Taxi cikkek


Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Dühösek a taxisok a netes autómegosztókra, tüntetnek Romániában

Dühösek a taxisok a netes autómegosztókra, tüntetnek Romániában 

Több száz taxis sorakozott fel járművével szerdán a bukaresti parlament, illetve a kormány székháza előtt.
Jöhetnek az elektromos légi taxik a párizsi Olimpiára

Jöhetnek az elektromos légi taxik a párizsi Olimpiára 

A szervezők szerint már elektromos légi taxik is részt vehetnek a közönség utaztatásában az egyes helyszínek között
A jövő elkezdődött, munkába álltak az első vezető nélküli taxik

A jövő elkezdődött, munkába álltak az első vezető nélküli taxik 

Ha elmegy térerő, akkor a robottaxi leáll. Úgy tűnik, mindössze ennyit kell javítani a rendszeren.
Nekimennek a taxis hiénáknak

Nekimennek a taxis hiénáknak  

A jövőben fél évre kitilthatók lesznek a budai Várból a szabálytalankodók.
Drágul a taxi

Drágul a taxi 

Drágul a taxival utazás március elejétől.
Éled Budapest, újabb jel, hogy vége a home office-nak

Éled Budapest, újabb jel, hogy vége a home office-nak 

Új rekordot jelentő teljesítménnyel zárta az elmúlt évet a Főtaxi. 
Komoly támogatást kapnak az autóváltó bécsi taxisok

Komoly támogatást kapnak az autóváltó bécsi taxisok  

2025-től Bécsben már csak zéró kibocsátású járművek kaphatnak taxiengedélyt.
Vidéken terjeszkedik az egyik taxitársaság

Vidéken terjeszkedik az egyik taxitársaság  

Vidéken terjeszkedik a Főtaxi, legutóbb Székesfehérvárra és Dunaújvárosra, valamint azok vonzáskörzetére terjesztették ki a szolgáltatásaikat.
Holnaptól drágul a budapesti taxizás: itt van, mennyivel

Holnaptól drágul a budapesti taxizás: itt van, mennyivel 

A tarifaemelés a taxis szervezetek által kezdeményezett egyeztetéseken elért kompromisszumos megoldást tükrözi.

Egyhangúlag fogadták el a pártok a taxi áremelést Budapesten 

Május 9-étől emelkednek a fővárosban a taxis tarifák: az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300-ról 400-ra, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra nő - döntött a Fővárosi Közgyűlés.

35 százalékkal drágulnak a taxik Budapesten 

Megállapodás született a taxis tarifaemelés mértékében.

Összeolvadt két budapesti taxitársaság 

A Főtaxi Csoport két társasága, a Főtaxi és a Budapest Taxi vált eggyé.

Robbanás előtt a légitaxipiac 

Világszerte forradalmasítani fogják a városi közlekedést a légitaxik. A drónfuvarozás a következő évtizedben sokfelé már teljesen általános lehet. Az első járművek ugyan még csak csomagot szállítanak, de onnantól nincs megállás – az évtized végén talán már utazhatunk a repülő taxikkal. De mennyire állnak készen ennek a szolgáltatásnak a beindítására a különböző országok, térségek? Erre is kereste a választ a KPMG Aviation 2030 Air Taxi Readiness Indexe, amely négy pillér köré csoportosítva értékeli az egyes államok felkészültségét.

Idén már biztosan nem drágul a taxizás Budapesten? 

Azonnali, 18 százalékos korrekciót szeretnének, egyelőre hiába.

Besokalltak a taxisok: komoly áramelésre készülnek 

A fővárosi önkormányzat és a taxiszövetség most egyeztetett.

Semmi nem lesz a régi: így változtatta meg a budapesti közlekedést a járvány 

Maradandó hatást gyakorolt a fővárosi közlekedési szokásokra a koronavírus-járvány – derül ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) legfrissebb, őszi kutatásából. A felmérés szerint ugyanis érezhetően kevesebben veszik igénybe a közösségi közlekedést és a taxitársaságok szolgáltatásait, miközben elégedettek a közlekedési szolgáltatók a járványhelyzetre adott reakciójával. Nem növekedett tartósan más közlekedési eszközök, pl. az autó, a robogó vagy a kerékpár használata sem a Budapesten közlekedők körében. A változás a válaszok alapján várhatóan járvány után is tartós lesz.

Drágulnak az üzemanyagok - kiderült, mit terveznek a taxisok az árakkal 

Egyelőre biztosan nem változik a fixtarifa az elszálló üzemanyagárak miatt.

Komoly ütést kaptak a taxisok is: februárig nincs esély a helyzet javulására 

Azután, hogy a kormány hivatalosan is február elsejéig meghosszabbította a kijárási tilalmat, kérdéseinkkel megkerestük Metál Zoltánt, az Országos Taxis Szövetség elnökét.

Segítségre szorul az ágazat - a taxisok felét elüldözte a járvány 

Az életbe léptetett előbb éjféltől hajnali ötig, majd szigorítva már este nyolctól érvényes kijárási korlátozás a taxisok életét jelentősen megnehezítette, és a következő időszak sem ad sok okot az optimizmusra.

Még több új taxi kerülhet az utakra 

Meghosszabbodik taxisokra vonatkozó személygépjármű-csere határideje - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Levelet írtak a kormánynak és Karácsony Gergelynek – segítséget kérnek a taxisoknak 

A taxis szakma számára levélben kért a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet hosszú távú enyhítését célzó intézkedéseket a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Dr. Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől és Karácsony Gergely főpolgármestertől.

Nem kerültek bajba a taxisok a koronavírus miatt? 

A koronavírus ellenére sem indult tömeges megszűnési hullám a taxis cégeknél, viszont az egyéni vállalkozók jobban megfogyatkoztak

Szigorítottak a taxizás szabályain 

Tizenhárom közlekedési törvényt módosított mai döntésével az Országgyűlés. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kezdeményezett változtatások egyebek mellett lehetővé teszik a büntetett előéletű taxisok kiszűrését a piac tisztítása, az utasok védelme érdekében.

Valami történt: ezrek kezdtek el taxizni Magyarországon 

Növekvő egyéni vállalkozó bázis és stagnáló alkalmazotti létszám jellemezte a taxis világot 2019-ben. Egy év alatt 8 százalékkal nőtt a taxis egyéni vállalkozók száma, így jelenleg már több mint 7500 egyéni vállalkozó közlekedik Magyarország útjain.

Tízből hét taxis jogsértően dolgozik Budapesten 

A tavalyihoz képest nem javult a helyzet.

Állandó mozgásban a német taxisok 

Hannoverben 160 „mozgó taxi” járja az utcákat. Telefonos alkalmazással rendelhetők, perceken belül a helyszínen vannak, hogy a kívánt célpontra szállítsák az utast – jövőre már elektromos kocsikkal és Hamburgban is.

Négy év alatt felére csökkent az Uber-sofőrök keresete 

Egyre kevesebbet keresnek az Uber- és Lyft-sofőrök, egy tanulmány szerint a teljes munkaidős szállítókat kezdik kiszorítani az alkalmi, kiegészítő keresetért uberző autósok.

Mától drágább lesz Budapesten taxizni 

A Fővárosi Közgyűlés áprilisi döntése nyomán a korábbi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedik, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nő.

Futurisztikus vízi taxit mutattak be 

Futurisztikus, nulla kibocsátású, új kialakítású vízi taxit mutattak be a svájci Genfi-tavon, a hajót távoli irányító rendszerrel is felszerelik.

Most már tényleg itt vannak a repülő taxik 

Néhány év múlva zsúfoltabb lesz az ég, mint amilyen a nagykörút csúcsforgalom idején. Legalábbis annyian álltak neki különböző önvezető égi járművet fejleszteni, hogy lassan már számolni is nehéz. Tegnap egy újabb szereplő jelentkezett be a közlekedés megreformálásáért zajló harcba.

Nem halasztható tovább: Manhattant is eléri a dugódíj 

New York a taxikra és a bérelt autókra már idén bevezetheti a dugódíjat, 2020-tól pedig minden autósnak legalább 12 dollárba, teherkocsiknak a duplájába kerülhet a behajtás Manhattanbe.

Olyan mint a busz, meg a taxi - csak jobb 

A napokban indultak el Londonban a Smart Ride vállalkozásnak a taxi- és busz-szolgáltatást ötvöző minibuszai. Mobil alkalmazás mutatja az útvonalat, a megállókat és előre lehet helyet foglalni.

Itt is kevesebbet keresnek a nők 

Világátlagban a nők 32 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál, míg Észak-Amerikában 28, Európában pedig 25 százalékkal. Az Uber tevékenysége megmutatta e különbség egyik fontos okát a sok közül.

Sehol nem vagyunk biztonságban - a luxusszállodában sem 

Nem lehet elég óvatos, aki üzleti ügyben utazik: ellophatják adatait a repülőn, szállodában, a konferencián - és lehallgathatják, akárhol, figyelmeztetnek amerikai szakemberek.

Veszélyben a taxirendelő alkalmazások 

A Kaspersky Lab kutatói a jól ismert mobil banki applikációkat támadó trójai vírus, a Faketoken új, továbbfejlesztett változatát fedezték fel, amely már képes felhasználói azonosítókat lopni népszerű taxiappokról.

Fokozottan ellenőrzik a taxisokat az idegenforgalmi főszezonban Budapesten 

A közlekedési hatóság június végétől fokozott ellenőrzésekkel szűri ki a szabályszegő taxisokat a főváros turisták által leginkább látogatott helyszínein, a jogszerűtlenül, engedély nélkül nyújtott szolgáltatás szankciója a rendszám azonnali bevonása lehet, ahogy arra már a korábbi években is volt példa - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI-vel csütörtökön.

Csal a budapesti taxisok kétharmada 

A vizsgálatok kétharmadában jogsértést találnak a taxiknál a fővárosban a BKK közlése szerint. Sokan pörgetik a taxiórát, vagy "elfelejtenek" számlát adni. És még csak most indul a turistaszezon.

Önvezető taxikra vágynak a digitális világ fogyasztói 

Radikális változás előtt áll a globális autóipar. A digitalizáció az egyik legerősebben befolyásoló tényező ebben a szektorban. A technológiai változások mellett a fogyasztók miatt is jelentős a ráhatás: sokan már önvezető taxiban utaznának vagy elektromos autót vezetnének - derül ki a Roland Berger Automotive Disruption Radar című tanulmányából.

Már idén nyáron indulnak a drón taxik 

A tervek szerint idén nyáron elindítanák az első drón taxi szolgáltatást Dubaiban. Vagyis néhány hónap, és önvezető, repülő járműveket is választhatnak az utasok a hagyományos kocsik helyett. Ez a konkurencia, nem az Uber!

Már megint újraszabályoznák a taxizást 

2020-tól csak elektromos autóra lehetne taxiengedélyt kapni, 2023 után pedig az engedéllyel rendelkező hagyományos kocsik engedélyét is bevonnák, vagyis onnantól csak zéró emissziós autókkal lehetne taxizni Budapesten. A taxisok szerint őket senki sem kérdezte. A pár évvel ezelőtt elfogadott taxirendelet miatt sok sofőrnek kell most kocsit cserélnie, ha piacon akart maradni. Hamarosan a pár éves kocsikat is kidobhatják?

Menekülnek a taxisok az online kassza elől 

Komoly átrendeződést indított el a taxitársaságoknál az online kassza év eleji bevezetése. A cégek azt szeretnék, ha a sofőrök vállalkozóként maguk vállalnák az ezzel járó plusz felelősséget.

A taxisok kapják az Uber ellenőrzését 

Januártól fokozottabb ellenőrzésre számíthatnak a személy- és teherszállítók, köztük a taxisok is, mivel egy újabb szervezetet is létrehoznak e célra. Eredetileg az Ubernek szánták, helyette talált más célt magának.

Megy az Uber. Mit buknak a sofőrök? 

Július 24-én leáll Magyarországon az Uber autómegosztó szolgáltatása, mivel a cég nem kívánta vállalni az aznap hatályba lépő törvény kockázatát, ami a sofőrjeiket érintené. Ez bizonyos szempontból azt jelenti, hogy kkv-k győzedelmeskedtek egy multi felett. Más szempontból viszont azt is jelenti, hogy szembe megyünk a világ trendjével, 1200 embernek pedig új megélhetés után kell néznie.

Az Uber-alapító tanácsai a sikeres vállalkozáshoz 

Az amszterdami Startup Fest Europe-on tartott beszédéből kihagyott minden utalást az Uber elleni taxistiltakozásokról és a P2P-közlekedés jogi nehézségeiről. Inkább motivációs beszédet adott arról, hogyan legyen az ember jó vállalkozó. Mindezt az Uberrel és önéletrajzi vonatkozásokkal színesítve. Azt is megtudtuk, hogy mi az amerikai kiejtése az Uber szónak: ú-bőr.

Itt lenyomták a taxik az Ubert 

Kevés esetben támogatják a munkahelyek, hogy a dolgozók taxit, vagy Ubert használjanak a feladataik ellátásához, ezért elenyésző a munkához köthető személyfuvarozási szolgáltatások használata is. Azokban az esetekben, amikor mégis szükség van az útra, a cégek a taxi társaságokat preferálják inkább és a munkaidőt veszik figyelembe.

Bekeményít mától az Uber 

Csak jogszerűen bejelentkezett vállalkozók lehetnek az Uber autóspartnerei mától, a cég pedig minden fuvar után elektronikus számlát állít ki a sofőr nevében. Szerintük egyébként ők a gazdaság fehérítésében érdekeltek.

Megeszi az Ubert a taxisrendelet 

A kormány elfogadta az új taxisrendeletet, amelynek egyes, elsősorban az autókra vonatkozó műszaki követelményei 2018. január elsejétől lépnek életbe, és amelyek "infokommunikációs eszközön megrendelt személyszállítási szolgáltatásokra" is, így például az Uberre is vonatkoznak.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Megdöbbentő állítás, a nyugdíjasok nem viszik a pénzt az államkasszából, hanem töltik azt

Megdöbbentő állítás, a nyugdíjasok nem viszik a pénzt az államkasszából, hanem töltik azt 

Mellbevágó adatok a magyar nyugdíjrendszerről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Felgyorsulhat az EU bővítési lendülete

Felgyorsulhat az EU bővítési lendülete  

Stabil növekedést jósol Közép- és Kelet-Európában az UniCredit.

Pénzszerzés

Nyitják a pénzcsapot: milliárdokat érő bejelentés érkezett

Nyitják a pénzcsapot: milliárdokat érő bejelentés érkezett 

Az Agrárminisztérium közzétette a végleges feltételeket: akár 5 milliárd forintig terjedhet a támogatás vállalkozásonként.

Adózás

Milliókat nyerhetnek a cégek, ha sietnek

Milliókat nyerhetnek a cégek, ha sietnek  

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságoknak.

Cégblog

Újabb nehézségekbe ütköztek a magyar családi cégek

Újabb nehézségekbe ütköztek a magyar családi cégek 

Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára.

Klímablog

Zöldül a Wizz Air

Zöldül a Wizz Air 

A Wizz Air az évtized végére járatainak 10 százalékát tervezi üzemeltetni fenntartható repülőgép-üzemanyaggal.

Gazdaság

Elsőre kecsegtetőnek tűnik az új felújítási támogatás, de vannak benne kockázatok

Elsőre kecsegtetőnek tűnik az új felújítási támogatás, de vannak benne kockázatok  

Mivel számol majd a bank és így nagy valószínűséggel milyen jövedelmet kell majd felmutatni a támogatott hitelhez?

Infokom

Szokatlan helyről érkezhet a környezetvédelem csodafegyvere?

Szokatlan helyről érkezhet a környezetvédelem csodafegyvere? 

Sokan aggódnak az MI környezetre gyakorolt káros hatásai miatt, de vajon tényleg csak veszélyt jelent?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo