Olimpiai csúcsok a versenyek előtt

2018. január 23. kedd - 19:06 / piacesprofit.hu
  •    

Nem tudhatjuk, milyen sport-rekordok születnek majd a február 9-én kezdődő dél-koreai téli olimpián, de néhány, a játékokkal kapcsolatos technikai csúcsteljesítmény már megszületett.

Novemberben üzembe helyezték a fővárost az olimpia helyszínével, Pjongcsanggal összekötő nagy sebességű vasútvonalat. A Hyundai által épített KTX (Korea Train Express) szerelvényei óránként 300 km-es sebességgel haladnak, így sportolók és nézők jó óra, 69 perc alatt jutnak el a helyszínre, szemben a három órát igénylő autóúttal. A szuper-vonatot a külföldiek a játékok alatt viszonylag olcsón használhatják, az egy hetes bérlet 135 angol fontba kerül.olimp

A Dainese cég eredetileg a MotoGP-k versenyzői számára fejlesztette ki légzsákos védőöltözeteit, amelyek változatát síelők viselik majd a játékokon.

A mellényekben hét szenzor van, amelyek érzékelik, ha a versenyző elveszti az ellenőrzést lécei felett és felfújódnak, hogy megvédjék. Matthias Mayer, a 2014-es téli olimpia osztrák bajnoka a rá következő évben ilyen mellényt viselt egy súlyos esésnél, amelyet a légzsákoknak köszönhetően viszonylag könnyű sérüléssel megúszott, míg a mellény nélkül hátgerincének sérülése lebéníthatta volna.

Ugyancsak a sízők fokozott védelmét szolgálják a Giro Avance típusú sisakok, amelyeket az amerikai csapat néhány tagja visel majd. A sisak mozgó lemezei esésnél fékezik a fej mozgását csakúgy, mint az ütközést.

A legötletesebb újítás valószínűleg a Samsung által gyorskorcsolyázók számára kifejlesztett versenyöltözék. A ruházatban szenzorokat

Elkékültek, de nem az irigységtől…
A norvég gyorskorcsolyázók a téli olimpián kék dresszben indulnak majd – holott emberemlékezet óta a piros volt a jellegzetes színük. A kérdésre, miért változtattak, a válasz meglepő: „Mert a kék színű dressz gyorsabb…”

helyeztek el, amelyek mérik és az edzőknek továbbítják a versenyző e sportágban kulcsfontosságú testhelyzetének adatait.

Az edző azok birtokában előre meghatározott jelzéseket küldhet a sportoló csuklóján elhelyezett érzékelő pántra: például arról, hogy mélyebbre kell hajolnia. Az újítás egyetlen hátulütője, hogy a Samsung-ruhát csak edzéseken használhatják – a versenyeken alkalmazása doppingnak számítana. (Forrás: Guardian).

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor