Reálkereset cikkek

hirdetés

Nagyot estek a cseh reálbérek

Nagyot estek a cseh reálbérek

Csökkentek a cseh reálbérek a harmadik negyedévben.
Hónapok óta kevesebbet ér a németek fizetése

Hónapok óta kevesebbet ér a németek fizetése

A tartósan magas infláció miatt az év első három hónapja után a második negyedévben is csökkentek a reálbérek Németországban.
Jobban élünk-e mint 20 éve

Jobban élünk-e mint 20 éve

A politika egyik kedvenc szlogenje, hogy jobban élünk-e mint korábban. A gazdaságban ennek a kérdésnek az egyik legfontosabb mérőszámait a reálkeresetek alakulásában találjuk meg. Erről közölt grafikont a nemzeti hírügynökség.
Azt mondják a statisztikák, tovább gyorsult a keresetek növekedése

Azt mondják a statisztikák, tovább gyorsult a keresetek növekedése

Áprilisban, a márciusi 12,8 százalék után, a bruttó és a nettó átlagkereset 14,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az év első négy hónapjában 11,9 százalékkal nőttek a keresetek az előző év azonos időszakához viszonyítva.
Idén még több lehet a borítékban

Idén még több lehet a borítékban

Jót tesznek a fogyasztásnak a devizahiteles elszámolások, de az egyszeri hatások nélkül is tovább folytatódhat idén a reálbérek emelkedése Magyarországon elemzők szerint. Tavaly három százalékkal ért többet a fizetésünk.
hirdetés
Többet keresünk – és többet is ér

Többet keresünk – és többet is ér

Jelentősen emelkedtek a bruttó és a nettó keresetek a versenyszférában: csaknem kétszer olyan mértékben, mint a költségvetési intézményeknél. Ez a negatív infláció mellett a vásárlóerő emelkedését is jelzi.
Megrohantuk a boltokat januárban

Megrohantuk a boltokat januárban

Az alacsony inflációnak és a növekvő reálbéreknek köszönhetően az idén tovább bővülhet a kiskereskedelmi forgalom. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt első gyorsbecslése szerint az idén januárban 3,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához képest.
Hiába az optimizmus, csak látszólagos a fellendülés?

Hiába az optimizmus, csak látszólagos a fellendülés?

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint, noha a magyar gazdaság szereplői körében egy évtizede nem látott optimizmus uralkodott el, a gazdasági folyamatok javulása jellemzően viszonylagos, átmeneti és látszólagos. A választási gazdaságpolitika rövidtávon élénkítő hatású, a tőkevonzó képesség helyreállítása híján azonban nem teremti meg a növekedés tartós alapjait.
Reálszinten is nőttek a bérek

Reálszinten is nőttek a bérek

Az idei év első hat hónapja során mind a nettó, mind a bruttó bérek meghaladták az egy évvel korábbi szintet – előbbi téren 3,4, utóbbin 4,8 százalék volt az emelkedés. Ráadásul a rezsicsökkentéssel mélyre nyomott inflációnak köszönhetően a reálkeresetek is emelkedtek 2012 hasonló időszakához képest.
Ajánlás van, de nem tudjuk mennyivel emelik a béreket

Ajánlás van, de nem tudjuk mennyivel emelik a béreket

A nemzetgazdasági miniszter a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek vezetőivel aláírta a 2013. évi bérajánlásról szóló megállapodást. A dokumentumban konkrét szám nincs: tartalma arra irányul, hogy 2013-ban éves szinten minden kereseti kategóriában biztosítani kell a nettó keresetek reálértékének megőrzését. Az aláírást követő tájékoztatón az hangzott el, hogy az utalás egyértelmű: 2013 tavaszán az Európai Bizottságnak benyújtott magyar konvergenciaprogram 3,1 százalékos inflációt jelzett előre.
hirdetés

Meglepetésre több volt a borítékban

A nemzetgazdaságban – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – a bruttó átlagkeresetek 3,4, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 4,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A bruttó átlagkereset 226 700 forint volt.

Idén is csökkennek a reálkeresetek

2013 döntő év lesz a fejlődő piacgazdaságok számára, hiszen a jelentős mértékű gazdasági növekedés jövőre csapódik le látványos fizetésemelésekben – mondja Ian Fitzpatrick, a Hay Group javadalmazásért felelős alelnöke. Ugyanez nem mondható el Nyugat-Európáról, Észak-Amerikáról és a Csendes-óceáni térségről, ahol a pénzügyi válság nemcsak a GDP, hanem a bérek emelkedését is visszafogja.

A versenyszféra jobban fizet - Ennyit kerestünk idén

A nemzetgazdaságban a bruttó átlagkeresetek 4,8, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek kerek két százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakában tapasztalt béreket.

Budapesten keresik a legtöbbet a munkavállalók

Budapesten volt a legmagasabb a teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi nettó átlagkeresete tavaly mind a szellemi, mind a fizikai foglalkozásúak körében.

Ezért váltott irányt a kormány

2012 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest összességében 3,7%-kal csökkent a reálkereset a nemzetgazdaságban, a létszám csökkenése miatt a reálkereset-tömeg (vásárlóerő) pedig 4,4%-kal esett vissza. Közfoglalkoztatottak nélkül számítva 2,3, illetve 4%-os csökkenés ment végbe.

Legjobb esetben is csak 2013-ra javulhat a helyzet

Ha az elvárásoknak megfelelően folynának a tárgyalások az IMF-el, javulna a befektetői bizalom, az is legjobb esetben 2013-ra hozhat reálgazdasági eredményeket a GKI Gazdaságkutató szerint. A jogbiztonságot és a kiszámíthatóságot javító jelentős intézményi változtatások elmaradása esetén ennél sokkal súlyosabb gazdasági helyzet is kialakulhat.

KSH: ismét nőttek a reálbérek

A bruttó átlagkeresetek 6,7 százalékkal, a reálkeresetek 3,5 százalékkal nőttek tavalyhoz képest. Nemzetgazdasági szinten 8 ezer fővel kevesebb a foglalkoztatott.

Mennyivel keres többet a magyar?

Tavaly - döntően a személyi jövedelemadó-szabályok változásának köszönhetően - 1,9%-kal nőttek a reálkeresetek a nettó átlagkeresetek 6,9%-os emelkedése és a 4,9%-os infláció eredőjeként - ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből.

KSH: nőtt a reálkereset

A reálkereset - a fogyasztóiár-index 5 százalékos növekedése mellett - 2,8 százalékkal emelkedett január-októberben, döntően a személyi jövedelemadó-szabályok változásának köszönhetően - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Nőtt a reálkereset: átlag 201 ezret keresünk

A reálkereset - a fogyasztói árak 5,1 százalékos növekedése mellett - 2,9 százalékkal emelkedett január-szeptemberben döntően a személyi jövedelemadó-szabályok változása miatt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal pénteken.

Mi várható 2011-től?

Az idei 1 százalékot követően jövőre 2,5 százalék körül, a korábban vártnál lassabban bővülhet a GDP Magyarországon a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint, mivel a külső kereslet növekedési üteme lassul, miközben a belföldi kereslet csak lassan élénkül. A Kopint-Tárki szerint 3 százalékos GDP-növekedés várható 2011-ben.

Nagyobb reálkereset, magasabb fizetések jönnek

A reálkeresetek - a  fogyasztói árak 6 százalékos növekedése mellett - az idén az első három hónapban 5,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Az elemzők szerint a vártnál nagyobb lehet a bérnövekedés az idén.

Nem meglepő: csökkentek a reálkeresetek

A reálkeresetek - a nettó keresetek 3,4 százalékos növekedése és fogyasztói árak 4,9százalékos növekedése mellett - szeptemberben 1,4 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Nem élünk jobban, mint egy éve

A reálkeresetek 6,9 százalékkal csökkentek januárban - 3,1 százalékos fogyasztóiár-index mellett - az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

6,8 százalékkal nőttek a bérek tavaly

A reálkereset 2008-ban 0,7 százalékkal nőtt - a fogyasztóiár-index 6,1 százalékos növekedése mellett 2007-hez viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Pénzszerzés

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

Az elutasított otthonfelújítási támogatást igénylőknek sem biztos, hogy el kell búcsúzniuk a pénztől – derült ki egy friss törvénytervezetből.

Adózás

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni.

Cégblog

Rengeteg cégnek kell színt vallani az EU felé

Rengeteg cégnek kell színt vallani az EU felé

Több mint ezer magyar cégnek kell majd beszámolnia a fenntartható működéséről az uniónak.

Társadalom

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo