Bkik cikkek


A szolgáltatásokkal van a legtöbb gond, de egy új problémás terület is megjelent

A szolgáltatásokkal van a legtöbb gond, de egy új problémás terület is megjelent  

Az országos ügyek felét kezelő Budapesti Békéltető Testület tavaly több mint egymilliárd forint ügyértékben hozott döntést.
Nem kell bíróságra menni, ha egy 200 ezer forint alatti termékkel vertek át

Nem kell bíróságra menni, ha egy 200 ezer forint alatti termékkel vertek át 

Erősebb fogyasztóvédelem, közvetlen végrehajtható határozatok.
65 ezer budapesti céget érintő törvény lépett életbe

65 ezer budapesti céget érintő törvény lépett életbe  

A BKIK saját fejlesztésű elektronikus rendszerrel segíti a cégeket, hogy megfeleljenek a visszaélés-bejelentő rendszer jogszabályi követelményeinek.
 Mikulás ajándékot kapnak a kisvállalkozók

Mikulás ajándékot kapnak a kisvállalkozók 

Már csak néhány hetük maradt azoknak az egyéni vállalkozóknak és cégeknek, akik a békéltető testületek bevonásával intéznék a más vállalkozással szemben kialakult vitás ügyeiket. Ezért a budapesti békéltető testülethez személyesen ügyfélszolgálat időben, online formában pedig december 31-ig benyújthatóak a panaszok. 2024. január 1-jétől ugyanis a békéltető testületekhez már csak magánszemélyek nyújthatnak be kérelmeket egy jogszabály-módosítás folyományaként. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által működtetett Budapesti Békéltető Testület jelenleg azon dolgozik, hogy a vállalkozásoknak továbbra is legyen lehetőségük békéltető testülethez fordulni.
Vonja vissza a kormány, hogy élelmiszerboltokban költhessék az emberek a SZÉP-kártyás pénzeket

Vonja vissza a kormány, hogy élelmiszerboltokban költhessék az emberek a SZÉP-kártyás pénzeket 

A SZÉP-kártya eredeti rendeltetésének visszaállítását kérik a turizmus szereplői.
Mennyire vált be a szórakozóhelyeken a repohár?

Mennyire vált be a szórakozóhelyeken a repohár?  

A piaci szabályozás hiánya miatt még nem teljesen átlátható és egységes a visszaváltható poharak rendszere.
Készülhetnek: 65 ezer budapesti céget kötelez visszaélés-bejelentési rendszer működtetésére a Panasztörvény

Készülhetnek: 65 ezer budapesti céget kötelez visszaélés-bejelentési rendszer működtetésére a Panasztörvény 

Decembertől hatályba lép a Panasztörvényként is emlegetett jogszabály módosítása.
Jogszabályi védelmet sürgetnek a hazai szálláshely szolgáltatóknak a nagy internetes platformokkal szemben

Jogszabályi védelmet sürgetnek a hazai szálláshely szolgáltatóknak a nagy internetes platformokkal szemben 

A BKIK jogszabályváltozást szorgalmaz a Parlament felé a szállásadók érdekeinek védelmében a nagy digitális platformszolgáltatókkal szemben.
Gyorsabban visszakaphatja pénzét az átvert fogyasztó 200 ezer forint alatt

Gyorsabban visszakaphatja pénzét az átvert fogyasztó 200 ezer forint alatt 

Kötelező erejű, azonnal végrehajtható döntést hozhatnak a területi kereskedelmi és iparkamarák mellett működő Békéltető Testületek.

Olyan képzés indul, ami után biztos nyugati fizetést ígérnek 

Indulnak a repülőgépes felnőttképzések Ferihegyen.

Közvetlen EU-s forrásokat szerezhetnek a cégek - óriási a keret  

2027-ig összesen 377 milliárd eurót különített el az Európai Unió az úgynevezett új prioritásokra.

Milliós kedvezményeket kaphatnak a cégek 

A megváltozott munkaképességűek alkalmazása nemcsak a munkaerőhiányt enyhítheti, de milliós nagyságrendű kedvezményekhez is hozzásegítheti a vállalkozásokat.

Borúlátóak az építőipari cégek 

Csökkent a kereslet az építőiparban az elmúlt egy évben a BKIK megbízásából készült kutatás szerint. 

Íme, hogyan változik az építményadó kerületenként  

Változó mértékben, de szinte az összes budapesti kerületi önkormányzat növeli a helyi adókból származó bevételeit 2023-ban.

Káosz a repoharaknál: szakmai ajánláscsomagot kapnak a vendéglátóipari vállalkozások  

A repoharak használata összhangban van a szórakozóhelyek vendégeinek környezetvédelmi igényeivel, ugyanakkor a jelenlegi repohár-rendszeren sokan változtatnának.

Várja a magyar vállalkozásokat az Egyesült Államok keleti partja  

„Hogyan lépjünk piacra az Egyesült Államokban támogatással?” címmel szakmai szemináriumot szervezett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.

Összefogtak a versenyképes vállalkozásokért  

Meglévő szoros és eredményes munkakapcsolatát magasabb szintre emeli a Technológiai és Ipari Minisztérium és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.

A munkahelyek megmentésével még nem foglalkozik a kormány 

A foglalkoztatásban még nem történtek drasztikus változások.

Az olajra és biomasszára való átállás a legjobb, legegyszerűbb megoldás a jelenlegi energetikai helyzetben 

A BKIK azonosította a sürgős beavatkozási pontokat a hazai energetikai rendszerben.

Csak a lehúzásról szól a repohár? Most jött egy javaslat 

A repohár visszaváltásával kapcsolatos visszásságok piaci önszabályozó megoldását javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Zöld Követ Egyesület.

Ne tegyék politikai játszma tárgyává a katás vállalkozókat! 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a gazdasági kamarákról szóló törvényben rögzített felhatalmazásánál fogva kéri a pártokat, ne tegyék politikai játszma tárgyává a katás vállalkozókat. A kata törvény módosításának tagadása, mindenféle javaslat nélkül, amit megfelelő elemzések előztek volna meg, csak a hangulat felkorbácsolására alkalmas, de semmilyen szakmai megalapozottságot nem tartalmaz. A BKIK a párbeszédben látja a megoldást.

Sokszor felületes a cégek panaszkezelési eljárása 

A postai- és a távközlési szolgáltatások, valamint a közüzemi ügyek kerültek a legnagyobb arányban a Budapesti Békéltető Testület elé.

Folytatódik a háború a kereskedelmi kamarán belül, lesz, vagy nem lesz kata változtatás 

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke felhívja a figyelmet, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara hamisan kelti azt a látszatot, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójáról szóló 2020. évi XIII. törvény (kata tv.) gyors módosítása jelenleg napirenden van, ezzel megtéveszti az adóváltozásban érintett vállalkozásokat, akik így nem tudnak időben felkészülni a kata-ból való kilépésre, és ezzel anyagi veszteség érheti őket.

Mi lesz azokkal, akik kiesnek a kata köréből? Jött egy javaslat 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) az új kata egyes részszabályainak észszerűbbé tétele mellett az adónemből kiesők számára társadalmi egyeztetésre alapozva kíván konkrét javaslatokat tenni. A jogalkotóknak szóló szakmai javaslatok a kamara 5000 fős katás vállalkozói kutatásán alapulnak, elsődleges céljuk pedig az egyszerűsítés és a TB-kockázatok csökkentése – jelentette ki Nagy Elek elnök, a BKIK elnökségénék döntése alapján. 

150 ezer katás lóg a levegőben 

Megszületett a kata törvény a köztársasági elnök már alá is írta. Ezzel Önök feltették a kezüket, sutba vágták korábbi módosító javaslataikat, vagy még próbálnak küzdeni? Kerékgyártó Gábor, a BKIK Gazdaságfejlesztési és Szolgáltatási igazgatója.

Itt a piros, hol a pirost játszik az extraprofit 

A Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) szerint az egész szakma érdekében kötelességük tisztázni az elmúlt időszakban az extraprofit adóról, az általános statisztikai számítások alapján kimondott értékítéletekben foglalt tévedéseket. Bódizs Kornél a MAKISZ elnöke szerint a pontatlan, olykor félrevezető információk már rövid távon is cégek és munkahelyek létét veszélyeztetik.

Több százezer vállalkozót szúr hátba a KATA megváltoztatása 

Az új kata-törvény miatt 150 ezer kreatívipari vállalkozó marad szeptember 1-től az iparági sajátosságoknak megfelelő adózási forma nélkül - hangsúlyozza a Music Hungary Szövetség (MHSZ) és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) közös közleményében.

A budapesti kamara, az IVSZ után a VOSZ is a tüntetők mellé állt 

Elsietettnek, a kisadózókra nézve méltatlannak tartja a KATA módosításáról szóló törvényjavaslatot a VOSZ (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége), amely további egyeztetéseket javasol az érintettekkel. Akár az adónem kivezetésének eltolása, akár a magasabb adóteher is beleférhet, ha az végső soron nem veszélyezteti több százezer kisvállalkozó megélhetését. A jelenlegi javaslat ennek nem felel meg, ezért további tárgyalások kellenek – hangsúlyozza a VOSZ.

A budapesti kamara a tüntetők mellé állt, az országos elnök lemondását követelik 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), ha nem is tevőlegesen, de javaslataival a tüntetők mellé állt. A szervezet már korábban jelezte, hogy a kormány terve rossz, emellett megrótta saját országos elnökét korábbi, a kabinet tervét támogató nyilatkozatai miatt. A Demokratikus Koalíció (DK) ma már a fideszes iparkamara-elnök lemondását követeli.

Kitört a háború a budapesti és az országos kamara között 

A budapesti kamara elnöksége elhatárolódik Parragh László kamarai szabályellenes, valamint egyes csoportokat sértő megnyilvánulásaitól.

Most bárki elmondhatja a véleményét a katáról 

Elindult a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) online konzultációja a kata módosításáról, amelyen a kamara az adónem átalakítására és előnyeinek megtartására vonatkozó koncepcióját véleményezhetik a vállalkozók.

Trehány munka az extraprofit adó rendelet? 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerint az extraprofit adókról szóló kormányrendeletet több helyen módosítani kellene.

Megkérdezik a vállalkozókat, mit gondolnak a katáról 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) átalakított formában tartaná meg a katát és online konzultációt kezdeményez a vállalkozókkal. 

450 ezer kisvállalkozónak nem mindegy, mi lesz a katával - jött egy javaslat 

Átalakított formában, de megtartaná a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) annak esetleges megszüntetése helyett. A budapesti kamara a katába építené a minimálbér változásait és olyan automatizmusokat integrálna a rendszerbe, melyek csökkenthetnék a visszaélés lehetőségét.

Ezzel a segítséggel könnyebb lehet a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása 

A hazai vállalkozásoknak mindössze egyharmada foglalkoztat megváltozott munkaképességű (MMK) munkavállalókat és az összes foglalkoztatottnak mindössze 1 százaléka kerül ki ebből a csoportból – derült ki egy, a közelmúltban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által publikált hiánypótló kutatásból. Az elemzés szerint ugyanakkor az egyetlen MMK-munkavállalót sem foglalkoztató cégek több mint 40 százaléka élne a jövőben rehabilitációs foglalkoztatás lehetőségével. Nekik adhat gyakorlati segítséget a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) most induló tanácsadási szolgáltatása, mely egyaránt széleskörű támogatást nyújt majd a jogi és adminisztratív követelmények közötti eligazodásban.

Nagy a baj az építőiparban: hónapokig nem találnak szakembert 

A hazaikkv-k közel fele szerint a rendelkezésre álló fizikai munkaerő mennyisége és a képzettsége jelenti a legfőbb problémát.

Itt van az OKJ-t leváltó szakképzési rendszer 

A felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthattak OKJ-s képzéseket, melyek közül az utolsók is hamarosan véget érnek. Az új rendszer ugyanakkor fokozatosan átveszi a régi helyét, így a korábbi kételyek ellenére a szakmát felnőttképzésben tanulni vágyók könnyen megtalálhatják a számukra megfelelő kurzusokat.

Vége a vásárlók átverésének: nem lesznek kamuakcióknak a boltokban 

Jelentős változások léptek életbe a szavatossági-jótállási előírások terén, a szabályozásba többek között beépítették a digitális termékek és szolgáltatások fogalmát, de hamarosan vége a mesterségesen megemelt árakat követő óriási akcióknak is. 

Semmi nem lesz a régi: így változtatta meg a budapesti közlekedést a járvány 

Maradandó hatást gyakorolt a fővárosi közlekedési szokásokra a koronavírus-járvány – derül ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) legfrissebb, őszi kutatásából. A felmérés szerint ugyanis érezhetően kevesebben veszik igénybe a közösségi közlekedést és a taxitársaságok szolgáltatásait, miközben elégedettek a közlekedési szolgáltatók a járványhelyzetre adott reakciójával. Nem növekedett tartósan más közlekedési eszközök, pl. az autó, a robogó vagy a kerékpár használata sem a Budapesten közlekedők körében. A változás a válaszok alapján várhatóan járvány után is tartós lesz.

Újabb gazdaságélénkítő akciókat indít a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 

Turisztikai támogatást indít a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK). A Szolidaritási Alap keretében további bővítésére forrásgyűjtő kampányba kezd a kamara, hogy nagyobb vállalkozói körre terjeszthesse ki gazdaságélénkítő programjait. Elstartolt a BKIK ajánlattételi felhívása is légsterilizáló berendezések hazai gyártói és forgalmazói részére, amellyel a mindennapi biztonságos működésben segítenék a vállalkozásokat.

Bezárások után: hogyan éledtek fel a fővárosi bevásárló utcák? 

Az egymással összefogó budapesti üzletek könnyebben vészelték át a járványidőszakot és a harmadik hullámot követő hónapokat – derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által létrehozott Bevásárlóutca Menedzsment (BUM) 11 fővárosi bevásárlóutcáját vizsgáló szeptemberi kutatásból. A bezárások utáni újraindulást feltérképező felmérés szerint ezekben az utcákban  jelenleg 195 üzletből mindössze 16 tart zárva.

Program indul a budapesti turizmus felpörgetésére 

Önálló programot indít az őszi hónapokban a Budapestre irányuló belföldi turizmus támogatására a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Szolidaritási alapjából, 25 millió forintos induló kerettel.

Megnyílt a BKIK szolidaritási alapja: így pályázhatnak az érdeklődő cégek 

Már lehet pályázni a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara #újranyitvaBP elnevezésű eseményfinanszírozó programjának támogatására.

Újraindítási terv: hogy élesztené újra Budapestet a BKIK? 

A vendéglátóipar mellett más helyi, budapesti vállalkozásokat is segít majd a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara fogyasztásösztönző programja.

Közös kilábalási stratégián dolgozik a BKIK és a fővárosi önkormányzat 

Közös fővárosi gazdasági kilábalási stratégián dolgozik együtt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a fővárosi önkormányzat - jelentették be a szervezetek vezetői a KKVHÁZ Zrt. és a BKIK közös online konferenciáján.

BKIK: így is lehet segíteni a bajba jutott budapesti vállalkozásokat 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnökségi döntése értelmében kérelem benyújtásával 50 százalékos tagdíjmérséklési lehetőséggel élhetnek a 2021-es évre vonatkozóan azok a rendezett tagsági viszonnyal rendelkező önkéntes kamarai tagvállalkozások, amelyek nettó árbevétele nem haladja meg az évi 4 milliárd forintot.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

Sorra dőlnek a negatív rekordok, évek óta nem épült ennyire kevés lakás

Sorra dőlnek a negatív rekordok, évek óta nem épült ennyire kevés lakás 

Bár az év fordulóján már az újraéledés határozott jeleit mutatta a hazai lakáspiac, a lakásépítések esetében még nem volt nyoma a kedvező fordulatnak.

Pénzszerzés

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések  

11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.

Adózás

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát 

Tállai András: egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról - keddig lehet beadni az adóbevallást.

Klímablog

Megrohamozták a napenergiás pályázatot

Megrohamozták a napenergiás pályázatot  

Meghaladta a tízezret a kedvezően elbírált támogatási kérelmek száma a modern napelemes rendszerek telepítését támogató pályázaton.

Infokom

Árulkodó jelek: ha ezt látja, baj van a cégénél?

Árulkodó jelek: ha ezt látja, baj van a cégénél? 

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo