Kitört az optimizmus a magyarokban, szebb jövőt látnak anyagi lehetőségeikben

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb negyedéves lakossági felmérése szerint a háztartások egyre optimistábban várják a következő évet, ami kedvezőbb anyagi helyzetet és új megtakarítási lehetőségeket sejtet. A money.hu szakértői ennek fényében áttekintették a legjobb jelenlegi befektetési alternatívákat, különösen az elmúlt időszak slágertermékének számító prémium állampapírokon túli lehetőségeket.

Az MNB legfrissebb adatai szerint 2024 elejére fokozatosan javult a háztartások anyagi helyzetének megítélése: míg 2022 második felében a megkérdezettek közel 60 százaléka érezte úgy, hogy rosszabb helyzetben van, mint egy évvel korábban, 2024 elejére ez az arány 38 százalékra csökkent. A válaszadók közel fele most már úgy érzi, hogy hasonló anyagi helyzetben van, mint egy éve, míg 17 százalékuk már jobbnak is értékeli azt.

A lakosság közel fele most már úgy érzi, hogy hasonló anyagi helyzetben van, mint egy éve
A lakosság közel fele most már úgy érzi, hogy hasonló anyagi helyzetben van, mint egy éve
Fotó: Pixabay

A következő 12 hónapra előre tekintve pedig a munkaképes korúak körében 20 százalék felett van azok aránya, akik jobb anyagi helyzetet várnak.

Korponai Levente, a money.hu vezetője a jövőbeni várakozások kapcsán kiemelte: „Az MNB Inflációs Jelentése, valamint a money.hu elemzései alapján a lakossági megtakarítások diverzifikálása, különösen az állampapírok és a részvénypiac kombinálása lehet az egyik legjobb megoldás a következő évben. A gazdasági helyzet javulása, az infláció csökkenése és a háztartások optimizmusa kedvező környezetet teremt a befektetési lehetőségek kihasználásához.”

Az MNB adatai szerint továbbá a lakossági állampapírok utáni kamatjövedelem jelentős része, több mint 1400 milliárd forint most új befektetésekre vár. Ráadásul a kamatjövedelemben részesülők több mint 65 százaléka tervezi megtakarítani a rájuk eső összeget, miközben 47 százalékuk ismét állampapírokba fektetne.

„A lakossági megtakarítások jelentős része az elmúlt években az állampapírpiacon landolt, köszönhetően a kiemelkedően magas hozamígéreteknek, elsősorban a Prémium Magyar Államkötvények esetében. Azonban a jelentős kamatfizetéseknél a befektetők már nem tudják ugyanilyen feltételekkel újra befektetni a megkapott kamatot, ezért sokan keresnek most egyéb lehetőségeket is” – mondta Buró Szilárd, az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője, a money.hu partnere.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo