Az étel és az ásványvíz is tele van ruháink műanyagrostjaival

Itt a poliészter-armageddon. Egy poliészter polárdzseki egy mosás során 1900 darab műanyagrostot ereszt ki magából. Ez a mosógépünkből a városi vízvezetékrendszeren keresztül a folyókba és a tengerekbe kerül. Majd újra a városi vízműrendszerbe, vagyis a poharunkba. És van még egy rossz hír: a levegőben is szállnak, s a tüdőnkben is lerakódnak.

Nem csak a termékek műanyag-csomagolása jut hulladékként a folyókba és tengerekbe. A ruhák nagy része már tartalmaz poliésztert vagy valamilyen más műanyagot, s ezek mikrorostjai szintén bekerülnek a vízbe, amit megiszunk, valamint az ételeinkbe, hiszen az ételek főzéséhez is használunk vizet. Már a tengeri só is ilyen mikrorostokkal szennyezett.

Rengeteg műanyagot eszünk, sosem gondolnád, mikből
Szinte mindenben ott vannak már kidobott műanyagszemetünk apróra töredezett darabjai, nem csak a tengeri állatfajokban. A szárazföldön tenyészett állatok is habzsolják a mikroszkopikus méretű műanyagot a természetből, így az bekerül a táplálékláncba, vagyis a testünkbe. Halak, kagylók, tengeri só, csirkezúza, méz, sör, de még a por is tartalmazza!
Tegyük fel, hogy az olvasó környezettudatos fogyasztó. Komposztálja a szemetét. Szelektíven gyűjti a többi hulladékát, hogy azok újrafeldolgozásra menjenek. Nem vásárol folyton ásványvizet, hanem a plasztikfogyasztását csökkentve újratölthető palackból issza a vizet napközben, jártában-keltében. Nem használ már olyan arctisztító krémeket és fogkrémeket, amelyek mikrobuborékokat tartalmaznak. De maradt még egy szennyező forrás, ami fogyasztásunk velejárója: az öltözetünk. Ez is az ökolábnyomunk része. Méghozzá elég szennyező eleme.

A divatiparnak hatalmas a környezetszennyezése. A textilanyagokhoz szükséges természetes rostokat adó növények termesztése gyom- és rovarirtó szerek használatával jár. A kelmék kezeléséhez és festéséhez is nagy mennyiségű kemikália kell. Ez mind ipari szennyvizként végzi, amit jó esetben megszűrnek szűrőkkel, mielőtt az üzemből visszaeresztik a közeli folyóba.

Fotó: Flickr/smittenkittenorig

Mostanában sok szó esik a tengerekben hömpölygő plasztikszemétről és arról, hogy ezek széttöredezve mikroplasztikként bekerülnek a táplálékláncba. De nem csak az élelmiszerek csomagolása, az italospalackok vagy a műanyag tárgyaink adják e hulladékot, amik bolygónk vizeibe kerülnek. Hanem a ruháink is.

A csapvízben is ott a mikroplasztik – mit tehetünk?
A PET italospalackokon túl egész plasztikuniverzum létezik. Teafilter, cigarettacsikk, nedves törlőkendők és még sorolhatnánk. A különféle műanyagok sokféle termékben megtalálhatók, és a mosással vagy a szemetelésünk révén bekerülnek a talajvízbe is.
Egyre több tudományos vizsgálat tanúsítja, hogy a ruháinkból kikerülő úgynevezett mikrorostok, melyek szintén műanyagból készülnek, szintén "előkelő" szennyező forrásai a vizeinknek. Tovább súlyosbítja a problémát, hogy ezek a mesterséges anyagú rostok hozzákötődnek egyéb szennyező anyagokhoz a környezetben, mint például a DDT (diklór-difenil-triklóretán, a rovarméreg) vagy a PCB (poliklórozott bifenilek, régen például hűtőszekrények hőszigetelésére használták).

Az sem segít, hogy a műanyag alapú ruhákat sokszor olyan vegyi anyagokkal kezelik, ami vízálló jelleget kölcsönöz nekik. De említhetjük, a festékeket, a folt- és tűzálló anyagokat, amiket szintén használnak a textilek előállításánál. Laboratóriumi tesztekben már kimutatták, hogy ezek a kemikáliák károsítják azokat a mikroorganizmusokat, melyek elfogyasztják őket.

Mi emberek is elfogyaszjtuk ezeket a mikrorostokat. Mit tehetünk? Arról nem nagyon szólnak a témában publikált cikkek, hogy a boltokban kapható vízszűrős kancsók vajon sikeresen kiszűrik-e a mikroplasztikot. De ha ez hatékony módszer, akkor is marad még egy támadási felület: a ruháinkból eredő műanyag mikrorostokat kimutatták már a levegőben is, s ha belélegezzük, a tüdőnkben is lerakódnak.

Folytatjuk.

(GreenBiz)

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo