Elmaradt bérkorrekció: mit tehetünk, hogy megkapjuk azt a fizetésemelést, ami járna?

Év végére emelkedett az átlagkereset Magyarországon: a 2022. év végi mutatóhoz képest csak 14,1 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, mégis sokan nem kaptak még idén inflációkövető béremelést. Mit tehetünk, hogy megkapjuk azt a fizetésemelést, ami járna?

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Akik az elmúlt két évben nem részesültek semmiféle bérkorrekcióban, napról napra azzal szembesülhetnek, hogy jóval kevesebbet ér a pénzük, ez pedig számukra komoly életszínvonal csökkenést jelent. Akiknek 2021 óta nem emelkedett a fizetésünk, jövőre 30-40 százalékos béremelést kellene kapnunk (ha alacsony lesz 2024-ben az infláció), hogy ugyanazon az életszínvonalon élhessenek, mint pár éve.

Még nem késő inflációkövető fizetésemelést kérni 2024-től (Fotó: Depositphotos)
Még nem késő inflációkövető fizetésemelést kérni 2024-től (Fotó: Depositphotos)

Az olyan munkakörökben emelték fel gyorsan a béreket, amelyeknél jelentős munkaerőhiány tapasztalható, de rengeteg olyan szakma van, ahol hiába dolgoznak képzett, tapasztalt munkavállalók, nem kapták meg a béremelést idén. Még a magasan képzett, diplomával rendelkező munkaerő sem részesült megfelelő bérkorrekciót, a leglátványosabb a mérnökök, kutató tudósok, a kommunikációs szakemberek és a médiában dolgozók reálkeresetének csökkenése.

Sütő Péter, a Lépés Magazin alapítója, az Álláskalauz rovat szakértője szerint mindenképpen érdemes megpróbálnunk az év végi munkahelyi teljesítményértékelések alkalmával szót ejtenünk a béremelésről. A szakember tanácsai a következők:

Ha huzamosabb ideig csökken az életszínvonalunk a fizetésünk elértéktelenedése miatt, belátható időn belül csökkenni fog a motivációnk és a produktivitásunk is, ha pedig még másodállást is kell vállalnunk, egészen biztos, hogy nem fogjuk tudni teljes odaadással elvégezni a főállásában a munkákat. Tehát a munkavállaló jogosan érvelhet azzal, hogy nem érzi magát megbecsültnek, hosszú távon pedig a munkáltató is jobban jár, ha az alkalmazottja elégedett és motivált.

Lényeges még, hogy ne úgy beszéljünk a fizetésemelésről, mint egy jutalomról vagy bónuszról, hiszen a pénz értéke hivatalosan is csökkent, míg az árak nőttek, így ez a béremelés természetes módon járna nekünk mint munkavállalónak.

Fontos az őszinte kommunikáció a bérekről: bátran mondjuk el, milyen hatással van az életünkre az árak növekedése, hogyan érint bennünket a mindennapokban, kitérhetünk a bankhitelünkre, az egészségügyi szolgáltatásokra vagy bármilyen meghatározó és nem kiiktatható költésgünkre, amit rendszeresen kell fizetni. Míg a szolgáltatások és a termékek ára folyamatosan nőtt, a bevételünk stagnált és kevesebbet ér.

Térjünk ki a kiegyensúlyozott, kiszámítható teljesítményünkre, amely nem ingott meg és nem volt hullámzó idén sem – így még egy okot aduk arra, hogy ne térjenek ki az emelés elől.

Ha olyan gazdasági helyzetben van a munkáltató, hogy nem tudja hirtelen megemelni a fizetésünket, akkor legyünk rugalmasak, kérjünk másféle juttatást, cafetériát vagy olyan munkaidő-kedvezményt, amit eddig nem kaptunk, például otthon végezhető munkára lehetőséget vagy flexibilis munkaidőt.

Amennyiben az érvelésünk hatástalan, és nincs esély semmiféle bérkorrekcióra, akkor érdemes a munkaerőpiacon tájékozódni, hogy mennyit ér a tudásunk, munkánk, mert még az is lehet, hogy a kevés fizetés fog bennünket arra ösztönözni, hogy váltsunk, és így új, kedvezőbb karrierlehetőséghez jussunk.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo