Költségvetés 2012 cikkek


Részben a választási költségvetést kell most rendbe tenni a különadókkal és megszorításokkal

Részben a választási költségvetést kell most rendbe tenni a különadókkal és megszorításokkal 

Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be május 25-én Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő a Facebook-oldalán közzétett videóban elmondta: kötelezik a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedőcégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be.
Kevesebb eva és társasági adó folyt be a tervezettnél

Kevesebb eva és társasági adó folyt be a tervezettnél 

Lényegesen kevesebb egyszerűsített vállalkozói adó folyt be a költségvetésbe tavaly, az NGM szerint az eva bevételek csökkenését a kiva és a kata ellensúlyozza majd. Ugyanakkor csökkentek a társasági adóból és a különadókból származó bevételek is.
Tartható az idei hiánycél?

Tartható az idei hiánycél? 

A kormány gyorsított ütemben módosíttatja a 2012-es költségvetést. Ennek legfőbb oka az 5000 fő alatti települések számára elrendelt adósságrendezés. A Policy Agenda heti elemzésében ezért azt vizsgálta meg, hogy tartható-e az idei hiánycél.
Így lett az IMF-ből a „mi bankunk”

Így lett az IMF-ből a „mi bankunk” 

Megérkezett hazánkba a Nemzetközi Valutalap küldöttsége és ma, nyolc hónapos huzavona után, tárgyalóasztalhoz ülnek az Orbán-kormányt képviselő politikusokkal. Az Orbán-kormány két éves regnálásának egyik legsúlyosabb presztízsveszteségeként értelmezik, hogy a két évvel ezelőtt kiebrudalt IMF most készenléti hitelcsomagról tárgyal Magyarországgal. A Piac&Profit összefoglalójában feltárja, hogyan jutottunk el az „élethalálharctól" a „mi bankunkig".
ÁSZ: tartható a hiánycél, de az adókkal gondok lehetnek

ÁSZ: tartható a hiánycél, de az adókkal gondok lehetnek 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a 2013. évi költségvetési törvényjavaslatban jövőre tervezett 1,6 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedés mellett tartható a 2,2 százalékos hiánycél, ugyanakkor 168 milliárd forinttal csökken a makrogazdasági kockázatok ellensúlyozására alkalmas tartalékok összege.
Épp egy pici hiányzik - IMF-hitellel tartható a büdzsé

Épp egy pici hiányzik - IMF-hitellel tartható a büdzsé 

A múlt héten benyújtotta a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét. A Policy Agenda által készített elemzés szerint már az ebben szereplő hiánycélt is csak akkor lehet tartani, ha rendelkezik az ország pénzügyi védőhálóval, és nincsen újabb krízis Európában, míg a gazdasági növekedés feltételeit ez a költségvetés továbbra sem biztosítja.
Brüsszel: Budapest teljesíti a hiánycélt

Brüsszel: Budapest teljesíti a hiánycélt 

Az Európai Bizottság pénteken Brüsszelben kiadott előrejelzése szerint idén és jövőre is a bruttó hazai termék 3 százaléka alatt marad az államháztartás hiánya Magyarországon. A jó hír erősítheti a forintot, a piac Varga Mihály kinevezését is kedvezően fogadta.
Megint nőni fognak a terhek

Megint nőni fognak a terhek 

A kohéziós források befagyasztásával úgy kell 150 milliárdot „találnia" a kormánynak az idei költségvetésben, hogy ahhoz nem használhat egyszeri tételeket. A Policy Agenda elemzi, mik lehetnek az opciók a források végleges elvesztésének elkerüléséhez. 
Megint a magánnyugdíjpénzár tagok járnak rosszul

Megint a magánnyugdíjpénzár tagok járnak rosszul 

A 2012-es költségvetést 299 forintos euróárfolyamon számolják át, és 0,5 százalékos gazdasági növekedéssel kalkulálnak jövőre. A változás miatt 320 milliárd forintot kell előteremteni, amely az Országvédelmi Alap felhasználásával, a még magán-nyugdíjpénztári tagok járulékbefizetéseinek az állami kasszába irányításával, fejezeti tartalékokkal és a dohánytermékek jövedéki adójának emelésével áll elő - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.
Orbán-recept a recesszió ellen

Orbán-recept a recesszió ellen 

Zárt rendezvényen tartott beszédet kedden Orbán Viktor. A Széll Kálmán Alapítvány által szervezett eseményen a magyar miniszterelnök azt mondta, reális, ám nehezen elérhető célkitűzésnek tartja, hogy a magyar gazdaság jövőre ne csússzon recesszióba. A kormányfő szólt arról is, hogy az év végére törvényi szinten készen áll az a konstrukció, az az átszervezés, amelytől azt reméli, hogy Magyarország eléri a kitűzött célokat. A miniszterelnök szerint végre áttérhetünk a konszolidációs politikára, „ugyanis végre vannak rendszerek, amelyeket lehet konszolidálni".

Orbán: 2012 viharos év lesz 

Napirend előtt beszélt a Parlamentben Orbán Viktor. Felszólalásában a költségvetés átalakítása és a brüsszeli megállapodás mellett szó esett célokról, és a miniszterelnök kifejtette: a múlt hibáinak kijavítását a kormány az elmúlt időszakban a tehermegosztás, a felelősség és az átszervezés politikája alapján kezdte meg.

Orbán még nem tudja 

"Még csak most kezdem" - ezt válaszolta a Fidesz-KDNP hétfő reggeli frakcióülésére érkezőben Orbán Viktor miniszterelnök arra az újságírói kérdésre, milyen átalakítások lesznek a jövő évi büdzsében.

A kormány is pesszimistább lett 

Az eurózóna lassuló gazdasági növekedése miatt Magyarországon is újra kell tervezni a jövő évi pénzügyeket - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, az EU-országok csúcsvezetőinek tanácskozása után tartott sajtótájékoztatóján.

Nyugdíjról is dönt a parlament 

A korhatár előtti öregségi nyugdíjakról és az igazságszolgáltatási reformról szavaz hétfőn az országgyűlés, amely három héten belül második ötnapos ülését tartja. Kedden a jövő évi költségvetés főszámait határozhatja meg a Ház, bár pénteken Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is elismerte: nem tartható a 1,5 százalékos növekedési ütem, amelyre a 2012-es költségvetést alapozták. A zárónapon az országgyűlési képviselők választásáról, valamint a javadalmazásukról szóló kormánypárti előterjesztéseket vitatják meg.

Matolcsy: ez az igazi gyengeségünk 

Siker a Kárpát-medencében címmel tartott előadást Matolcsy György szombaton Budapesten, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola konferenciáján. A tárcavezető szerint a válság hatására mindenhol veszélybe került a gazdasági növekedés, s Magyarországon az a tét, hogy meg tudjuk-e őrizni a 0 százalék feletti bővülési ütemet. A nemzetgazdasági minisztert az index.hu tudósítása szerint mint „a magyar pénzügypolitika vezénylő tábornokát" konferálták fel, „aki egyenesen a lövészárkokból érkezett".

Csak elodáztuk a problémát 

Megállt az uniós gazdasági fellendülés. Az erősen megrendült bizalom hatással van a beruházásokra és a fogyasztásra, a gyengülő globális növekedés visszafogja az exportot, az elengedhetetlen költségvetési kiigazítás pedig nyomás alatt tartja a hazai keresletet. A GDP előreláthatólag 2012-ben is stagnálni fog az EU-ban: 2012 egészére körülbelül 0,5 százalékos növekedést becsülnek, míg 2013-ra mintegy 1,5 százalékos lassú növekedés várható. A magyar kilátásokat is gyengébbnek ítélte a bizottság, mint a kormány. Maradhat a túlzottdeficit-eljárás.

Kkv-k nélkül nincs magyar gazdaság 

A multinacionális vállalatokra illetve a kisvállalkozásokra is szüksége van a magyar gazdaságnak, és fontos, hogy ezek együtt tudjanak működni - hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára csütörtökön a Világgazdaság és a Magyarországon működő bilaterális kamarák Multik nélkül nem megy című konferenciáján, Budapesten.

Tovább növekedhetnek a foglalkoztatók közterhei 

Rogán Antal módosító javaslatának valódi okai még nem ismertek, de a szándék megértéshez érdemes a járulék és az adó közti különbségből kiindulni. Míg az előbbi meghatározott területen (nyugdíj, egészségügy), „célhoz kötötten" keletkeztet ellátási jogosultságot, addig az adóból származó bevételeket sokkal szabadabban használhatja fel az állam. 

Lesz-e országmentés a "görögsaláta-törvényekből"?  

A kormánypártok dicsérték a 2012. évi költségvetést megalapozó törvényeket és a büdzsé tervezetét, az ellenzék a költségvetés visszavonását követelte a parlamentben a pénteki hatórás időkeretű általános vitában. A kormánypártok és az ellenzék is három-három órán át érvelhettek.

Mi várható 2012-ben? 

Az infláció gyorsul, az államháztartás hiánya a tervezettnél nagyobb, de feltehetőleg 3 százalék alatti lesz - olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt. legújabb előrejelzésében. A külső egyensúly tovább javul, de ez a belső kereslet csökkenésének tükörképe. Az államadósság GDP arányos rátája valószínűleg nem csökken.

Elbeszélnek egymás mellett a képviselők 

Ismét kilenc óra hosszat beszéltek pénteken az országgyűlésben a képviselők a jövő évi költségvetés tervezetéről. A vitában több európai parlamenti képviselő is felszólalt, köztük Bokros Lajos aki szerint a kormány nyíltan meghirdeti az inflációs gazdaságpolitikát, az áfa 27 százalékra emelése, a járulékemelés, az új adónemek bevezetése és a forint árfolyamának gyengítése miatt az infláció közel 5 százalék lesz jövőre.

Ki védi meg Magyarországot? 

A kormánypártiak egyöntetű véleménye szerint a büdzsé az ország védelmét célozza, az ellenzék viszont végrehajthatatlannak és károsnak tartja a tervezetet, ez derült ki csütörtökön, amikor a képviselők a 2012. évi költségvetésre vonatkozó törvényjavaslat tegnap megkezdett vitáját folytatták parlamentben. A honatyák többsége pusztán saját vagy pártja álláspontját ismertette, mások véleményével kapcsolatban csak felületes reakciók hangzottak el.

Reakciók a 2012-es költségvetésre 

Valóban országvédelmi költségvetésről van szó, mondta Rogán Antal a Fidesz-véleményt összegezve, a szocialistákat képviselő Mesterházy Attila szerint viszont cinizmus az elmúlt húsz év legnagyobb megszorítását országmentésnek nevezni. A Jobbik úgy véli, a büdzsé a „nemzetvesztő politikának a gipszlenyomata". Az LMP egyik vezérszónoka, Scheiring Gábor szerint pedig a költségvetési tervezet számai és a miniszteri felszólalás közötti szakadék egyetlen lehetséges magyarázata, hogy Matolcsy György nincs tisztában azzal, mit tartalmaz az általa jegyzett előterjesztés.

Elrugaszkodás a válságtól. Vagy a valóságtól? 

Stabil, kiszámítható, feladatközpontú költségvetésnek nevezte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a 2012. évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot, amelyet a némi kritikával élő ÁSZ jó irányba mutatónak tart. Az ellenzék szerint viszont gyengén megalapozott, sőt dilettáns a tervezet, amely súlyos megszorításokat tartalmaz, gazdasági és társadalompolitikai szempontból is elfogadhatatlan, egymillió embernek kedvez, és kilencmilliót magára hagy.

Járai: 2012 kifejezetten rossz év lesz 

A magyar gazdaság mozgástere szűk, de a 2012-es költségvetésben kijelölt haladási irány jó Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács vezetője szerint. Ahhoz azonban, hogy a makrogazdasági mutatók tarthatóak legyenek, jövőre, de lehet, hogy még az idén további kiigazításokra lesz szükség. A volt jegybankelnök a költségvetés gyengeségeiről is beszélt a Joint Venture Szövetség által szervezett ebéden.

Sok a kockázat a jövő évi büdzsében 

További intézkedések nélkül a kedvezőtlen növekedési kilátások miatt nehéz lesz teljesíteni a 2012-re kitűzött hivatalos hiánycélt, bár jövőre a magyar költségvetési politika várhatóan markánsan feszesebbé válik, miután a kabinet jelentős lépéseket tett a strukturális hiány csökkentésére, állítják londoni felzárkózó piaci elemzők. Vélekedésükkel egybecseng az Állami Számvevőszék megállapítása is, amely szerint a makrogazdasági mutatók tervezettnél kedvezőtlenebb alakulása esetén 2012-ben több adóbevételi előirányzat kockázatot hordoz magában. A Bajnai Gordon volt miniszterelnök által létrehozott alapítvány viszont egyenesen arra figyelmeztet, hogy a kormánynak nincs is valós költségvetési javaslata.

Egyre biztosabb, hogy tarthatatlan a kormány terve 

Recesszióba fordul a magyar gazdaság, mert bár az export képes növekedésre, de a beruházás nem emelkedik, a fogyasztás pedig csökken 2012-ben - erről Akar László, a GKI alelnöke beszélt szerdán Salgótarjánban. Tegnap a Kopint-Tárki is pesszimistán nyilatkozott, de ők legalább minimális bővülést várnak.

Jövőre lehal a magyar gazdaság? 

Az idei 1,5 százalékos GDP növekedés után a korábban várt 3,0 százalékkal szemben már csak 0,5 százalékos bővülést vár a Kopint-Tárki jövőre - hangzott el az intézet szerdai budapesti tájékoztatóján, ahol bemutatták az új konjunktúra jelentést.

Matolcsy: adót kell emelni! 

A márciusban ismertetett Széll Kálmán tervhez képest kisebb növekedéssel, magasabb inflációval, több kockázattal számol a kormány, ugyanakkor azt a célját, hogy az államot a hatékonyabb működés érdekében át kell szervezni, csökkenteni kell az államadósságot valamint a deficitcélt továbbra is tartja. Péntek délután Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentette Magyarország 2012-es végleges költségvetési tervezetét. Az adóemelésekből 445 milliárd többletbevételt, kiadási oldalon pedig 303 milliárdos kiadáscsökkentést tartalmaz a jövő évi büdzsé.

Magyar valóság: így látják a szakemberek 

Számos kritika és bátorítás érte a kormányt a Magyar Közgazdasági Társaság 49. Közgazdász-vándorgyűlésén. Sokan aggódnak a minimálbér megemelése miatt, amely biztosan nem növeli a foglalkoztatottságot, sőt inkább a szürke- és feketegazdaságnak ad teret.

Túlzók a kormány várakozásai 

Simor András szakmai párbeszédet kezdeményezett az Országgyűlésben helyet foglaló frakciók képviselőivel a hazai gazdasági helyzet áttekintésére. Szerdán Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és parlamenti frakciójának vezetője kereste fel a jegybank elnökét. Simor András a Költségvetési Tanács ülésén múlt pénteken nem szavazta meg a 2012-es költségvetési tervezetet.

A nyugdíjkasszában is rendet rak a kormány 

Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden tájékoztatta a kormányfrakció-szövetséget a 2012. évi költségvetési elképzelésekről. A jövő évi büdzsé tervezetét a kormány szerdán véglegesíti, és péntekig a parlament elé terjeszti, közölte a miniszterelnök szóvivője a Fidesz-KDNP frakcióülése közben tartott sajtótájékoztatón.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Óvatos lépéseket tehetünk a részvények világa felé – interjú

Óvatos lépéseket tehetünk a részvények világa felé – interjú 

A magyar részvények nem drágák, ráadásul értékalapúak, ami szép hozamot biztosíthat, miközben a nagy nemzetközi növekedési részvények már legalábbis nem olcsók.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Adózás

Piros kasszába gyűjtötték a barna bevételeket, lefülelte az adócsalókat a NAV

Piros kasszába gyűjtötték a barna bevételeket, lefülelte az adócsalókat a NAV 

Csaknem 400 millió forint vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Cégblog

Piros kasszába gyűjtötték a barna bevételeket, lefülelte az adócsalókat a NAV

Piros kasszába gyűjtötték a barna bevételeket, lefülelte az adócsalókat a NAV 

Csaknem 400 millió forint vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Infokom

Szakértő: a hazai vállalkozások kibervédelmi és digitális érettségi szintje még nem elég magas

Szakértő: a hazai vállalkozások kibervédelmi és digitális érettségi szintje még nem elég magas 

A kiberbiztonsági törvény hatályba lépése körüli teendőkről, kétségekről, hasznos tanácsokról rendezett szakmai konferenciát a lapunkat is megjelentető Klasszis Média.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo