Ketyeg az óra a vállalkozóknak

2015. február 24. kedd - 11:09 / piacesprofit.hu
  •    

Az egyéni vállalkozóknak és az áfa fizetésre kötelezett őstermelőknek, magánszemélyeknek valamint evás egyéni vállalkozóknak február 25-ig kell bevallaniuk és befizetniük személyi jövedelemadójukat.

Kép: Pixabay

Az adó megfizetése az adóbevallást nem pótolja, ezért a személyi jövedelemadó 1353-as bevallási nyomtatvány megfelelő lapjait akkor is ki kell tölteni és be kell adni, ha a bevallás alapján nincs további befizetési kötelezettség. Az egyéni vállalkozói tevékenységéből származó jövedelem bevallására a 1353-13-as, a 1353-14-es, illetve a 1353-15-ös lapok szolgálnak.

A rehabilitációs hozzájárulás-, a játékadó-, a kulturális adó-, valamint a cégautó adó kötelezettségét a ’01-es bevallásban kell bevallani. A foglalkoztatói minőségben keletkezett adó-, járulék-, és szociális, valamint szakképzési hozzájárulási adófizetési kötelezettségeit a ’08 számú bevalláson kell bevallani. A biztosított egyéni vállalkozónak a jövedelme után keletkezett nyugdíjjárulék-, egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék-, ha korkedvezményre jogosító munkakörben vállalkozói tevékenységet végez, akkor korkedvezmény-biztosítási járulékfizetési-, valamint szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettségeit, az ’58 számú bevalláson kell bevallania.

A részletes teendőkről szóló útmutatónkat itt olvashatja!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a 2013-as adóévről 203,1 ezer egyéni vállalkozói bevallást dolgozott fel – közülük 187,5 ezren tételes költségelszámolók, 15,6 ezren átalanyadózók voltak -, míg egy évvel korábban még mintegy 251 ezret. A csökkenésben szerepe lehetett, hogy 2013-ban bevezették a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata); az év végén működő közel 76 ezer működő kata-adóalanyból több mint 64 ezer egyéni vállalkozó volt. Az adóhatóság honlapján fellelhető adatok szerint a tételes költségelszámoló egyéni vállalkozók bevétele 2013-ban 1815,4 milliárd forintot tett ki, szinte azonos volt az előző évivel. Az egy főre jutó árbevétel az előző évi 7,9 millióról több mint 9,7 millió forintra nőtt.

Mint azt korábban megírtuk, az adóhatóság az idén az előző évinél több vizsgálatot tervez az egyéni vállalkozók körében. Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese ezt az idei ellenőrzési irányelvek ismertetésekor azzal indokolta, hogy az általuk bevallott jövedelem és fizetett adó minimális a munkaviszonyban szerzetthez képest, egy szabolcsi magánszemély évente átlagosan nyolc-tízszer annyi szja-t fizet be, mint egy egyéni vállalkozó. Hasonlóan kiemelt figyelem irányul idén az őstermelőkre is.

Fontos határidő közeleg a katásoknak is
Február 25-e a kisadózó vállalkozások adóbevallási határideje, de meglepő módon a nagyobb, más cégformában működő vállalatoknak is lehet bevallási kötelezettségük ehhez kapcsolódóan. Ugyanis azokat a cégeket, akik ilyen adóalanyoktól vesznek igénybe szolgáltatást, szereznek be terméket, egymillió forintos összeghatár elérése esetén szintén adatszolgáltatási kötelezettség terheli.