Ezért félnek a vezetők a távmunkától

2017. március 02. csütörtök - 18:01 / piacesprofit.hu
  •    

A munkavállalók egyértelműen imádnák a távmunka lehetőségét és úgy tűnik, a cégek is kezdik látni az előnyöket. Vagy csak a kivételezetteknek van lehetőség? És mitől félnek a menedzserek?

A legkülönfélébb lelki alkatú és munkakörű emberek váltanának szívesen rugalmas munkavégzésre a flexjobs.com 2016-ban 5. alkalommal elvégzett ferlmérése szerint. Az éves felmérés keretében 3100 munkavállalóból 39% szülő, 26% szabadúszó, 21% introvertált, 20% vállalkozó, 16% gondozó, 11% “digitális nomád”, aki folyton úton van, 9% diák, 4,4% környezetvédő, 2% katonafeleség, aki mind szívesen választanák ezt a megoldást.

33% már hagyott ott munkahelyet azért, mert a főnökség nem engedte a legalább részben rugalmas munkavégzést,14% már gondolt rá, hogy emiatt távozik, 18% pedig éppen ezért készül felmondani és keres másik állást. A válaszadók 96%-a van meggyőződve róla, hogy a rugalmasabb munka pozitív hatással lenne az életminőségére, 79% hiszi, hogy az egészsége is javulna tőle, 87% véli, hogy kevesebb stressz érné így. (Egy másik kutatás kimutatta, egészségesebbek leszünk, ha csak távolról látjuk a főnököt.)

Itt kellemesebb dolgozni (fotó: flickr/Matt Crawford)

Fotó: flickr/Matt Crawford

A felmérésben arról is megkérdezték az embereket, hogy hol dolgoznak legszívesebben, ha épp egy nagyon fontos projekttel kell haladniuk. Csak 7%-uk válaszolta azt, hogy ha választhatna, akkor is a munkahelyén ülne. 9% inkább másutt végezné el a feladatát.

  • 8% kávéházban, könyvtárban vagy valami más helyen ülne le a laptopjával
  • 8% az irodában dolgozna, de nem akkor, amikor a többség bent van
  • 51% az otthonát jelölte meg a preferált helyként
  • 26% csak az olyan feladatok elvégzéséhez menne be az irodába, amelyet nem lehet máshol megoldani

A válaszok azt is egyértelműen megmutatták, hogy az emberek nagy része szerint messze nem az irodában a leginkább produktív. 65% vélekedett úgy, hogy máshol eredményesebben dolgozik. Egy magyar kutatás is bizonyítja, hogy tényleg többet dolgozunk, ha otthon lehetünk. De miért? A válaszadók háromnegyede szerint a legfontosabb, hogy kevesebbszer szakítják félbe. Sokakat (69%) az értekezletek zavarnak, 68% szerint az irodai intrika hiánya a legjobb a távmunkában. 67% emelte ki, hogy csökken a stressz a kevesebb utazás miatt, de a válaszadók több mint felének egyszerűen azért vonzóbb otthon dolgozni, mert kényelmesebb.

Még áldozatokra is hajlandók lennének a lehetőségért. 29% akár 10-20%-kal alacsonyabb bérért is dolgozna, mint amit jelenleg kap, 22% lemondana a szabadsága egy részéről, 81% pedig lojálisabb lenne a cégéhez, ha flexibilisebb lenne a munka.

Csak a munkavállalók krémjének engedik?

2014-ben még arról közölt cikket a The New York Times, hogy bár egyre többet hallani azt, hogy divatba jött a rugalmas munkavégzés, a valóság azonban egészen más.

Atipikus munkavállaló (fotó: flickr/Ewan McIntosh)

Fotó: flickr/Ewan McIntosh

Akkor, 2014-ben, egyfelől igaz volt, hogy a rugalmas munkavégzést engedő cégek száma nőtt Amerikában. 2008-ban még csak 23%, 2014-ben viszont már 38% tette ezt lehetővé, 43% pedig engedte, hogy rövidebb munkahetet dolgozzanak az alkalmazottak, derült ki a Human Resource Management vizsgálatából. Az az összefüggés viszont érthető okokból továbbra is fennáll, hogy a rugalmasság a tudásintenzív munkakörökben nőtt. A termelésben, gyári munkák esetében maradt a szigorúan elvárt jelenlét.

Ideje felfogni végre: a távmunkáé a jövő
Részmunkaidő, táv- vagy otthon végezhető munkák – mindegyik nagy segítség lehet a kisgyermekes szülőknek, vagy a családnak segíteni akaró nagyszülőknek. Egyben persze nagy könnyebbség a cégeknek és a magyar gazdaságnak is. Az utóbbi években egyre inkább élnek a hazai munkáltatók is ezzel a máshol már jól ismert és használt lehetőséggel, de az elterjedéshez a cégvezetők és a dolgozók hozzáállásán is változtatni kellene.

De ez úgy fest, csak a látszat. A Boston College 545 céget megkérdező kutatása arra az eredményre jutott, hogy a legtöbb cégnél csak a kivételezett személyeknek tesznek ilyen engedményt, s ez mindig az adott alkalmazottal szimpatizáló közvetlen főnöktől függ. Az alkalmazottak nagy részének nem engedik meg, hogy legalább egyes napokon otthonról dolgozzon.

Állítólag azért, mert a menedzserek egyrészt nem bíznak az alkalmazottakban és abban, hogy valóban elvégzik a munkát otthonról is. Másrészt a menedzserek attól is félnek, hogy ők maguk nem lesznek képesek összefogni és irányítani egy olyan csapatot, amelynek tagjai sokszor nincsenek jelen az irodában.

Forrás: flexjobs.com, The New York Times, Business Insider

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek