Védekezni márpedig kell!

Egy sikeres új termék óriási lehetőség a vállalkozásnak, ám minél nagyobb profitot hoz az innováció, a versenytársak annál jobban szeretnék utánozni. A másolás ellen véd a jog, többek közt a szabadalmi oltalom, a védjegyoltalom. Korántsem csak a kifejezetten kutatás-fejlesztéssel foglalkozók érintettek! A jogvédelem valamely területe szinte minden vállalkozásnak fontos.

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:sxc

Ahhoz, hogy a magyar vállalkozások versenyképesek legyenek itthon és külföldön, szükségük van szellemi termékeik védelmére Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke szerint. A jogvédelem –a kormány által tavaly augusztusban közzétett szellemitulajdon-védelmi stratégia, a Jedlik-terv megfogalmazásában – elősegíti a kutatási-fejlesztési ráfordítások megtérülését, ezzel hozzájárul a gazdasági növekedéshez, a versenyképesség javításához és a munkahelyteremtéshez is.Ennek egyik célkitűzése, hogy a 2013-2014-es tanévtől kezdődően az általános iskolai és a középiskolai oktatásban is megjelennek a szellemi tulajdon védelméhez kapcsolódó alapvető ismeretek.

Megduplázódott Magyarországon az új szabadalmak száma tavaly a válság előttihez képest, összesen 6471 szabadalmi engedélyezési és hatályosítási eljárást fejeztek be, a 2008-as kétszeresét - jelentette be Bendzsel Miklós nemrég. Hozzátette: az adatok a 2013-as európai gazdaságfejlődési trendbe illeszkedve az 1929-33-as világgazdasági válságot leküzdő évek fellendülését idézik. Az egy évvel korábbihoz képest a nemzeti és európai szabadalmi és hatályosítási ügyek száma 46 százalékkal emelkedett. Az oltalmak megadásának aránya jelentősen javult, a tavaly nemzeti eljárásban lezárt 1350 szabadalom az előző évi háromszorosa.

Szabadalmi „topsztori”
Immár másodszor küzdött meg sikeresen szabadalmáért Losonczi Áron. Az üvegbeton szabadalma ellen öt évvel ezelőtt felszólalt egy cégtulajdonos, aki nem akart fizetni a találmány használatáért, de több cég is próbálkozott az elbitorlással, hogy elkerülje a licencdíj megfizetését. Jogi fórumokon támadták a szabadalmat, ám annak jogosságát most jogerősen helybenhagyták, így végérvényesen érvényes Losonczi joga, sőt annak értéke is jelentősen megnőtt. Ezután gyorsan sikerült a feltalálónak licencmegállapodást kötnie a két legjelentősebb szabadalombitorlóval.
Csak időben!

A csúcstechnológiai iparágaktól kezdve a sportszereken keresztül a számítógépes játékok gyártásáig a gazdaság minden területén használunk szellemitulajdon-jogokat, gyakran többfélét is. Szilágyi Ildikó szabadalmi ügyvivő, a Varga és Társa Szabadalmi és Védjegy Iroda munkatársa e jogok ismeretének fontosságára figyelmeztet, hisz egy nem levédett – vagy levédés előtt nem kellőképpen ellenőrzött – logó is komoly problémákat okozhat, ha például az azt korábban bejegyeztető tulajdonos letiltja a további használatát, és így a bevezetett márkanév vagy arculat megváltoztatására kényszerül egy cég. A szabadalmi jogokat akár egy jóhiszemű kereskedő vállalkozás is megsértheti, ha például úgy hoz be valamit külföldről, hogy a gyártóval való szerződéskor nem ellenőrzi a termék jogtisztaságát. De nagyon fontos lehet a termékek, arculat levédetése a saját befektetővel vagy éppen – sikeres termék esetében – a konkurenciával szembeni védekezés eszközeként is. Sőt, olyan példával is találkozott már praxisában a szakember, hogy a cég saját dolgozója kísérelte meg lenyúlni a fejlesztést.

A jogvédelmi kérelem benyújtásával nem szabad késlekedni, a cég indulásakor vagy az új termék fejlesztése során, a megoldás bármiféle publikálása előtt kell ezt megejteni. A védjegy kivételével az egyéb jogvédelmi eszközök jogosultságának alapja ugyanis minden esetben a megoldás újdonsága. Vagyis előre kell eldönteni, hogy érdemes-e befektetni az adott fejlesztésbe. Ezt megnehezíti, hogy ha bejelentés előtt bárki, bárhol az adott fejlesztés tárgyát megismerhette – ebbe a körbe tartozik az is, ha piacra került a termék, és az is, ha tesztelésre elküldtük néhány fogyasztónak –, akkor az már nem tekinthető újnak, és oltalom nem szerezhető rá.

Változott a törvény!
A 2013. július 1-jén hatályba lépett új Btk. szerint a hamisítvány gyártója mellett az is megszegi az iparjogvédelmi jogokat és így büntethető, aki a hamis terméket forgalomba hozza, azaz kereskedik vele, megszerzi vagy tartja.
Ha késedelmesen jelentjük be az újdonságot, és később bizonyítja bárki, hogy az adott fejlesztés korábban megismerhető volt, a jogok visszamenőleg is megsemmisíthetők. Az viszont tény, hogy a jogvédelmi eljárás hosszú és költséges. Sok szabadalmi beadvány marad félbe, mert időközben a kérelmező belátja, hogy nincs elegendő esély az üzleti hasznosulásra.

Pályázatból olcsóbb

A szakember szerint ennek ellenére minden esetben érdemes elindítani a folyamatot, mivel előre nem lehet tudni az ügy kimenetelét. Egyrészt az SZTNH közlése szerint a költségek visszatérítésére időről időre pályázati források is megnyílnak, de más módszerek is vannak a kiadások „racionalizálására”.

A hazai szabadalom beadása után 12 hónapig afféle „türelmi idő” áll rendelkezésre. Ha ez idő alatt benyújtják a nemzetközi szabadalmi igényt, az visszamenőleg is érvényes. Tehát a nagyobb kiadást jelentő nemzetközi védelem előtt már lehetőség van hosszabb tervezésre. A nemzetközi szabadalmi együttműködési egyezmény, a PCT szerint az igénylésnek az egy évvel a nemzeti szabadalom utáni elindításával összesen 30,31 hónap döntési idő áll rendelkezésre, hogy valóban kívánunk-e nemzetközi szabadalmat bejegyeztetni, és ha igen, hol. Így az első bejelentéstől összesen mintegy két és fél év van a döntés melletti végleges elköteleződésre. Ezalatt a termékünk biztonságban van.

Mit véd? Mennyi idő a folyamat? Mennyibe kerül?(Hatósági díj)*
védjegy szó, név, márkanév, termék név, logó, szlogen, doboz formai kialakítása átlag 9 hónap, van nemzetközi lehetőség, Európai Közösségi bejelentéssel egy lépésben 28 országra bejegyezhető 74.800 Ft 3 termékosztályra, utána osztályonként 32.000 Ft(magyar bejelentés)
formatervezési minta ipari termékek külső formája, termék formai kialakítása, dizájnja 1-2 hónap,van nemzetközi lehetőség, Európai Közösségi bejelentéssel egy lépésben 28 országra bejegyezhető 1 minta esetében 10.000 Ft, de egy bejelentésben  maximálisan 50 minta lehet, ez esetben a költségek megnövekednek.
szabadalom találmány, eljárás, technológia több év (25 hónap felett), de átlagosan 4-5 év is lehet Magyar szabadalom esetében a bejelentési díj: 37.400 (10 igénypontig) Külföldi szabadalmi bejelentés esetében ennek sokszorosa, akár elérheti az 1.000.000,- Ft
*A jelzett díjak tájékoztató jellegűek, konkrét összegük mindig az adott ügytől és lépéstől függ!

Véleményvezér

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.
Lebukott a magyar sajtmaffia

Lebukott a magyar sajtmaffia 

Az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai vették a fáradtságot és összehasonlították a magyar és a nyugati sajtárakat. Aztán tátva maradt a szájuk.
A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót

A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót 

Vendégbefektetői jogviszony bevezetéséről készült törvénytervezet. A szakembereket az elképzelés erősen emlékezteti a csúfosan megbukott letelepedési kötvényekre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo