Eltűntek az akciók - mi várja most a hitelfelvevőket?

Alapvetően megváltozott a lakáshitel-felvevők helyzete. A kamatok megemelkedtek a tavalyi szintekhez képest, ez pedig a bankok közötti versenyt is átalakította. A hitelfelvételt ösztönző jóváírások lényegében eltűntek a piaci lakáshitelek esetében, ugyanakkor a Babaváró hitelre kínált jóváírások akár 100-200 ezer forintos megtakarítást is jelenthetnek a kölcsönt igénylőknek - derül ki a money.hu összeállításából. A piaci lakáshiteleknél a kamatverseny viszont megmaradt, ezért is kulcsfontosságú a hitelfelvevők számára, hogy alaposan körülnézzenek a banki ajánlatok között, ezzel tudnak a legtöbbet spórolni.  

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A piaci lakáshitelek magasabb kamattal, így nagyobb összegű törlesztőrészlettel érhetőek el az egy évvel korábbihoz képest. Ez is szerepet kapott abban, hogy tavalyhoz képest fordulat következett be a hitelfelvevőkért folyó banki versenyben, amelynek középpontjában az államilag támogatott Babaváró kölcsön áll - közölte a money.hu. 
 
“Korábban jellemző volt, például egy évvel ezelőtt is, hogy a bankok különböző jóváírásokat kínáltak a piaci lakáshitelt igénylőknek, ám ezek mára lényegében eltűntek. Ugyanakkor egyre több bank nyújt a babavárósoknak “ingyenpénzt”, ráadásul szinte egymásra licitálnak” - mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

A babavárósokért továbbra is versenyeznek a bankok (Fotó: depositphotos.com)
A babavárósokért továbbra is versenyeznek a bankok (Fotó: depositphotos.com)

Hozzátette, hogy korábban 80-100 ezer forintos jóváírásra lehetett számítani a Babavárónál, most azonban jóval magasabb összeget kínálnak a bankok. A Gránit Bank például keddtől - május 2-ától - 200 ezer forintot ad, ha náluk történik az igénylés. Az OTP 100 ezer, az Erste 120 ezer, a Takarékbank és az MKB egyesüléséből a hétvégén létrejött MBH Bank 130 ezer, a K&H és az UniCredit 150 ezer, a CIB és a Raiffeisen pedig 180 ezer forint jóváírást ad a babavárósoknak a feltételek teljesülése esetén. 

Megkönnyíti a lakásvásárlást

A gyermekvállaláshoz kötött Babaváró hitelt eredetileg a múlt év végéig lehetett felvenni, ám a meghosszabbított határidőnek köszönhetően 2024 végéig igényelhető. Tavaly összesen 457 milliárd forint értékben kötöttek ilyen szerződést a bankok, ami az összes új lakáshitel 1195 milliárd forintos összegének 38 százalékára rúgott. A magas kamatkörnyezetben felértékelődött tehát ez az államilag támogatott hitelfajta, és várhatóan továbbra is népszerű marad a hitelpiacon.
 
Bár a Babaváró maximális, 10 millió forintos összegéből nem jön ki egy átlagos lakás ára, de jelentősen megkönnyítheti a vásárlást. Különösen azért, mert önerőként is beszámítható. Így azok a házaspárok, amelyek megfelelő anyagi háttérrel rendelkeznek, további, akár szintén államilag támogatott csok-hitelt vagy piaci lakáshitelt vehetnek fel ingatlanvásárláshoz.
A money.hu felhívja a figyelmet arra is, hogy bár a Babaváró igénylését és törlesztését szigorú előírások szabályozzák, ezzel együtt a bankok feltételei között lehetnek eltérések. Ezért mielőtt bankot választunk, érdemes megnézni, hogy az egyes pénzintézeteknél mik a pontos kritériumok. 
 
Ugyanígy lehetnek különbségek a szintén államilag támogatott és kedvezményes kamatozású csokos kölcsönök igénylési feltételei között. Csakúgy, mint a piaci lakáshiteleknél, amelyeknél az említett kamatverseny a meghatározó. A money.hu lakáshitel-kalkulátora szerint április végén egy 15 millió forintos, 20 éves futamidejű végig fix törlesztőrészletű lakáshitelek esetében a legolcsóbbak 9 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval érhetőek el, ez havonta 130 ezer forint körüli részletet jelent. A drágább konstrukcióknál akár 150 ezer forint is lehet a havi törlesztés, így összességében teljes visszafizetendő összeg milliókkal is több lehet. Éppen ezért a hitelfelvevők számára kulcsfontosságú az összehasonlítás, amelyben a különböző online kalkulátorok gyors és hatékony segítséget jelentenek.  

Véleményvezér

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo