hirdetés

Oroszbarátokat dobnának ki a lengyelek a közhivatalokból, Brüsszel vizsgálódik

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelország ellen az orosz befolyást vizsgáló bizottságról szóló új törvény miatt.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

A véglegesen májusban elfogadott jogszabály értelmében a lengyel szejm vizsgálóbizottságot hoz létre az orosz befolyás és nyomásgyakorlás feltárására a belbiztonság és az energetika terén. Az érintett döntéshozókra adminisztratív büntetéseket szabhatnak ki. Ilyen büntetés lehet például, hogy az érintettek tíz évig nem kerülhetnek olyan pozícióba, amelyhez nemzetbiztonsági átvilágítás kell, vagy olyanba, amelyben közpénzek sorsáról kell dönteni.

Vajon mi az igazi szándék? (Fotó: depositphotos)
Vajon mi az igazi szándék? (Fotó: depositphotos)

Az Európai Bizottság most aggályát fejezte ki amiatt, hogy a törvény révén nagyon jelentős hatásköröket kapna egy olyan közigazgatási szerv, amely megakadályozhatja, hogy bizonyos emberek közhivatalokhoz jussanak, továbbá a jogszabályt arra lehet felhasználni, hogy a lengyel ellenzék tagjait célba vegyék a közelgő parlamenti választások elött.

"Az uniós biztosok kollégiuma úgy döntött, hogy felszólító levelet küld a lengyel hatóságoknak a kötelezettségszegési eljárás megindításáról" - jelentette be Valdis Dombrovskis, a bizottság alelnöke.

Brüsszel annak ellenére döntött az eljárás megindításáról, hogy Andrzej Duda lengyel elnök múlt pénteken módosító javaslatokat nyújtott be, amelyek véleménye szerint eloszlatják a média és az ellenzék által ébresztett kétségeket.

Az Európai Bizottság az elmúlt években több kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen, például az igazságszolgáltatási rendszerben bevezetett reformok miatt. Hétfőn újabb ítéletet hozott Varsó ellen az Európai Bíróság is, ebben a lengyel hatóságokat mintegy 556 millió euró összegű bírság megfizetésére kötelezték, mert nem teljesítették az uniós bíróság korábbi rendelkezéseit az igazságügyi reformok területén. (MTI)

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo