Ön mennyire gondoskodik a jövőjéről?

A magyar családok kétharmada mindössze néhány hónapot tudna átvészelni, ha a fő kereső elvesztené a jövedelmét. A sokkoló adat a Pioneer Alapkezelő pénzügyi kultúrát feltérképező kutatásából származik. Ahogyan a bankok a kkv-k számára készített csomagajánlatoknál rendszerint számolnak azzal, hogy a cégek és dolgozóik magánszemélyként is megjelennek az ügyfelek körében, hasonló tendencia várható a biztosítási szektorban is.

- Egy-egy kkv négy-öt magánszemélyt jelenthet a biztosító számára - véli Skonda Mária, a Victoria Volksbanken Biztosítótársaságok vezérigazgató-helyettese, aki szerint például az előgondoskodásra szolgáló biztosítási termékek, a banki betéteknél nagyobb hozamot jelentő unit link-konstrukciók tipikusan olyanok, amelyek szerepe a jövőben megnőhet a magánszemélyek megtakarítási portfóliójában és a dolgozóknak szánt munkaáltatói juttatások között is. Az életbiztosítási és nyugdíj célú megtakarítások bővülését prognosztizálja szinte valamennyi hazai pénzügyi szakember.

Az előgondoskodásra szolgáló egyszeri díjas életbiztosítások - többségük betéthelyettesítő termék - a viszonylag magas hozamrátának és a betéti konstrukcióknál nagyobb befektetői szabadságnak köszönhetik a népszerűségüket. A munkáltatói befizetés után nem kell járulékot fizetni, ráadásul a kifizetett összeg költségként elszámolható. A cafetériához hasonló konstrukció előnye még, hogy alkalmas a teljesítmények elismerésére, mivel - szemben a béren kívüli juttatásokkal - a munkáltató dönti el, hogy kinek és mekkora összegben adja. A legfeljebb 35 éves futamidő mellett, átlagosan 7 százalékos hozamot előre jelző konstrukciókban a folyamatosan halmozódó, hozammal növelt tőkét a biztosítók különböző eszközalapokba fektetik hosszú távra.

A futamidő nem szentírás: három év után 10 ezer forintos díj ellenében lehet kiszállni, igaz, ebben az esetben a hozam után kamatadót kell fizetni. Öt év elteltével a kamatadó arányosan csökken, tíz év múlva pedig kamatadó-mentesen feltörhető a megtakarítás. De még szorult helyzetben sem biztos, hogy a biztosítás megszüntetése az egyedüli megoldás. A kötvény akár hitelfedezetként is szolgálhat.

- Céghitelek mellé a bankok gyakran kérik a tulajdonosok készfizető kezességét. Ha a cégvezető nevén nincs semmi, hitelintézeti szempontból a kötelezettségvállalása nem sokat ér. Ha azonban az illető rendelkezik megtakarítás jellegű biztosítással, a bank biztosítékként figyelembe veszi azt a hitelkeret megállapításakor - magyarázza a szakember.

2010-ben a biztosítási piac 8 százalékos bővülését a termék iránt megnőtt kereslet okozta: miközben az öngondoskodási célú konstrukciók száma nőtt, az összes biztosítási szerződések száma 233 ezerrel csökkent. A befektetési attitűd megváltozásáról számolnak be a bankok is. A nyugdíjhiány felismerése és az új szja-törvény következtében megnövekedett nettó bérek is az öngondoskodás típusú megtakarítások bővülésével kecsegtetnek. A magasabb jövedelműek körében akár 40 ezer forint havi többletjövedelmet is eredményezhet a 16 százalékos személyi jövedelemadó és a gyerekkedvezmény bevezetése, amely összeget a többség félre fogja tenni - derül ki a Budapest Bank csoport kutatásából.

A nyugdíj-előtakarékossági és tartós befektetési konstrukciók egyre népszerűbbek, vélik a pénzintézeti szakértők, akik a kapcsolódó befektetési termékpalettát is napról napra próbálják az igényeknek megfelelően formálni. A Budapest Bank és a Budapest Alapkezelő megbízásából készült lakossági kutatásban megkérdezettek 2011-ben havi 60 ezer forintot terveznek félretenni, 11 ezerrel többet, mint eddig. A keletkező többletjövedelem jelentős része pedig 1-5 éves időtávú megtakarítási eszközökbe vándorol majd, vélik a tanulmány készítői. A jövedelemnövekményről beszámolók elsősorban biztonsági tartalék képzésére, lakás- és nyugdíjcélra, valamint a családtagok támogatására kívánnak félretenni.

Skonda Mária szerint fontos lenne, hogy a megtakarítási hajlandóságot az állam is ösztönözze a magánszemélyek és a munkáltatók oldaláról is. Jóllehet léteznek ilyen konstrukciók, a rendszer nem egységes. Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója szintén termékfüggetlen struktúrát javasol.

- A megtakarítások ösztönzése területén a kívánatos irányt az jelentené, ha támogatás nem egyedi termékhez, hanem megtakarítási időtávhoz kapcsolódna, s minél hosszabb takarékoskodási időszakot vállal a megtakarító, annál több kedvezményt kaphatna. Az összes hasonló időtávú és költségszintű takarékoskodási formának pedig egyforma elbírálás alá kellene esnie.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo