jogvédelem

beszélgetés, jogszabályok, jogvédelem, know-how, közhiteles oltalom, mintaoltalom, párbeszéd, Pázmándi Péter, piac és profit, piacesprofit.hu, szabadalom, szerzői jog

Hogyan lehetséges egy-egy vállalkozói ötletet megvédeni, akár közhiteles oltalom alá helyezni?

piacesprofit.hu

Rendhagyó írásokkal jelentkezik mától kezdve hétvégenként Pázmándi Péter jogász és fejlesztési referens. Képzelt tudósítás egy magyar vállalkozói kerekasztalról: ez lehetne alcíme a cikkeknek, amelyek egy-egy bonyolult és nehéz témát járnak körbe szakértői hitelességgel és irodalmi igénnyel. A dolgozat szereplői egymással beszélgetve, vitatkozva igyekeznek kibontani az igazság minden részletét.

Tovább olvasom »
európai szabadalom, iparjogvédelem, jogvédelem, PP konferencia, szabadalom, szellemi tulajdon, védjegy

Ha van is ötletünk, más profitál belőle

kfarkas

Nem csak innovációs teljesítményben, hanem a szellemi tulajdonjogok területén is lemaradást mutatnak a hazai számok az uniós átlaghoz képest, mondták szakértők a Piac & Profit K+F Innováció 2016 konferenciáján. Pedig e nélkül nem érdemes innoválni, hiszen ha valaki nem foglalkozik vele, akkor az ötletének gazdasági haszna másnál fog lecsapódni.

Tovább olvasom »
divat, hamisítás, jogvédelem, szabadalom, szellemi tulajdon, szerzői jog

Koppintás: a legnagyobbak sem hagyják ki

Kriston László

A divattervezésben homályos a szerzői jog fogalma, amiből számos bonyodalom – per és kártérítés – származik. Másolják egymást a sztártervezők, a másod-, harmadvonalbeli márkák pedig ontják a nagyok által ihletett konfekciót. A hamisítás is virágzó iparág. A gagyi Chanel- és LV-táskákat vagy a márkásnak látszó parfümöket főleg a harmadik világban állítják elő.

Tovább olvasom »
hamisítás, jogvédelem, szellemi tulajdon, védjegy

Ez vitt el több mint százezer munkahelyet

piacesprofit.hu

Az EU-ban termelt gazdasági javak mintegy 40%-át előállító, a szellemi tulajdonjoghoz köthető vállalkozásokat egyre növekvő mértékben fenyegetik a szervezett bűnözés által előállított és forgalmazott hamisított termékek – derült ki a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) legfrissebb felméréséből.

Tovább olvasom »
innováció, jogvédelem, kkv innováció, szabadalom, szellemi tulajdon

Új fegyvernem az üzleti versenyben

piacesprofit.hu

Vajon hányan gondolnak a minden cégben megtalálható vállalati tudásra, céges know-how-ra, üzleti titokra és a szerzői jog alá tartozó alkotásokra értékes szellemi tulajdonként? Nem sokan, pedig ha tudnák, hogy ezek olyannyira valódi értékkel bírnak, hogy még itthon is van példa több százmillió forintos know-how tranzakciókra, lehet, hogy átértékelnék a helyzetet.

Tovább olvasom »
jogvédelem, uniós jog, üzleti titok

Védettebbé válnak az üzleti titkok

piacesprofit.hu

Az Európai Bizottság új irányelv elfogadására tett javaslatot az üzleti adatok védelme körében, így a jelenlegi tagállamonként eltérő szabályozást egy egységesebb védelem válthatná fel az Európai Unióban. „Mindez jelentős előrelépést jelent az innováció támogatásában, az itthon és a határokon túl is tevékenykedő cégek üzleti titkainak védelmében” – hívja fel a figyelmet Ódor Dániel, a Taylor Wessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda jogásza.

Tovább olvasom »
jogvédelem, kutatás-fejlesztés, szabadalom

Miért éri meg a szabadalom?

piacesprofit.hu

A szabadalmi eljárás hosszú és nem olcsó folyamat. Miért éri meg mégis? Mert segít kiszállni a gyilkos árversenyből és megtérülést biztosít a befektetett fejlesztésnek. Szakértőnk összefoglalja a lényeget.

Tovább olvasom »
jogvédelem, szellemi tulajdon, uniós szabályozás

Szigorúbban védi a jövőben az EU a szellemi tulajdont

piacesprofit.hu

Az Európai Bizottság július 1-jén olyan cselekvési tervet vázolt fel, amely a szellemitulajdon-jogok Európai Unión belüli megsértésének kezelésére nézve javasol intézkedéseket. Ezt egészíti ki az a stratégia, amely a szellemitulajdon-jogok harmadik országokban történő érvényesítésére nézve határoz meg célkitűzéseket.

Tovább olvasom »
európai szabadalom, innováció, jogvédelem, k+f, kkv innováció, szabadalom

Védekezni márpedig kell!

Timár Gigi

Egy sikeres új termék óriási lehetőség a vállalkozásnak, ám minél nagyobb profitot hoz az innováció, a versenytársak annál jobban szeretnék utánozni. A másolás ellen véd a jog, többek közt a szabadalmi oltalom, a védjegyoltalom. Korántsem csak a kifejezetten kutatás-fejlesztéssel foglalkozók érintettek! A jogvédelem valamely területe szinte minden vállalkozásnak fontos.

Tovább olvasom »
eu, jogvédelem, védjegy

Meddig véd a védjegy?

piacesprofit.hu

Egyre többen szorgalmazzák a közösségi védjegyoltalom területi hatályának felülvizsgálatát. A kedvezőbb feltételek miatt ugyanis a közösségi védjegy némiképp kiszorítja a tagállami védjegyeket, olykor talán túlságosan erős védelmet biztosítva.

Tovább olvasom »

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor