Bkik cikkek

hirdetés

Összefogtak a versenyképes vállalkozásokért

Összefogtak a versenyképes vállalkozásokért

Meglévő szoros és eredményes munkakapcsolatát magasabb szintre emeli a Technológiai és Ipari Minisztérium és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.
A munkahelyek megmentésével még nem foglalkozik a kormány

A munkahelyek megmentésével még nem foglalkozik a kormány

A foglalkoztatásban még nem történtek drasztikus változások.
Az olajra és biomasszára való átállás a legjobb, legegyszerűbb megoldás a jelenlegi energetikai helyzetben

Az olajra és biomasszára való átállás a legjobb, legegyszerűbb megoldás a jelenlegi energetikai helyzetben

A BKIK azonosította a sürgős beavatkozási pontokat a hazai energetikai rendszerben.
Csak a lehúzásról szól a repohár? Most jött egy javaslat

Csak a lehúzásról szól a repohár? Most jött egy javaslat

A repohár visszaváltásával kapcsolatos visszásságok piaci önszabályozó megoldását javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Zöld Követ Egyesület.
Ne tegyék politikai játszma tárgyává a katás vállalkozókat!

Ne tegyék politikai játszma tárgyává a katás vállalkozókat!

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a gazdasági kamarákról szóló törvényben rögzített felhatalmazásánál fogva kéri a pártokat, ne tegyék politikai játszma tárgyává a katás vállalkozókat. A kata törvény módosításának tagadása, mindenféle javaslat nélkül, amit megfelelő elemzések előztek volna meg, csak a hangulat felkorbácsolására alkalmas, de semmilyen szakmai megalapozottságot nem tartalmaz. A BKIK a párbeszédben látja a megoldást.
hirdetés
Sokszor felületes a cégek panaszkezelési eljárása

Sokszor felületes a cégek panaszkezelési eljárása

A postai- és a távközlési szolgáltatások, valamint a közüzemi ügyek kerültek a legnagyobb arányban a Budapesti Békéltető Testület (BBT) elé 2022. első felében - közölte az alternatív vitarendezési fórumot működtető Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK).
Folytatódik a háború a kereskedelmi kamarán belül, lesz, vagy nem lesz kata változtatás

Folytatódik a háború a kereskedelmi kamarán belül, lesz, vagy nem lesz kata változtatás

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke felhívja a figyelmet, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara hamisan kelti azt a látszatot, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójáról szóló 2020. évi XIII. törvény (kata tv.) gyors módosítása jelenleg napirenden van, ezzel megtéveszti az adóváltozásban érintett vállalkozásokat, akik így nem tudnak időben felkészülni a kata-ból való kilépésre, és ezzel anyagi veszteség érheti őket.
Mi lesz azokkal, akik kiesnek a kata köréből? Jött egy javaslat

Mi lesz azokkal, akik kiesnek a kata köréből? Jött egy javaslat

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) az új kata egyes részszabályainak észszerűbbé tétele mellett az adónemből kiesők számára társadalmi egyeztetésre alapozva kíván konkrét javaslatokat tenni. A jogalkotóknak szóló szakmai javaslatok a kamara 5000 fős katás vállalkozói kutatásán alapulnak, elsődleges céljuk pedig az egyszerűsítés és a TB-kockázatok csökkentése – jelentette ki Nagy Elek elnök, a BKIK elnökségénék döntése alapján. 
150 ezer katás lóg a levegőben

150 ezer katás lóg a levegőben

Megszületett a kata törvény a köztársasági elnök már alá is írta. Ezzel Önök feltették a kezüket, sutba vágták korábbi módosító javaslataikat, vagy még próbálnak küzdeni? Kerékgyártó Gábor, a BKIK Gazdaságfejlesztési és Szolgáltatási igazgatója.
Itt a piros, hol a pirost játszik az extraprofit

Itt a piros, hol a pirost játszik az extraprofit

A Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) szerint az egész szakma érdekében kötelességük tisztázni az elmúlt időszakban az extraprofit adóról, az általános statisztikai számítások alapján kimondott értékítéletekben foglalt tévedéseket. Bódizs Kornél a MAKISZ elnöke szerint a pontatlan, olykor félrevezető információk már rövid távon is cégek és munkahelyek létét veszélyeztetik.
hirdetés

Több százezer vállalkozót szúr hátba a KATA megváltoztatása

Az új kata-törvény miatt 150 ezer kreatívipari vállalkozó marad szeptember 1-től az iparági sajátosságoknak megfelelő adózási forma nélkül - hangsúlyozza a Music Hungary Szövetség (MHSZ) és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) közös közleményében.

A budapesti kamara, az IVSZ után a VOSZ is a tüntetők mellé állt

Elsietettnek, a kisadózókra nézve méltatlannak tartja a KATA módosításáról szóló törvényjavaslatot a VOSZ (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége), amely további egyeztetéseket javasol az érintettekkel. Akár az adónem kivezetésének eltolása, akár a magasabb adóteher is beleférhet, ha az végső soron nem veszélyezteti több százezer kisvállalkozó megélhetését. A jelenlegi javaslat ennek nem felel meg, ezért további tárgyalások kellenek – hangsúlyozza a VOSZ.

A budapesti kamara a tüntetők mellé állt, az országos elnök lemondását követelik

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), ha nem is tevőlegesen, de javaslataival a tüntetők mellé állt. A szervezet már korábban jelezte, hogy a kormány terve rossz, emellett megrótta saját országos elnökét korábbi, a kabinet tervét támogató nyilatkozatai miatt. A Demokratikus Koalíció (DK) ma már a fideszes iparkamara-elnök lemondását követeli.

Kitört a háború a budapesti és az országos kamara között

A budapesti kamara elnöksége elhatárolódik Parragh László kamarai szabályellenes, valamint egyes csoportokat sértő megnyilvánulásaitól.

Most bárki elmondhatja a véleményét a katáról

Elindult a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) online konzultációja a kata módosításáról, amelyen a kamara az adónem átalakítására és előnyeinek megtartására vonatkozó koncepcióját véleményezhetik a vállalkozók.

Trehány munka az extraprofit adó rendelet?

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerint az extraprofit adókról szóló kormányrendeletet több helyen módosítani kellene.

Megkérdezik a vállalkozókat, mit gondolnak a katáról

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) átalakított formában tartaná meg a katát és online konzultációt kezdeményez a vállalkozókkal. 

450 ezer kisvállalkozónak nem mindegy, mi lesz a katával - jött egy javaslat

Átalakított formában, de megtartaná a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) annak esetleges megszüntetése helyett. A budapesti kamara a katába építené a minimálbér változásait és olyan automatizmusokat integrálna a rendszerbe, melyek csökkenthetnék a visszaélés lehetőségét.

Ezzel a segítséggel könnyebb lehet a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása

A hazai vállalkozásoknak mindössze egyharmada foglalkoztat megváltozott munkaképességű (MMK) munkavállalókat és az összes foglalkoztatottnak mindössze 1 százaléka kerül ki ebből a csoportból – derült ki egy, a közelmúltban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által publikált hiánypótló kutatásból. Az elemzés szerint ugyanakkor az egyetlen MMK-munkavállalót sem foglalkoztató cégek több mint 40 százaléka élne a jövőben rehabilitációs foglalkoztatás lehetőségével. Nekik adhat gyakorlati segítséget a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) most induló tanácsadási szolgáltatása, mely egyaránt széleskörű támogatást nyújt majd a jogi és adminisztratív követelmények közötti eligazodásban.

Nagy a baj az építőiparban: hónapokig nem találnak szakembert

A hazaikkv-k közel fele szerint a rendelkezésre álló fizikai munkaerő mennyisége és a képzettsége jelenti a legfőbb problémát.

Itt van az OKJ-t leváltó szakképzési rendszer

A felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthattak OKJ-s képzéseket, melyek közül az utolsók is hamarosan véget érnek. Az új rendszer ugyanakkor fokozatosan átveszi a régi helyét, így a korábbi kételyek ellenére a szakmát felnőttképzésben tanulni vágyók könnyen megtalálhatják a számukra megfelelő kurzusokat.

Vége a vásárlók átverésének: nem lesznek kamuakcióknak a boltokban

Jelentős változások léptek életbe a szavatossági-jótállási előírások terén, a szabályozásba többek között beépítették a digitális termékek és szolgáltatások fogalmát, de hamarosan vége a mesterségesen megemelt árakat követő óriási akcióknak is. 

Semmi nem lesz a régi: így változtatta meg a budapesti közlekedést a járvány

Maradandó hatást gyakorolt a fővárosi közlekedési szokásokra a koronavírus-járvány – derül ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) legfrissebb, őszi kutatásából. A felmérés szerint ugyanis érezhetően kevesebben veszik igénybe a közösségi közlekedést és a taxitársaságok szolgáltatásait, miközben elégedettek a közlekedési szolgáltatók a járványhelyzetre adott reakciójával. Nem növekedett tartósan más közlekedési eszközök, pl. az autó, a robogó vagy a kerékpár használata sem a Budapesten közlekedők körében. A változás a válaszok alapján várhatóan járvány után is tartós lesz.

Újabb gazdaságélénkítő akciókat indít a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara

Turisztikai támogatást indít a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK). A Szolidaritási Alap keretében további bővítésére forrásgyűjtő kampányba kezd a kamara, hogy nagyobb vállalkozói körre terjeszthesse ki gazdaságélénkítő programjait. Elstartolt a BKIK ajánlattételi felhívása is légsterilizáló berendezések hazai gyártói és forgalmazói részére, amellyel a mindennapi biztonságos működésben segítenék a vállalkozásokat.

Bezárások után: hogyan éledtek fel a fővárosi bevásárló utcák?

Az egymással összefogó budapesti üzletek könnyebben vészelték át a járványidőszakot és a harmadik hullámot követő hónapokat – derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által létrehozott Bevásárlóutca Menedzsment (BUM) 11 fővárosi bevásárlóutcáját vizsgáló szeptemberi kutatásból. A bezárások utáni újraindulást feltérképező felmérés szerint ezekben az utcákban  jelenleg 195 üzletből mindössze 16 tart zárva.

Program indul a budapesti turizmus felpörgetésére

Önálló programot indít az őszi hónapokban a Budapestre irányuló belföldi turizmus támogatására a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Szolidaritási alapjából, 25 millió forintos induló kerettel.

Megnyílt a BKIK szolidaritási alapja: így pályázhatnak az érdeklődő cégek

Már lehet pályázni a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara #újranyitvaBP elnevezésű eseményfinanszírozó programjának támogatására.

Újraindítási terv: hogy élesztené újra Budapestet a BKIK?

A vendéglátóipar mellett más helyi, budapesti vállalkozásokat is segít majd a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara fogyasztásösztönző programja.

Közös kilábalási stratégián dolgozik a BKIK és a fővárosi önkormányzat

Közös fővárosi gazdasági kilábalási stratégián dolgozik együtt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a fővárosi önkormányzat - jelentették be a szervezetek vezetői a KKVHÁZ Zrt. és a BKIK közös online konferenciáján.

BKIK: így is lehet segíteni a bajba jutott budapesti vállalkozásokat

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnökségi döntése értelmében kérelem benyújtásával 50 százalékos tagdíjmérséklési lehetőséggel élhetnek a 2021-es évre vonatkozóan azok a rendezett tagsági viszonnyal rendelkező önkéntes kamarai tagvállalkozások, amelyek nettó árbevétele nem haladja meg az évi 4 milliárd forintot.

Mely cégeknek nem kell most bérleti díjat fizetni? Itt a lista

A kormány a szigorításokkal összefüggésben márciusra bérleti díj kedvezményt ad a vállalkozásoknak.

Adóvégrehajtási moratóriumot kér a BKIK a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő vállalkozásoknak

Központilag függesszék fel a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által indított hatósági beszedési megbízások kiadását - javasolja a kamara.

Fontos cégének a fenntarthatóság? Még jelentkezhet erre a pályázatra

Meghosszabbított határidővel, március 5-ig várják a vállalkozások jelentkezését a Bridge to Benefits Mesterkurzusra.

Kkv-k, figyelem! Még néhány napig igényelhető ez az adókedvezmény

Február 25-én, csütörtökön jár le a 4 milliárd forint alatti árbevétellel rendelkező kis- és középvállalkozások iparűzési adókedvezmény igénylési határideje – figyelmeztet a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK). A kamara azt javasolja a budapesti vállalkozóknak, vegyék igénybe a kedvezményt. Ugyanakkor rövidesen 75 millió forint kezdő saját tőkével szolidaritási programot indít a bajba jutott cégek megsegítésére.

Tovább erősítené a kormány és a főváros már bejelentett intézkedéseit a BKIK

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) üdvözli a kormány és a főváros budapesti kisvállalkozásokat segítő lépéseit. Meglátásuk szerint habár külön-külön és jelentősen eltérő nagyságrendben is, de mindegyik fél lépéseket tett annak érdekében, hogy tavaszig működőképesek maradjanak azok a kisvállalkozások, amelyek Budapest nemzetközi szinten is kiemelkedő szolgáltatói szektorát alkotják.

Javaslatok a kormánynak és a kerületeknek: így mentené a fővárosi vendéglátósokat a BKIK

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) újabb javaslatokkal él a gazdasági élet szereplői felé a koronavírus által leginkább sújtott kkv-szektor megsegítéséért. A kamaránál úgy látják: összehangolt kormányzati, önkormányzati és vállalati cselekvési program szükséges, hiszen a járványügyi előírásokat betartó vállalkozások már nem várhatnak tovább, támogatás hiányában hamarosan végleg be kell zárniuk.

Pályázat divat- és dizájnipari cégeknek - itt vannak a részletek a jelentkezéshez

A támogatási kérelmek 2021. március 1-től válnak benyújthatóvá, egy hónap áll majd a vállalkozások rendelkezésére, hogy anyagukat leadják. A cél, hogy a divat és dizájnipari tervező és gyártó kkv-k technológiai fejlesztéseket tudjanak véghezvinni a forrással, ezzel is erősítve működésüket és munkahelymegtartó-, valamint jövedelemtermelő képességüket - írja összefoglaló anyagában a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK).

Pályázatok és kedvező hitelek – több lehetőség is nyitva áll a cégek előtt

A Budapesti Kereskedelmi- és Iparkamara honlapján gyűjtötte össze a jelenleg elérhető lehetőségeket.

Megérkezett a BKIK reakciója: nem akarnak politikai eszköz lenni

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szakértői által aláírt együttműködési elveket tartalmazó dokumentumot a Fővárosi Önkormányzat sajnálatos módon politikai célokra használja - közölte a BKIK.

Elfogytak a vállalkozói tartalékok, a BKIK válságkezelést sürget

Nemet mondanak az IPA + fővárosi válságadó ötletére, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által korábban javasolt Budapesti Válságkezelő Alap azonnali elindítását szorgalmazzák a vendéglátó- és szállodaipar szakma szervezetei és több nagy országos vállalkozói érdekképviselet.

Segítségre szorul az ágazat - a taxisok felét elüldözte a járvány

Az életbe léptetett előbb éjféltől hajnali ötig, majd szigorítva már este nyolctól érvényes kijárási korlátozás a taxisok életét jelentősen megnehezítette, és a következő időszak sem ad sok okot az optimizmusra.

Új javaslat: több milliárdos válságkezelési alapot akar a BKIK

A drámai helyzetbe került turisztikai vállalkozások megmentésére 50 milliárd forintos Budapesti Válságkezelési Alap felállítását sürgeti a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.

Az élénkülés még nem kilábalás: szükség van a bértámogatásra a cégeknek?

Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként. Ezt alátámasztja az is, hogy már nem egyszer elhangzott a kormányzat részéről: a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.

Kata-szigorítás helyett más eszközökkel is meg lehetne szabadulni a vadhajtásoktól

Felesleges és indokolatlan szigorítást hoz a katások jelentős részének a jövő év eleji változás. A BKIK reméli, még megmenthető a kata.

Tovább tiltakoznak az érdekképviseletek az új kata-szabályozás ellen

Újabb vállalkozói érdekképviseletek álltak ki a Lex Parragh szabály ellen és biztosították támogatásukról a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a kata újraszabályozását célzó 7+1 pontos kezdeményezését.

Válogatás nélkül büntető adó - kivonulhat Budapestről a cégek egy része

Többféle hosszú távú negatív hatása is lehet a főváros gazdasági szerkezetére, ha a főpolgármester kezdeményezése megvalósul, és emelt iparűzési adót kell fizetniük az ötmilliárdos adóalapot elérő cégeknek – erről Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke beszélt a Világgazdaságnak.

Egy asztalhoz ültetnék Karácsony Gergelyt és Varga Mihályt

Levélben hívta egyeztetésre a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke Varga Mihály pénzügyminisztert, miniszterelnök-helyettest és Karácsony Gergely főpolgármestert a járványhelyzet miatt súlyos válságban lévő budapesti vállalkozások mielőbbi, hatékony megsegítése érdekében.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Stabil pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak

Stabil pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak

Az elmúlt időszak több szempontból próbára tette a gazdaság szereplőit, ám úgy tűnik, a nagyvállalatok viszonylag stabil helyzetből várták a 2023-as évet.
hirdetés
Generációváltás: jeles!

Generációváltás: jeles!

Interjú Farkas Péterrel, a Nelson Flotta ügyvezető igazgatójával.

Pénzszerzés

Fordulóponthoz ért a nyugdíjasok anyagi helyzete

Fordulóponthoz ért a nyugdíjasok anyagi helyzete

Hosszú idő után most először közeledhetett az idősek és az aktív korúak átlagos jövedelmi szintje.

Adózás

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál

Többmilliós adókülönbözetet állapított meg a NAV egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál.

Jogi kisokos

Ingatlanvásárlás: eldőlni látszik, hogy nettó vagy bruttó az illetékalap

Ingatlanvásárlás: eldőlni látszik, hogy nettó vagy bruttó az illetékalap

Az ingatlan bruttó vagy nettó vételárát kell-e megjelölni forgalmi értékként az illeték kiszabása tekintetében?

Cégblog

Megbüntették az eMAG-ot

Megbüntették az eMAG-ot

A GVH 50 millió forintos bírságot szabott ki a webáruház üzemeltetőire.

Klímablog

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

A mélyebb rétegekben, azaz 6-10 méter mélységben nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen.

Gazdaság

Megnégyszereződött az angol nyelvterületről érkező turisták száma

Megnégyszereződött az angol nyelvterületről érkező turisták száma

Minden várakozást felülmúltak a turizmus 2022. évi eredményei, idén akár a 2019. évi rekord beállítása sem elképzelhetetlen.

Társadalom

Továbbra is ezrek érkeznek Ukrajnából

Továbbra is ezrek érkeznek Ukrajnából

Összesen több mint 10 ezren érkeztek szombaton.

Infokom

Rekord GDPR-bírságok: szórták a büntetéseket Magyarországon

Rekord GDPR-bírságok: szórták a büntetéseket Magyarországon

2022-ben 1,64 milliárd euró értékben szabtak ki GDPR-bírságot Európában, amely több mint kétszeres növekedést jelent az előző évi büntetések összértékéhez képest.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo