Nemsokára keződik a roham az albérletekért: mire számíthatnak a felvételizők?

Július 21-én kihirdetik a felsőoktatási felvételi ponthatárokat és hivatalosan is elindul a bérleti piac főszezonja. Két év bezártság után feltételezhető, hogy idén még gyorsabban fognak gazdára találni a kiadó ingatlanok, ezért a szakértők szerint érdemes időben elkezdeni az ideális lakás keresését.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Már csak egy hét van hátra és kiderül, az idén felvételizett közel százezer diák mely intézményben, Budapesten vagy vidéken folytathatja-e szeptembertől tanulmányait.

Hamarosan kihirdetik a felsőoktatási felvételi ponthatárokat (Fotó: Depositphotos)

Az elmúlt két évben a nyári pangást hagyományosan követő nagy roham a koronavírus járvány következtében visszafogott volt, az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője idén viszont arra számít, hogy a folyamatosan emelkedő bérleti díjak ellenére is intenzív forgalomnövekedést és további áremelkedést fog hozni a nyár végi, őszi bérleti szezon a fővárosban.

„A tavalyi évvel összehasonlítva idén már egyértelműen fellendült a budapesti lakásbérleti piac, az emelkedő bérleti díjak mellett a kereslet is stabil növekedést mutat. Már most is érzékeljük, hogy megjelentek a leendő felsőoktatási hallgatók, bár az igazi nyár végi hajrá még nem érkezett el. Emellett, a turizmus újraindulásával mostanra a rövidtávú lakáskiadás is feléledt a belvárosban, a jelentős keresletnövekedés mellett tapasztalataink szerint azok a bérbeadók is kezdenek visszatérni a piacra, akik a járvány hatására ingatlanjuk rövidtávról hosszú távú kiadására váltottak. A jövőt tekintve szinte biztosan kijelenthetjük, hogy a bérbeadók idén ki fogják használni a főszezon okozta hirtelen keresletnövekedést és rövid távon a fővárosi lakásbérleti árak tovább fognak emelkedni” – jellemezte a budapesti lakásbérleti piacot Laczi Csaba, az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője.
Az OTP Ingatlanpont tapasztalatai mellett a KSH friss statisztikái is azt jelzik, hogy a fővárosban látszólag minden visszatért a régi kerékvágásba. Májusban a bérleti díjak emelkedésének üteme áprilishoz képest is gyorsult és 2021. azonos időszakához viszonyítva az országos átlaggal megegyező mértékben, 21 százalékkal emelkedett a budapesti átlagos bérleti díj 2022. májusában. Még beszédesebb adat, hogy a koronavírus előtti csúcsidőszakhoz, 2020. januárjához képest is 5,8 százalékkal növekedtek a bérleti díjak a fővárosban.

Budapest minden kerületében emelkedés volt, mértékét tekintve áprilishoz képest a pesti belső és átmeneti, valamint a budai hegyvidéki kerületek átlagos bérleti díjai nőttek a legnagyobb mértékben. 2021. májusához viszonyítva pedig a pesti belső kerületek könyvelhették el a legnagyobb arányú emelkedést, igaz, hogy a koronavírus járvánnyal összefüggésben is a belső kerületekben csökkentek legnagyobb mértékben a bérleti díjak.

Laczi Csaba tapasztalatai alapján a kereslet- és áremelkedés mellett a preferenciákban is megfigyelhetőek bizonyos változások.

„A járványhelyzet fokozódásával együtt növekedett a négy fal között töltött idő is, valószínűleg ennek köszönhetően a bérlők figyelme a nagyobb lakások irányába terelődött. Ez a trend idén megfordult és ismét növekszik a kisebb, egy-másfél szobás lakások népszerűsége. A klasszikus lakásbérleti lokációk, mint a pesti belváros vagy a XI. kerület, mellett egyre többen keresnek és kínálnak bérleményeket a külső kerületekben, de azért jellemzően valamely közlekedési csomópont közelében, ez néhány éve még szinte elképzelhetetlen lett volna. Ennek oka egyrészt a városközponttól távolabbi területek árelőnye, másrészt a belvároshoz képest kisebb tömeg és zaj” – mondta az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője.
Hozzátette azt is, hogy a magas, de pillanatnyilag stagnáló lakásárak mellett még most is racionális döntés lehet a lakásbérlet finanszírozása helyett inkább lakást vásárolni – akár hitelfelvétellel – hiszen az ingatlan továbbra is megbízható befektetés. Mivel a bérleti díjak csökkenésére utaló jelek sem látszanak a piacon, ezért a személyes igényeknél nagyobb lakás vásárlása is megfontolandó, hiszen a nem használt szobát bérbe adva akár a fenntartási költségek is csökkenthetőek.

Az OTP Lakóingatlan Értéktérkép alapján a felsőoktatásban tanulók által hagyományosan preferált, az ELTE, BME, Semmelweis és a Budapesti Corvinus Egyetem campusainak otthont adó kerületekben tavaly 9-15 százalékos áremelkedés ment végbe, melynek következtében 2021-ben a XI. kerületben átlagosan 846 ezer forint, a IX. kerületben 797 ezer forint, a VIII. kerületben pedig 690 ezer forint volt az ingatlanok átlagos négyzetméterára.

 

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo