hirdetés

Most több százezer forintot lehet nyerni állampapírral

Az Államadósság Kezelő Központ hamarosan lezárja a jelenleg elérhető PMÁP sorozatok értékesítését, helyettük pedig újakat kínál majd. Rossz hír a befektetőknek, hogy az új, 2023. június 1-től elérhető, 2028-ban és 2031-ben lejáró sorozatok 0,5 százalékponttal alacsonyabb kamatprémiumot fizetnek majd az infláció felett. Ez alapján a kamatuk az első évben 14,75, illetve 15,50 százalék lesz. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, mennyit nyerhet az, aki gyorsan lép, és még a magasabb kamatprémiummal elérhető konstrukciókból vásárol.

hirdetés

Jelenleg 4 és 7 éves futamidejű inflációkövető állampapírok vásárolhatók, ezek megnevezése 2027/K PMÁP, illetve 2030/J PMÁP. A két konstrukció értékesítése hamarosan lezárul, az inflációkövető állampapírok azonban nem tűnnek el, új sorozatok lesznek elérhetőek elérhetőek 2028/L PMÁP és 2031/I PMÁP néven.

Az új állampapírsorozatok jellemzői:

  • Az új sorozatok ugyancsak változó kamatozású, inflációkövető állampapírok lesznek, az induló kamatszint pedig továbbra is a tavalyi (2022-es) inflációhoz lesz kötve.
  • A kamatprémium mértéke csökken 0,5 százalékponttal: a rövidebb futamidő esetén eddig 0,75 százalék volt a felár, ami a jövőben 0,25 százalék lesz, míg a hosszabb futamidejű konstrukciónál a felár 1,5 százalékról 1 százalékra csökken. Vagyis az induló éves kamatszint 15,25 és 16,00 százalék helyett 14,75, illetve 15,50 százalék lesz.
  • A futamidő is meghosszabbodik egy évvel. A jelenleg elérhető két prémium állampapír futamideje 4, illetve 7 év, a jövőben azonban 5 és 8 éves futamidejű konstrukciók közül lehet választani.
  • Az új konstrukciók kamata a korábbi változatokhoz hasonlóan évente módosulhat.

Több százezer forintot veszíthet, aki kivár a befektetéssel

A legfontosabb változás mindenképpen a kamatozás átalakítása, 0,5 százalékponttal csökkenő kamatprémium ugyanis negatívan érinti a befektetőket. De mennyivel mérséklődik emiatt az elérhető nyereség?

A Bankmonitor szakértői a jelenlegi 7 éves futamidejű 2030/J PMÁP, valamint az új, 8 éves futamidejű 2031/I PMÁP állampapírokat hasonlították össze egy 10 millió forint összegű befektetés esetében. A szakértők azt feltételezték, hogy a papírokat 2023. június elején vásárolja meg a befektető, és 2030. március 20-ig tartja meg. Ekkor jár le ugyanis a jelenleg elérhető 2030/J PMÁP.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo