Kötelező uniós céges kiberbiztonsági előírások jönnek jövőre, akár durva büntetéssel, eltiltással

Kötelező informatikai audit vár az energetikában, közlekedésben, egészségügyben, hírközlésben, élelmiszeriparban, hulladékgazdálkodásban működő nagyobb cégekre. Be kell bizonyítaniuk, hogy felkészültek a kiberbiztonsági incidensek kezelésére, különben akár az éves árbevételük 2 százalékát is kifizethetik büntetésre, a cégvezetőt eltilthatják. A beszállítók sem ússzák meg - hívta fel a figyelmet a Kontron Hungary a jövő évi várható változásokra.

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Unió Kiberbiztonsági Ügynöksége (Enisa) tavaly listázta azokat fenyegetéseket, amelyekkel a cégeket leginkább támadták. A zsarolóprogramok a legaggasztóbbak, amikor a hackerek átveszik az irányítást valakinek az adatai felett, és váltságdíjat követelnek a hozzáférés visszaállításáért, illetve azért, hogy ne publikálják a megszerzett adatokat. Sorban utána a rosszindulatú programok következnek, ide tartoznak a vírusok, trójai programok és kémprogramok. Az emberi hibára játszanak, amikor a támadók elérik, hogy az áldozatok megnyissák a rosszindulatú dokumentumokat, fájlokat vagy e-maileket, vagy olyan webhelyekre kattintsanak, ahol jogosulatlan hozzáférést biztosítsanak céges rendszerekhez. A túlterheléses támadások is napi szereplői a híreknek, amikor megakadályozzák, hogy a felhasználók hozzáférjenek bizonyos weboldalakhoz, szolgáltatásokhoz. De egyre többször támadják az ellátási láncokat is, szervezetek és beszállítók közötti kapcsolatot célozva.

Nem tűri tovább az EU a zsarolókat (Fotó: Micro Focus)
Nem tűri tovább az EU a zsarolókat (Fotó: Micro Focus)

Az Európai Unió új Kiberbiztonsági irányelve, azaz a NIS2 minimumszabályokat fogalmaz meg, amiket az érintett ágazati szereplőknek be kell tartaniuk. „A cégek elsődleges feladata most a jogszabályi változások nyomon követése. Ezt követően jövőre a kötelező audithoz IT-rendszerintegrátor segítségével tudnak felkészülni, amelybe beletartozik a jelenlegi helyzet felmérése, szabályzatok frissítése, elkészítése, illetve az esetlegesen nem teljes körű biztonsági megoldások kiegészítése vagy pótlása” – jellemezte a jövő évre várható IT kihívásokat Piszker György, a Kontron Hungary rendszer architect vezetője.

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo