vevők diktálnak a magyar lakáspiacon

Újra a vevők diktálnak a magyar lakáspiacon

Duplán jól járhatnak 2023-ban a nem kivárásra játszó lakásvásárlók.
A bankszámla költségeket sem kíméli az infláció

A bankszámla költségeket sem kíméli az infláció

Az inflációs adatnak előremutató hatása is lehet a bankolási költségekre nézve.
hirdetés

A Babaváró hitel Salgótarjánban a leghatékonyabb

Van, ahol egy 50 négyzetméteres lakás háromnegyedére is elég a kedvezményes Babaváró hitel.

Jó befektetés még hitelből lakást vásárolni?

A korábbi évekhez képest bizonytalanabbá váló gazdasági környezet a lakás- és a hitelezési piacon is érezteti hatását, de lehetőséget is nyújthat a vevők számára.

Elindult a kártyacsalók kedvenc időszaka

A bankkártyás forgalom bővülésével párhuzamosan a csalók is nagyobb elánnal vetik be magukat és próbálják átverni a kártyás fizetőket.

Előkerülhet egy elfelejtett, olcsó hitel

A hitelekért többet kell fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

Jól jön a bankok közötti rivalizálás a lakáshitel előtt állóknak

Aki lakáshitel-felvételt tervez, örülhet a bankok közötti versenynek.

Húsz évig havi 160 ezer forint egy kedvezőbb lakáshitel ára

Mennyivel nőtt a lakásvásárlást tervezők fizetése?

Hoppá, van, ahol csökkent a lakáshitelkamat

A jegybank több, mint 500 bázispontos nyári alapkamat emelését követően aligha gondolta bárki, hogy lakáshitel kamatcsökkentéssel indul a szeptember. A bankok egymás közötti versenye és az egyre halványabb kereslet ugyanakkor már nem csak a moderált emelésre, de alkalmanként a korábbi kamatok csökkentésére is ráviszi a bankokat.

Rekordokat dönt a személyi hitel piac

A money.hu szakértői szerint a kihelyezések összegének megugrásában komoly szerepet játszik, hogy a nagyobb összegű személyi kölcsönök kamatai között még most is találunk 10 százalék alatti ajánlatokat.

Orbán Viktor szerint, aki átlag felett fogyaszt keressen többet, sokaknak kell megfogadni a tanácsot

Az indulását követő 10 napban több, mint 80 ezer kalkulációt végeztek az ügyfelek a money.hu rezsikalkulátorával. Bár messzemenő következtetéseket egy ilyen, modellezést segítő eszköz adataiból nem lehet levonni, az azonban látszik, hogy a háztartások nagyobb része az átlag feletti fogyasztási értékekre kalkulál, többletfizetéssel számol.

Hatalmasak a lakáshitel különbségek a bankoknál

Az egyre gyorsabban változó kamatkörnyezetben az ügyfelek számára komoly kedvezmény, összességében pedig versenyelőny lehet az, hogy már van bank, aki a bírálati időtől függően a hiteligény befogadásakor érvényes kamat mellett hajlandó folyósítani a lakáshitelt. A money.hu szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy az MNB gyors kamatemeléseinek követése a mai kamatszintek mellett kiárazza a bankokat az ügyfelekért folyó versenyből.

Most éri meg személyi hitelt felvenni, infláció alatti kamatok vannak

A nyáron szép számmal lehet az infláció alatti hitelkamatokkal találkozni a személyi hitelek piacán, sőt a magasabb jövedelemmel rendelkező ügyfeleknek még egyszámjegyű, a jegybanki alapkamatnál is kisebb kamaton elérhető ajánlatok is vannak a piacon a money.hu Kamattükre szerint. A bankok ugyanis itt is csak részben tudják lekövetni az MNB kamatlépéseit, így a hitelezési marzs történelmi mélyponton van.

50 százalékos kamat is zuhanhat a CSOK-osok nyakába

A CSOK-osokról szóló jogszabály rossz, mert nem számol azzal, hogy növekedhet az alapkamat. A szakemberek a mostani 7,75 százalékos alapkamat további emelkedésére számítanak. A CSOK-osoknál pedig az alapkamat ötszöröse a büntetőkamat.

Ne éljenek a hitel-moratóriummal, pénzügyi átverés

Egy 10 milliós hitel esetében összességében akár 2 millió forinttal is nőhet annak az ügyfélnek a teljes törlesztési terhe, aki él a kormány újabb moratórium hosszabbításával. A money.hu szakértői a bennmaradás helyett a hitelcserét ajánlják.

Drasztikusan csökkent a személyi hitelek kereslete

A személyi hiteleknél a kamatok emelkedése mellett az infláció megjelenése is visszafogja a hitelkeresletet. Az idén áprilisban folyósított 43,66 milliárd forintnyi személyi kölcsön közel 5 milliárd forinttal kisebb összeg, mint amit egy hónappal korábban felvettek a magyar háztartások.

Mire számíthat, aki most akar személyi kölcsönt felvenni?

Soha nem volt még az inflációhoz mérten olyan alacsony szinten, 3,83 százalékon a személyi kölcsönök átlagos kamatfelára, mint 2022. áprilisában. Ráadásul a money.hu adatai szerint a nettó átlagkeresettel rendelkező ügyfelek még ma is szép számmal találnak egyszámjegyű kamatozású hitelajánlatot a bankoknál, vagyis immár nem csak jelzálog, de személyi kölcsönt is lehet az infláció alatti kamatszinten felvenni.

Megérkeztek a 10 százalék feletti lakáshitel-kamatok a piacra

Megérkeztek a 10 százalék feletti lakáshitel-kamatok májusra a magyar piacra – derül ki a money.hu Kamattükréből. A top-adósoknak kínált konstrukciók esetében a hónap elején módosító bankok körében már több, mint 1 százalékponttal magasabb kamatokat hirdettek a bankok, mint amekkora kamatszintet a jegybank statisztikái márciusra átlagkamatnak hirdettek. A kamatemelkedés a piaci hitelek iránti kereslet további visszaesését vetíti előre.

Aki hitelt akar kösse fel a gatyáját, havi 100 ezer alatt már nem nagyon van törlesztőrészlet

A lakáshitelek piacához hasonlóan áprilisban a legtöbb bank szigorított a személyi kölcsön kondícióin is. A változások eredményeképp az átlagosnak mondható, 5 milliós kölcsön esetében már nincs 100 ezer forint alatti törlesztőrészlet. Ráadásul a top-kamatért az átlagbér kétszeresét kitevő jövedelmet kell igazolni – derült ki a money.hu Kamattükréből.

A magyar munkavállalók több mint fele maximum 16 milliós hitelt tud felvenni

A magyar alkalmazottak több, mint felének nem elegendő a fizetése arra, hogy egy manapság átlagos, 20 millió forintos lakáshitelt fel tudjon venni, a pénzük alig 16 milliós kölcsönre elég.

Lépést váltott a lakáshitelek kamatemelése

Az újranyitást követően egyetlen nap után az OTP és az Erste is újra felfüggesztette a zöld hitelek befogadását, így a jelenlegi feltételek mellett valószínűleg végleg vége a szuperolcsó hitelnek. Nagy kérdés, hogy a hitelkérelmük befogadásáig el nem jutó ügyfelek mekkora része bírja majd el a 45 százalékkal emelkedő törlesztőrészletet. Ráadásul a bankok piaci hitel kamataik emelésében lépést váltottak – a money.hu Kamattükre szerint ma már ritkább a 30-50 bázispontos emelés, a bankok szigorításában ma már a korábban csak a személyi hiteleknél megtapasztalt 100-150 bázispontos emelések dívnak.

Mi lesz a nyugdíjjal? Elkerülhetetlen az öngondoskodás

Alig több, mint 30 év múlva két aktív korú magyarra egy 65 évnél idősebb honfitárs jut majd. Az állami nyugdíjrendszer fenntarthatóságát a nyugdíjaknál gyorsabban emelkedő reálbérek növelhetnék, ám a járulékcsökkentések miatt a helyzet továbbra is kedvezőtlen, s az elöregedés miatt a következő években még inkább romlani fog. Le kell számolni azzal az elvárással, hogy az állam képes lesz a nyugodt időskor biztosítására, s minél gyorsabban a saját megtakarítások, az öngondoskodás felé kell fordulni – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői.

Egyre kevesebb magyar kaphat hitelt

A hitelkamatok gyors emelkedése miatt a hitelfék szabályok miatt egyre kevesebben vehetnek fel banki kölcsönt. A leggyakoribb esetben a havi törlesztőrészlet nagysága ugyanis nem haladhatja meg a kérelmező havi nettó jövedelmének az 50 százalékát.

Kevesebb a hiteligénylő - nem tudnak nagyot emelni a bankok

A jegybanki irányadó kamat ismét felgyorsuló emelkedését a bankok nem tudják lekövetni, hiszen egyre több potenciális hitelfelvevőt rettentenek el még a moderáltan emelkedő kamatszintek is. A money.hu kamattükre arra is rámutat, hogy a magas infláció a fogyasztási hitelek keresletét is érezhetően visszafogja, ezért itt újra akciózni kényszerülnek a bankok.

Lejárt a határidő: 65 ezer ügyfélnek kellett hozzájutni a pénzéhez

Március 18-án lejár a Sberbank ügyfelek OBA-kártalanítási határideje, több mint 65 ezer ügyfél 147 milliárd forintnyi vagyonát kapja vissza. Közben zajlik a bank felszámolása is, ám a törvényi határidők nem kedveznek a sberbankos állomány gyors értékesíthetőségének – hiába igyekszik a felszámoló PSFN a minél jobb megtérülést hozó gyors eljárásra

Meglökheti a háború a hitelkamatokat

Rossz hírek ágyaztak meg a március elején várt általános banki hitelkamat emeléseknek a money.hu Heti kamattükre szerint. Az MNB februárra tovább gyorsuló inflációt vár, az ukrajnai háború pedig számottevően meggyengítette a forintot – ebben a helyzetben az irányadó kamat emelése tovább tarthat, s a bankok gyengébb árazását sem indokolja semmi.

Szívhatja a fogát, aki most akar hitelt felvenni

Alig több, mint fél év alatt közel duplájára emelkedhet az átlagos ügyfelek új hitelszerződéseiben szereplő induló hitelkamat mértéke, az MNB héten esedékes kamatemelését követően a legjobb adósoknak is meg kell ismerkedniük a 6 százalék körüli ajánlatokkal – derül ki a money.hu Kamattükréből. Miközben a piaci kamatszint sokaknak már akadályt jelent, a támogatott konstrukciók továbbra is fix, alacsony kamatot kínálnak az arra jogosultaknak – értük új akciós verseny alakulhat ki a bankok között.

Minden hitel drágul áprilistól

Bár az elmúlt években a banki verseny miatt nem használták ki törvényadta jogukat a bankok, s az előző évi infláció alatti mértékben emelték a banki díjakat és költségeket, idén az inflációs nyomás miatt már nem tudják tovább folytatni ezt a politikát. Ez pedig a banki díjak 5,1 százalékos emelését jelentheti majd, amely minden hitel, így a kamatstopban lévő és hosszan fix kölcsönök törlesztőrészletét is megemeli majd.

Döbbenet, senkinek se kellett az olcsó hitel

Hiába tartották alacsonyan személyi hitel kamataikat év végén a bankok, a történelmi rekordmélységbe csúszó számok ellenére sem tolongtak az emberek, hogy személyi kölcsön felvételével könnyítsék meg maguknak a karácsonyi ajándékvásárlást.

Meglepőt lépett a jegybank: de hogy hat mindez a lakásárakra és a hitelekre?

Inkább hosszabb távon lehet lakáspiaci és lakáshitelpiaci hatása a Magyar Nemzeti Bank keddi döntésének. A magyar jegybankárok négy év után először változtattak az alapkamat szintjén, 15 bázisponttal 0,75 százalékra csökkentették - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös összefoglalójából, amely az MNB döntésének lehetséges hatásait vizsgálta.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Pénzszerzés

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

Az elutasított otthonfelújítási támogatást igénylőknek sem biztos, hogy el kell búcsúzniuk a pénztől – derült ki egy friss törvénytervezetből.

Adózás

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni.

Cégblog

Komoly gond az infláció: hogyan reagálnak a cégek a gazdasági kihívásokra?

Komoly gond az infláció: hogyan reagálnak a cégek a gazdasági kihívásokra?

A kisvállalkozások többségének kihívást jelent az infláció, valamint az energiaárak és az alapanyagárak emelkedése, ami miatt sokan a saját áraikat is növelni kényszerülnek.

Társadalom

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo