Rengeteg műanyagot eszünk, sosem gondolnád mikből

2018. július 15. vasárnap - 10:01 / Kriston László
  •    

Szinte mindenben ott vannak már kidobott műanyagszemetünk apróra töredezett darabjai, nemcsak a tengeri állatfajokban. A szárazföldön tenyészett állatok is habzsolják a mikroszkopikus méretű műanyagot a természetből, így az bekerül a táplálékláncba, vagyis a testünkbe. Halak, kagylók, tengeri só, csirkezúza, méz, sör, de még a por is tartalmazza!

A University of Southampton két kutatója összefoglalta, hol tart a tudomány a mikroplasztik-fogyasztás témájában. Igen, évente elég szép mennyiségű műanyagot fogyasztunk el a lehető legkülönfélébb élelmiszerekből. Amikor okos emberek megalkották a műanyagot, mint kőolajszármazékokból készülő mesterséges matériát, nem igazán gondoltak rá, hogy apró darabokra törik, szétszóródik a természetben, és majd állatok meg emberek fogyasztják el..

Eddig főleg annak ténye került be a sajtó fősodrába, hogy a halak megeszik az élelemnek vélt színes darabjait a műanyagszemétnek, ami a tengerekben köt ki. Csakhogy ma már annyira elontotta világunkat a plasztik, hogy mindenütt megtalálni a szemmel nem látható, apró darabjait. Nő a közvélemény tudatossága a témában, de fontos észben tartani, hogy itt már nemcsak halak emésztőrendszeréről van szó.
Mi is a mikroplasztik? Olyan apró műanyagdarab, aminek az átmérője 5 milliméternél kisebb, de lehet 100 nanométer is.

Műanyaghulladékból összeállt sziget az óceánban Fotó: Flickr/Bo Eide

Műanyaghulladékból összeállt halom – Fotó: Flickr/Bo Eide

Kagyló

Egy vizsgálat kimutatta, hogy egy fogyasztásra adagolt kagylókban akár 90 mikroplasztik darab is lehet. Akik rendszeresen fogyasztanak kagylót, évi 11 000 darabot is bekajálhatnak műanyagból.

Hal

Némileg homályosak a becslések a halakban megbúvó mikroplasztik-mennyiségről. A vizsgálatokban leginkább a halak emésztőrendszerét vizsgálták, holott nemcsak oda juthat be a műanyag. Ráadásul a hal gyomrát és belét eltávolítják, azt nem esszük meg. Egy elemzés a hal májában is találtak műanyagot, ami már számít, hiszen azt bizony megesszük. Előfordult, hogy halkonzervben is találtak műanyagot.

Talajba ásnák a műanyagszemetet az unióban
Január óta Kína nem veszi át a műanyagszemetünket. Európa-szerte kezd feltornyosulni az eddig játszi könnyedséggel a világ másik felére szállított hulladékfajta. Az EU kénytelen újrafeldolgoznia a plasztikszemetét, de egyesek azt a megoldást szorgalmazzák, hogy süllyesszük a földbe, és ássuk ki akkor, amikor fejlettebbek lesznek a feldolgozási technológiák.

Tengeri só

Egy kilogramm tengeri sóban nagyjából 600 darab mikroplasztik található. Ha valaki naponta 5 grammot fogyaszt el, körülbelül három darabot nyel le a műanyagból. A vizsgálati módszerek azonban is nem egységesek. Volt olyan, amelyikben a mesterséges anyagokat keresték, például poliésztert, egy másik elemzésnél csak a 200 mikrométernél nagyobb darabokat nézték. Könnyen lehet, hogy az egy kilogrammra sóra kiszámolt 600 darab mikroplasztik csak óvatos becslés és a valós szám ennél jóval nagyobb.

Négylábú állatok

A szárazföldön tenyésztett állatok is bekapnak mindenféle műanyagdarabot. Mert nem látják, nem érzik, következésképp nem köpik ki. E téren azonban nagyon limitáltak az adatok. Egy mexikói vizsgálatban, melyben háztáji csirkéket elemeztek, a csirkék zúzájában 10 mikroplasztikot találtak.

Sör

Bizony tudósok ezekben is találtak mikroplasztikot. Minden egyes pohár sörrel több tucat darabot nyelünk le.

A csapvízben is ott a mikroplasztik – mit tehetünk?
A PET italos palackokon túl egész plasztikuniverzum létezik. Teafilter, cigarettacsikk, nedves törlőkendők és még sorolhatnánk. A különféle műanyagok sokféle termékben megtalálhatók és a mosással vagy a szemetelésünk révén bekerülnek a talajvízbe is.

Ásványvíz

Ugyebár eleve műanyag italos palackból isszuk az ásványvizet, a kutatók többféle palackot is megvizsgáltak. Azokban, amelyek egyszer használatosak, tehát használat utáni eldobásra tervezték őket, 2-44 darab mikroplasztik került a bennük lévő vízbe literenként. A visszagyűjtésre tervezett palackokban 28-241 darab jutott egy liter vízre.

Por

Igen, még a levegőben szálló por is tartalmaz mikroplasztikot. Ha kitesszük az asztalra az ételünket vagy az italunkat, és hagyjuk ott állni egy ideig, a rászálló porral is növeljük a mikroplasztik-bevitelünket. Évente körülbelül 70 000 apró műanyagdarabkát fogyasztunk el a porral.

(WEF)

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.