hirdetés

Folytatódik a háború a kereskedelmi kamarán belül, lesz, vagy nem lesz kata változtatás

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke felhívja a figyelmet, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara hamisan kelti azt a látszatot, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójáról szóló 2020. évi XIII. törvény (kata tv.) gyors módosítása jelenleg napirenden van, ezzel megtéveszti az adóváltozásban érintett vállalkozásokat, akik így nem tudnak időben felkészülni a kata-ból való kilépésre, és ezzel anyagi veszteség érheti őket.
hirdetés

Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke hamisan kelti azt a látszatot, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójáról szóló 2020. évi XIII. törvény (kata tv.) gyors módosítása jelenleg napirenden van – jelentette ki Parragh László.

Sok van már a rovásán Parragh Lászlónak, az MKIK elnökének a BKIK szerint (Fotó: archív)

Ezzel szemben a valóság az, hogy hiába fog az Országgyűlés a kata tv. módosítását napirendjére tűző ülést tartani a jövő héten, a kormánypárti képviselők várható távolmaradása miatt az Országgyűlés rendkívüli ülése minden várakozás szerint nem lesz határozatképes. Ennek következtében a jelenleg hatályos új kata szabályok az idei év augusztusa és szeptembere folyamán biztosan érvényben maradnak. A vállalkozásokat ezért megtéveszti az, aki azt a látszatot kelti, hogy a jelenleg hatályos szabályok rövid időn belül megváltoznak.

Természetesen a kamarai hálózat – szakmai tájékoztatás és a vállalkozásokat a döntésben segítő rendezvények szervezése mellett - a kata módosításával kapcsolatos észrevételeket is folyamatosan gyűjti, majd pedig a területi kamaráktól érkező javaslatokat az MKIK összegezve, egységes kamarai álláspontként továbbítja a kormány részére. Ez egyben azt is jelenti, hogy a BKIK, bár az ország legnagyobb regisztrált vállalkozásokat tömörítő területi kamarája, de mégiscsak egyetlen területi kamara a huszonhárom közül, így a BKIK kata módosításával kapcsolatos szakmai javaslatából csak abban az esetben lesz országos kamarai álláspont, ha az az MKIK-hoz beérkezik és összegzés után a javaslatot az elnökség többsége változtatások nélkül támogatja.

Az MKIK javaslatainak kialakítása során a kamarai törvénynek megfelelően a magyar gazdaság egészének érdekeit figyelembe véve alakítja ki álláspontját. kata ügyben a véleménykialakítás során soha nem képviselünk kizárólag egy szűk érdekcsoportot, vagy egyéni érdeket, és nem javasoltunk konkrét ágazati megkülönböztetést. Erre mindig kérjük a területi kamarákat is, és ha ilyet észlelünk, az összesítés során a nemzetgazdasági érdek figyelembevételével alakítjuk ki álláspontunkat.

hirdetés

Véleményvezér

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo