Otp ingatlanpont cikkek


Nyeregben a vevők? Ennyit lehet alkudni épp az ingatlanpiacon

Nyeregben a vevők? Ennyit lehet alkudni épp az ingatlanpiacon  

A kereslet élénkülése idén tavasszal tovább javította az eladók pozícióit a lakáspiacon.
Elrajtoltak a rozsdaövezeti fejlesztések vidéken is

Elrajtoltak a rozsdaövezeti fejlesztések vidéken is 

Egy szűk esztendő alatt közel megtízszereződött a kijelölt rozsdaövezeti akcióterületek száma és található már közöttük több fővároson kívüli is.
Európa egyik legpezsgőbb lakáspiaca a magyar és ki nem találná itthon melyik város vezet az ingatlanforgalomban

Európa egyik legpezsgőbb lakáspiaca a magyar és ki nem találná itthon melyik város vezet az ingatlanforgalomban 

Minden ezer otthonból évente átlagosan 35 cserélt gazdát.
Fordulóponthoz érkezett a hazai lakáspiac

Fordulóponthoz érkezett a hazai lakáspiac 

2023 utolsó negyedében a forgalom már magasabb volt az egy esztendővel korábbinál.
Meglepő, de a hazai Európa egyik legpezsgőbb lakáspiaca

Meglepő, de a hazai Európa egyik legpezsgőbb lakáspiaca 

2023-ban 107 ezer lakás cserélt gazdát Magyarországon. Ez 26,1 százalékos visszaesést jelent az előző évi eredményhez képest.
Most éri meg az agglomerációban ingatlant venni

Most éri meg az agglomerációban ingatlant venni 

A fővárosban és a szomszédságában immár fordulatra érett a lakáspiac.
Még jócskán alkudhat, ha ingatlant venne

Még jócskán alkudhat, ha ingatlant venne 

A múlt év végére, az idei elejére már az alkulehetőségek szűkülése dominálta a lakáspiacot – derült ki az OTP Ingatlanpont legfrissebb értékesítési adataiból.
Nyílik az árolló a használt és az új építésű lakások között

Nyílik az árolló a használt és az új építésű lakások között 

Az új és a használt lakások fajlagos árkülönbsége a Covid első évében ugrott hatalmasat, és azóta a 120 százalékot is meghaladva stabilizálódott.
A vevők vannak nyeregben az ingatlanpiacon

A vevők vannak nyeregben az ingatlanpiacon 

A meghirdetett árnál akár 43 százalékkal olcsóbban is lehetett vásárolni.
5 éves csúcson a külföldiek lakásvásárlási kedve

5 éves csúcson a külföldiek lakásvásárlási kedve 

A kínaiak lakásvásárlási kedve alábbhagyott.

Már Budapesten is lehet akár féláron lakást venni 

A magas alkuszint stabilizálódását hozta a nyár a lakáspiacon.

Döbbenet: vidéken is megjelent a milliós panelár 

Az otthonkeresőknek és a befektetőknek is menekülési utat kínálnak a lakótelepek, emiatt bizonyulhattak meglehetősen válságállónak eddig a lakáspiaci visszaesés hónapjaiban is.

150 ezer forint alatt már panelt se találni - rázós lesz a diákoknak az albérlet keresés  

Ne halogassák a szálláskeresést! - ezt javasolja az OTP Ingatlanpont szakértője a fővárosi tanévkezdésre készülő diákoknak.

Méretes gödörbe pottyant a magyar újlakás-piac 

Egyensúlyát tartva szűkül az újlakás-piac.

Amíg él nem jön rá, hol drágultak 10 év alatt a legjobban a lakások 

Rákospalota nyerte az évtizedes drágulási versenyt.

Egymilliárd forint körül a balatoni luxuslakások 

A prémium piacon gyorsabbnak látszik a gyógyulás.

Újabb rozsdaövezetek tűnhetnek el a fővárosban 

Egyetlen lépésben a felével bővülhet az elhagyott városi iparterületek újraélesztését szolgáló program.

Elképesztő drágulás ment végbe a lakáspiacon néhány év alatt  

Hét év alatt bő két és félszeresésére nőttek a lakásárak.

Az ingatlanok árát még nem érte el az óvatosság, a keresletet már igen  

Bár a tranzakciók számának csökkenése már a piac megtorpanására utal, az év első háromnegyedében még igen sokan tapasztalhatták.

Nemsokára keződik a roham az albérletekért: mire számíthatnak a felvételizők? 

Július 21-én kihirdetik a felsőoktatási felvételi ponthatárokat és hivatalosan is elindul a bérleti piac főszezonja. Két év bezártság után feltételezhető, hogy idén még gyorsabban fognak gazdára találni a kiadó ingatlanok, ezért a szakértők szerint érdemes időben elkezdeni az ideális lakás keresését.

A tavalyi ingatlanár boom után az idén reálértékben csökkenés várható 

Éves szinten forgalombővülés, valamint a lakásárak kitartó emelkedése jellemezte 2021-ben a magyarországi lakáspiacot, derül ki a KSH és az MNB friss statisztikáiból. Az előzetes adatok alapján a magyarországi lakáspiac legnagyobb növekedését a fővárosi agglomeráció és a Pest megyei családi házak könyvelhették el. Az egész évben megfigyelhető áremelkedés hatására a IV. negyedévben a magyarországi lakásárindex érte el európai összehasonlításban, 2015-höz mérve a legmagasabb, 216,8 százalékos értéket.

Vegyünk zártkertet, de hogyan? 

Továbbra is népszerűek a zártkertek az ingatlankeresők körében, legyen szó akár életvitelszerű tartózkodásról, akár nyaralóingatlan vásárlásáról. A zártkert kifejezés napjainkban jelenthet szinte bármit, a termőföldtől a családi házig és a hagyományos lakóingatlanoknál jellemzően alacsonyabb árfekvés esetenként tisztázatlan jogi hátteret is takarhat, ezért az OTP Ingatlanpont szakértői összeszedték a zártkertek legfontosabb, az értékesítés során figyelembe veendő ismérveit.

Képtelenség most alkudni? Erre számítson, aki lakást akar venni 

Az eladók szinte minden település- és ingatlantípus esetén nyeregben érezhették magukat, éves szinten 1,5 százalékponttal, a megelőző három hónappal összehasonlítva pedig 1,1 százalékponttal csökkent országosan az átlagosan elérhető árengedmény mértéke.

Idén is korán ébredt az ingatlanpiac 

Bár a december hagyományosan kevésbé aktív időszak a lakóingatlanok piacán, a tavalyi évtől hajrával búcsúztak az új és használt ingatlanok is és a pihenő nem tartott sokáig. Az OTP Ingatlanpont hálózatának tapasztalatai alapján, bár területenként eltérő mértékben, de országos szinten már januárban újra éledt és most is mindenhol aktív a piac.

A panellakások tulajdonosai kaszálhattak nagyot a járvány alatt 

A KSH legfrissebb statisztikái alapján 2020-ban a használt lakóingatlanok közül a panellakások forgalma csökkent a legkisebb mértékben. Az árakat tekintve, míg a tavalyi első három negyedévben alig 4 százalékos növekedés jellemezte a lakótelepi ingatlanokat, addig idén az eladott lakótelepi lakások országos átlagára már 12 százalékkal növekedett éves alapon, állapítható meg a NAV adatait feldolgozó legfrissebb OTP Lakóingatlan Értéktérkép adatai alapján. Az OTP Ingatlanpont szakértője a panellakások piacának éves változásait és aktualitásait vizsgálja.

Kik ragaszkodnak legjobban a kerületükhöz? Meglepő eredmény született 

Az agglomeráció reneszánszával, majd a balatoni ingatlanpiac felpezsdülésével párhuzamosan a főváros népszerűségének folyamatos csökkenése az elmúlt közel két év egyik legmeghatározóbb trendje az ingatlanpiacon. Annak ellenére, hogy 2020-ban tizenhat éves rekordot döntött Budapesten a vándorlásból származó lakosságszám csökkenés, az élet egyáltalán nem állt meg a főváros ingatlanpiacán. A kerületeken belül 43 ezer, míg a kerületek között közel 58 ezer fő változtatott állandó lakóhelyet az év folyamán és a számok alapján a legnagyobb forgalmat a XI. kerület könyvelhette el.

Csata a lakáspiacon - hamarosan indulhat a roham az egyetemvárosokban 

Már csak egy hetet kell várni, hogy bejelentsék a 2021-es felvételi ponthatárokat. A Felvi.hu friss adatai alapján idén is nagy számban jelentkeztek a továbbtanulni vágyók az ország felsőoktatási intézményeibe és az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a legjobb ingatlanok villámgyorsan bérlőre vagy új tulajdonosra találnak. Ezért, aki még nem tette meg a szükséges lépéseket, jobb, ha most alaposan szétnéz a piacon.

Itt érdemes most ingatlanba fektetni 

Az ingatlanpiac ismét magára talált, azonban a bérleti díjak még messze vannak a koronavírus-járvány előtti csúcstól. A lakásvásárlás ma is értékálló befektetés, de az elérhető bérleti hozam mellett mára a hosszú távú értéknövekedés is nagy súllyal esik latba a megtérülési számításban. Mit, mikor és hol érdemes megvásárolni? Az OTP Ingatlanpont szakértője befektetési szempontból vizsgálja a lakóingatlanok piacát.

Visszatérnek-e a befektetők Budapestre? 

Az ingatlanpiac megtorpanásának és a koronavírus járvány kitörésének legnagyobb vesztese a főváros volt. Az év elején tapasztalható országos szintű fellendülés azonban Budapesten is éreztette hatását. Egy évvel a tavaly áprilisi forgalmi mélypont után az OTP Ingatlanpont szakértői áttekintik, hogy milyen változások tapasztalhatóak a fővárosban, hogyan alakult át a járvány hatására a keresleti és kínálati oldal és a vásárlók preferenciái.

Elvándorlás a koronavírus miatt - átformálta az ingatlanpiacot a járvány 

A budapesti családosok vagy családot tervezők főleg az agglomerációban, a vidéki városok lakói pedig jellemzően a környező kisebb településeken kerestek maguknak új otthont 2020 első kilenc hónapjában.

Fővárosi garzon vagy többszintes üdülő – mire elég 20 millió forint? 

A főváros és a vidéki települések ingatlanárai között továbbra is jelentős különbségek vannak, hiszen míg a budapesti átlagárat nézve egy 32 négyzetméteres lakást lehet vásárolni 20 millió forintból, addig a megyeszékhelyeken akár háromszor ekkora alapterületű otthont is találni. Az OTP Ingatlanpont legújabb sorozatának első részében megvizsgálta, milyen lehetőségekkel számolhat valaki, ha 20 millió forintért szeretne magának ingatlant.

Fordulat a magyar ingatlanpiacon - nem bánják a vásárlók az uniós szabályozást 

A jövő évtől csak azok az épületek kaphatják meg Magyarországon a használatbavételi engedélyt, amelyek megfelelnek az Európai Unió energiahatékonysági követelményeinek.

A lakásfelújítás és a koronavírus - barkácsolnak a magyarok 

Az utóbbi hónapokban sok kereskedő szenvedte meg a válságot, ám például a barkácsboltokban a korlátozások ellenére is élénk maradt a forgalom. Ebben nem kis részben a lakásfelújításoknak is szerepe lehetett. Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint egy megfelelően felújított ingatlannal még a jelenlegi, döntően a vevőknek kedvező piaci helyzetben is erős lehet az eladók alkupozíciója, de természetesen a mindennapi életkörülmények is könnyen javíthatóak.

A nyaralópiacot is a feje tetejére állíthatja a koronavírus 

Tavasszal hagyományosan élénkül a balatoni üdülők iránti kereslet, ám idén kérdéses, hogy a járvány hogyan érinti a hazai nyaralószezon alakulását.

Most éri meg családi házat venni vidéken? 

Több mint a felét adták a családi házak a használtlakás-eladásoknak az előző év első 9 hónapjában, a forgalom pedig egyedül a községekben, szintén a családi házak körében növekedett. A családi házak népszerűségének növekedésében szerepet játszik a falusi CSOK is, de kulcsfontosságú tényező, hogy ezeknek az ingatlanoknak nem nőtt olyan ütemben az ára, mint a lakásoké.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát

Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát 

Tíz díjat is elhozott a Privátbankár Alapkezelő Klasszis 2024 szavazáson az OTP Befektetési Alapkezelő.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Egy kiskapu a CSOK-nál, amiről kevesen tudnak

Egy kiskapu a CSOK-nál, amiről kevesen tudnak  

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény akár teljes összege átvihető egy másik ingatlanra.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Adózás

Nagyon úgy néz ki, hogy nem szabadulunk ettől az adótól

Nagyon úgy néz ki, hogy nem szabadulunk ettől az adótól  

2023. július elseje óta a kamatjövedelmek után a 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett 13 százalék szociális hozzájárulási adót is kell fizetni.

Jogi kisokos

Sok bonyodalmat megelőz, ha köt házassági vagyonjogi szerződést

Sok bonyodalmat megelőz, ha köt házassági vagyonjogi szerződést 

Sokan azért szerződnek a házastársukkal, mert több kapcsolatból is született gyermekük, és azt szeretnék, hogy egyenlően örököljenek utánuk.

Klímablog

Nő a szakadék a vállalatok között

Nő a szakadék a vállalatok között  

A KPMG legfrissebb kutatása szerint a vállalatok megközelítőleg egyharmada érzi úgy, hogy készen áll az ESG-vel kapcsolatban közzétett adataira irányuló független tanúsításra

Gazdaság

Vigyázat, a kiberbűnözők még trükkösebben kezdték el használni a zsarolóvírusokat

Vigyázat, a kiberbűnözők még trükkösebben kezdték el használni a zsarolóvírusokat 

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2.

Társadalom

Lesújtó látlelet a magyarok egészségtudatosságának hiányáról

Lesújtó látlelet a magyarok egészségtudatosságának hiányáról  

A magyarok több mint fele fél attól, hogy daganatos betegsége lesz, mégis csak minden ötödik megkérdezett tesz meg minden tőle telhetőt a megelőzés érdekében.

Infokom

Keményen fog büntetni a NIS2 miatt a hatóság - mire vigyázzunk?

Keményen fog büntetni a NIS2 miatt a hatóság - mire vigyázzunk? 

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága kiberbiztonsági igazgatója a hatóság határozott fellépésének okairól tartott előadást.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo