hirdetés

Bővült a lista: ezek az országok is adóparadicsomnak számítanak

Az Európai Unió illetékes tanácsa felülvizsgálta és frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét, felvette Anguillát, a Bahama-szigeteket, valamint a Turks- és Caicos-szigeteket; a listán jelenleg tizenkettő joghatóság található.

hirdetés

Az uniós pénzügyminisztereket tömörítő tanács (Ecofin) luxembourgi ülésén megállapította, hogy a felsorolt országok és területek adózási ügyekben nem működnek együtt, és felkérte őket, hogy az azonosított kérdések rendezése érdekében működjenek együtt az Európai Unió magatartási kódexszel foglalkozó csoportjával.

Az uniós jegyzékben jelenleg Amerikai Szamoa, Anguilla, Bahama-szigetek, Fidzsi, Guam, Palau, Panama, Szamoa, Trinidad és Tobago, Turks- és Caicos-szigetek, Amerikai Virgin-szigetek, valamint Vanuatu található.

Újabb nevek (Fotó: Pixabay)Újabb nevek (Fotó: Pixabay)

A Turks- és Caicos-szigetek most először került a jegyzékbe. A Bahama-szigetek egyszer már szerepelt a listán 2018-ban, ahogy Anguilla is 2020-ban.

Az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek felülvizsgált európai uniós jegyzéke olyan országokat, illetve területeket tartalmaz, amelyek vagy nem folytatnak konstruktív párbeszédet az EU-val az adóügyi kormányzásról, vagy nem teljesítették a szükséges reformok végrehajtására vonatkozó vállalásaikat. E reformoknak arra kell irányulniuk, hogy az adott országok és területek megfeleljenek a jó adóügyi kormányzás objektív kritériumainak, amelyek magukban foglalják az adózási átláthatóságot, a méltányos adóztatást, valamint azon nemzetközi normák végrehajtását, amelyek az adóalap-erózió és a nyereségátcsoportosítás megelőzését célozzák.

A tanács tájékoztatása szerint Anguilla, a Bahama-szigetek, valamint a Turks- és Caicos-szigetek azért került a jegyzékbe, mert fennállnak olyan aggályok, hogy e három ország, illetve terület - amelyek mindegyike nullás vagy csak jelképes mértékű társaságiadó-kulccsal rendelkezik - olyan nyereséget vonz az országba, illetve területre, amely nem tükröz tényleges gazdasági tevékenységet. A Tanács külön megemlítette, hogy az említett ország, illetve területek nem tettek teljes mértékben eleget a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) káros adózási gyakorlatokkal foglalkozó fórumának több, a tényleges gazdasági tevékenységre vonatkozó követelményekkel kapcsolatos ajánlásának, amire ugyanakkor ez év korábbi szakaszában vállalást tettek.

(MTI)

hirdetés

Véleményvezér

Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.
A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo