Ha van is ötletünk, más profitál belőle

Nem csak innovációs teljesítményben, hanem a szellemi tulajdonjogok területén is lemaradást mutatnak a hazai számok az uniós átlaghoz képest, mondták szakértők a Piac & Profit K+F Innováció 2016 konferenciáján. Pedig e nélkül nem érdemes innoválni, hiszen ha valaki nem foglalkozik vele, akkor az ötletének gazdasági haszna másnál fog lecsapódni.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Hiába áramlik rengeteg uniós és magyar forrás az elmúlt években a kutatás-fejlesztésre, Magyarország mégis csak aprókat lép előre a nemzetközi innovációs rangsorban – hangzott el a Piac & Profit K+F Innováció 2016 konferencián. Ami nem piacképes, támogatásra sem érdemes – mondták a szakértők.

De nem csak innovációs teljesítményben, hanem a szellemi tulajdonjogok területén is lemaradást mutatnak a számok az uniós átlaghoz képest. A szabadalmak, védjegyek számát tekintve Magyarország a 20 hely környékén van az uniós ranglistán.

„Pedig e nélkül nem érdemes innovációt végezni, hiszen ha valaki nem foglalkozik vele, akkor az ötletének gazdasági haszna másnál fog lecsapódni” – mondta Németh Gábor, a Szellemi Tulajdon Hivatala Tájékoztatási és Innovációtámogatási Főosztályának vezetője. A szakember szerint a pályázatok, illetve az egyszerűsödő szabályozás hatására némileg növekedő aktivitást érzékelnek a nemzeti hatósághoz benyújtott szabadalmi és védjegykérelmek számában, összességében még mindig nem érik el az ezer darabot évente.

Duplázza a termék értékét az uniós védjegy
Sikeresnek mondható az uniós oltalom. Az európai védjeggyel ellátott termékek átlagosan 2,23-szor magasabb áron keltek el, mint azok a termékek, amelyeket nem láttak el valamelyik védjeggyel.
A hivatal jelentősen lerövidítette ugyan az ügyintézést, de ez még mindig hosszú folyamat: a nemzeti hatósághoz bejelentett szabadalmi bejelentések átfutási ideje 21 hónap, ezzel szemben a védjegyek tekintetében csak 3 hónapig kell várakozni ez nemzetközi védjegy kérelemnél sem több fél évnél.

Nemzetközi védelem

„Tudni kell, hogy hazánk területére nem csak magyar oltalmat lehet szerezni, hanem uniós közösségi védelmet is és a nemzetközi szabadalmi rendszer is rendelkezésre áll” – hívta fel a figyelmet Németh Gábor.

A nemzetközi szellemi tulajdonjog védelem területén óriási előrelépést jelent a 2016-ban elindult négy visegrádi ország közös szabadalmi intézete, amely nemzetközi elővizsgáló- és kutatóhatóságként akár magyar nyelven is fogad nemzetközi szabadalmi bejelentéseket. A július elsején indult hatóság eddig 41 nemzetközi kutatási kérelmet fogadott be ebből 16 magyar, 15 lengyel, 7 cseh, 3 szlovák féltől érkezett.

Jelentősen gyorsíthatja majd az eljárásokat és egyszerűbbé teszi az ügyintézést is az Európai Szabadalmi Bíróság felállása is, amely várhatóan 2017 második felében kezdi meg majd működését. A Bírósághoz eddig 25 uniós tagállam csatlakozott, így ezekben az államokban egységes szabadalmi eljárás keretén belül járhatnak el a vállalkozások, a bírság ráadásul a jogérvényesítési és bitorlási perekben is illetékes lesz.

„Hogy ez mennyire fontos, az az Egyesült Királyság példájából is látható, a Brexit szavazás után ugyanis azonnal siettek kijelenteni, hogy ebből az egyezményből semmiképpen nem szálnak ki, még akkor sem, ha az unióból egyébként igen” – mondta Németh Gábor, aki szerint a britek példáját követve a magyar vállalkozásoknak is jobban kellene védeniük szellemi tulajdonaikat.

Kép: PP archív

Friss hír egy magyar feltaláló és egy világcég évtizedes pereskedése, ami egy szabadalmi baki miatt törhetett ki!

Mit tehetünk?

A problémával kapcsolatban a legfontosabb szabály: minden ötletet még idejében jogi védelemben kell részesíteni, vagyis hivatalos úton is ki kell nyilvánítani, hogy az ötlet a startupper saját szellemi tulajdonát képezi. Egy ötlet viszont önmagában még nem válik oltalmazhatóvá, az kizárólag a kidolgozás vagy megvalósítás esetén (pl. találmány kidolgozása, novella megírása, logó megalkotása stb.) lehet alkalmas jogi védelemre. Ennek teljesülésekor viszont az ötlet háromféle csoportba sorolódhat: a szerzői jogi védelem, az iparjogvédelmi oltalom, az üzleti titok, azaz a „know-how” kategóriájába. Itt olvashat további részleteket ezekről.

A jogtulajdonosok egyre szabadabban használják az iparjogvédelmi rendszereket a szokásostól eltérő célokkal, újfajta fegyvernemet teremtve ezzel az üzleti versenyben. A szabadalmak az újító vállalkozások piacát hivatottak védeni. A védjegyek eredetileg ugyanígy defenzív eszközt jelentettek azoknak a vállalatoknak a számára, amelyek jó hírnevet szereztek a fogyasztóik körében, és védjegyeikkel meg tudták különböztetni magukat a versenytársaktól. Ezzel ellentétben megjelentek az iparjogvédelmi rendszereket offenzíven használó stratégiák, amire a legkézenfekvőbb példát az úgynevezett „patent trollok” szolgáltatják. Itt olvashat róluk bővebben.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo