Adócsökkentést ígér a kormány – 2022-re

2017. január 27. péntek - 10:06 / PP/MTI
  •    

2022-re tervezett adócsökkentésről beszélt Varga Mihály egy tegnapi konferencián. A miniszter szerint előbb-utóbb hazánkat is eléri digitalizáció, ami a minőségi foglalkoztatást erősíti majd.

százalékjelet elvágó olló

Kép: Fotolia

A kormány célja, hogy elősegítse és erősítse a felzárkózást a fejlett ipari államokhoz – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a HG Media csoport Fókuszban konferenciasorozat – 2017 a lehetőségek éve címmel tartott rendezvényén, Budapesten. Mindezt a versenyképesség erősítésével, a minőségi foglalkoztatás bővítésével, a magyar vállalkozások megerősítésével kívánják elérni.

A miniszter bejelentése szerint tovább csökkentenék az évek során a munkáltatói járulékot, igaz jó pár év múlva. A tavaly 27 százalékos munkáltatói járulékot 2017-ben 22 százalékra mérsékelték, a tervek szerint 2022-ben pedig 15 százalékra csökkentik. Hogy a dolog mennyire bizonyos, ahhoz azért nem árt szem előtt tartani, hogy addigra már mindenképpen túl leszünk egy országgyűlési választáson, és legalábbis készülünk a következőre.

A gazdasági növekedés további útja a termelékenység emelésén, a technológiai fejlesztéseken és a kapacitásbővítésen át vezet – emlékeztetett a miniszter, kiemelve, hogy ez a folyamat is csak akkor lehet sikeres, ha a kormányzati célok találkoznak a vállalati szféra terveivel és lehetőségeivel.

„A minőségi foglalkoztatást a digitalizáció is kikényszeríti, egyes becslések szerint a németországi munkahelyek 10 százaléka szűnik meg a digitalizáció hatására, ez a folyamat előbb-utóbb Magyarországot is eléri” – emelte ki a nemzetgazdasági miniszter.

Hiánybetegség sújtja a magyar gazdaságot
Új jelenség a magyar gazdaságban a munkaerőpiac „kiszáradása”: miközben történelmi mélységbe süllyedt a munkanélküliségi ráta, s csúcsra jár a foglalkoztatottság, addig soha nem látott mértékű Magyarországon a szakemberhiány.