Az olajlobbinak dolgozna Joe Biden amerikai elnökként?

2019. május 24. péntek - 19:01 / Kriston László
  •    

A Reuters megszellőztette tervezett elnökválasztási programja egy részét, melyben továbbra is szerepet adna a fosszilis energiáknak az amerikai energiamixben. Az elnökjelöltségért versenyző riválisok és a progresszív környezetvédő szervezetek is hevesen támadják emiatt az USA elnökségére ácsingózó Bident.

2020 novemberében tartják a következő amerikai elnökválasztást. A korábbi voksolásoknál nem befolyásolta a választók véleményét lényegesen a politikusok klímaváltozással kapcsolatos nézetei és intézkedései tervei. Vagyis fontosnak tartották, de nem emiatt szavaztak egy adott politikusra.

Azonban a legújabb közvéleménykutatások szerint ez megváltozott. Egy nemrég a demokrata párti szimpatizánsok körében végzett vizsgálat arra jutott, hogy a válaszadók 84 százaléka „kulcsfontosságú” vagy „nagyon fontos” kérdésnek minősítette a politikusok klímapolitikai nézeteit.

Nagyon úgy tűnik, hogy felébredt az amerikai társadalom, mert már szó szerint a bőrén érzi az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségek hatásait.

Fotó: Flickr/Kenton

Fotó: Flickr/Kenton

Alacsony-prioritású kampánytémából tehát a klímaváltozás feljött politikai karriereket eldöntő tényezővé. Ezért állt elő az a helyzet, hogy a 2020-as demokrata párti elnökjelöltségért versengő politikusok mindegyike top prioritásnak jelölte meg a klímapolitikát (bár többségük még nem állt elő konkrét tervekkel). Az elnökjelöltek klímapolitikája központi tényező lett – és a demokrata párton belül sokat fog nyomni a latban, amikor megszavazzák, ki képviselje a pártot elnökjelöltként a népszavazáson.

A 76 éves Joseph R. Biden  Jr. politikai profiljáról ezt kell tudni:

  • Büszke arra, hogy centristaként prezentálja magát. Ebben lát afféle „piaci rést”.
  • Szerinte a demokrata pártnak nem kellene még jobban balra tolódnia a politikai spektrumon, hogy meggyőzze a győzelemhez szükséges szavazótábort.
  • A fehér bőrű középosztály tagjainak körében a legnépszerűbb.
  • A fiatalok nincsenek oda érte.
  • Pártján belül is a Demokrata Párt múltjának relikviájaként tekintenek rá, olyasvalakiként, aki nem képes megérezni a jövő szelét.
  • Középutas megoldást keres a klímapolitikában is, ami elsősorban az emissziócsökkentést jelenti.

Ez utóbbi verte ki a biztosítékot azoknál, akik progresszív és agresszív -vagyis a fosszilis energiahordozókkal szakító- magatartást hirdetnek és várnak el a következő amerikai elnöktől.

Bidenhez vélhetően közel álló forrásokat a politikus még nyilvánosságra nem hozott programjából a Reuters számára szivárogtatták ki azokat a részleteket, melyek szerint Biden nagy valószínűséggel visszaállítaná az Obama-éra két fontos klímavédelmi intézkedését, a széntüzelésű erőművek bezárását és a nagyobb energiahatékonyság megkövetelését az új gyártású járművektől, hogy kisebb legyen a közlekedés légszennyezése, ugyanakkor nem nyúlna hozzá az atomenergiához és meghagyná a földgázt is az energiamixben. (Ami kétségtelenül tisztább energiaforrás, mint a kőszén elégetése, de mégiscsak fosszilis, vagyis a szél- és napenergiánál lényegesen szennyezőbb.)

Biden kritikusai úgy vélik, hogy a politikus alábecsüli a fiatalok -főleg az 1980 és 1995 között született, vagyis 25-40 éves Y-generáció tagjainak- elkötelezettségét egy zöldebb, fenntarthatóbb, élhetőbb világ megteremtése iránt.

Máris fogy a politikai tekintélye? (fotó: Flickr/C-Monster)

Máris fogy a politikai tekintélye?
(fotó: Flickr/C-Monster)

 

A fiatalok által indított Napfelkelte Mozgalom -mely kidolgozta a Green New Dealt, aminek nem kevesebb a célja, mint egyszer s mindenkorra beszüntetni a fosszilis energiák használatát az USA-ban- úgy vélekedett, hogy Biden „halálos ítélet a generációnk számára”.

Ezt az vélekedést és irányvonalat képviseli Bernie Sanders is, aki azt tweetelte, hogy „nincs középút a klímapolitikában”. A vele sok mindenben egyetértő Alexandria Ocasio-Cortez, a Képviselőház tagja szintén úgy látja, hogy a volt amerikai alelnök mérsékelt, középutas megoldása a kérdésben elfogadhatatlanná teszi Biden alakját.

Biden kampánystábja azzal vádolta a Reuters-t, hogy hamis képet próbál kialakítani Biden terveiről, konkrétumokkal azonban nem cáfolták meg a hírügynökség értesüléseit. Maga Biden úgy reagált, hogy igyekezett azt bizonygatni, már 1986 óta elkötelezett harcosa a klímavédelemnek, hozzátéve, hogy néhány héten belül közzéteszi ebbéli terveit.

(The New York Times)