A vendéglátóhelyeknek mindössze 8-10 százaléka vezette be a felszolgálási díjat - derül ki a Magyar Vendéglátók Ipartestületének felméréséből -, holott tavaly október elsejétől a jogszabály feljogosítja őket erre.
Miért nem?
Nem véletlen, hogy ennyire figyelmen kívül hagyják e lehetőséget a vendéglátóhelyek. Egyrészt egy sor technikai részletet nem sikerült tisztázni, még a rendelet hatálybalépése után sem. Másrészt a megkérdezett éttermek, kávézók vezetőinek 85 százaléka szerint túlságosan kicsi a fizetőképes kereslet ahhoz, hogy még egy újabb tétel hivatalosan megjelenhessen az árakban. Elvben ugyan maximum 15 százalék lehetne a felszolgálási díj - amelynek alapja a vendég által elfogyasztott ételek és italok áfás ára -, ám sok helyen az alkalmazott kereskedelmi árrés sem több 15 százaléknál, állítják az érintettek.
Vannak persze más problémák is ott, ahol mégis bevezették a felszolgálási díjat. Mivel ez az összeg magát a felszolgálót és nem a vállalkozást illeti meg, akadtak olyan pincérek, akik emiatt magasabb adózási sávba kerültek, és így nemhogy nem nőtt, hanem csökkent a tényleges jövedelmük. Ők tehát továbbra is inkább a nem nyomon követhető borravalóra számítanak.
Másutt pedig, ahol a vendégek gyakran fizetnek bankkártyával, nem megoldott a kifizetett felszolgálási díjnak a kasszából való kiemelése. Különösen az idén február óta nem, amikor megjelent a Pénzügyminisztérium állásfoglalása arról, hogy a felszolgálási díj 20 százalékos általános forgalmi adót (áfát) tartalmaz. Akkor most mennyi is vehető ki, és milyen formában? (A lapunk által megkérdezett szakértő szerint például 1500 forintból 1087 forint.) Ami a vendéglátó vállalkozásokat megnyugtatta, hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal értelmezése szerint - amint azt honlapján is közzétette - a felszolgálási díj után fizetendő nyugdíjjárulék nem pluszkiadás a munkáltatónak, hanem azt magából a díjból kell levonni.
Ha felszámítják, ki kell fizetni
Én nem szerettem volna borravalót adni a pincérnek, mert nem voltam megelégedve a kiszolgálással, ám a kihozott számla 10 százalékos felszolgálási díjat tartalmazott, amit kifizettettek velem, mondják olyanok, akik már találkoztak ezzel az új tétellel. A vendég nem véletlenül keveri a felszolgálási díjat a borravalóval, hiszen gyakran hallhatta, hogy az a borravalót hivatott kiváltani. Ez valóban így van, de a kettő mégsem azonos: míg a díjat mint kötelezően fizetendő tételt kívánságunk ellenére is elkérhetik, addig a borravaló továbbra is önkéntes.