önkormányzat cikkek

hirdetés

Nemcsak az energiaválság miatt fáj az önkormányzatok feje

Nemcsak az energiaválság miatt fáj az önkormányzatok feje  

Az önkormányzatok többsége súlyos problémának ítéli a klímaváltozást, a jelenlegi energiaválság pedig szinte minden önkormányzatnak problémát okoz
A világ legjobb sztorija, ahogy őrizetbe vették Újszentiván polgármesterét

A világ legjobb sztorija, ahogy őrizetbe vették Újszentiván polgármesterét 

A történet azért elképesztő, mert ugyanezt a polgármestert már egyszer választási csalás miatt elítélték 2019-ben, de valamiért a bíróság elfelejtette eltiltani a közügyek gyakorlásától. Mindeközben vidám vőfélynek bárki meghívhatja otthonába a község vezetőt, ha majd kiengedik.
Újabb bevételt vonnának el az önkormányzatoktól fideszes képviselők

Újabb bevételt vonnának el az önkormányzatoktól fideszes képviselők 

Komoly veszteség érheti azokat a településeket, ahol kiemelten közérdekű beruházás valósul meg.
Gépjárműadó megfizetése: ezt nem árt tudni

Gépjárműadó megfizetése: ezt nem árt tudni 

Melyik önkormányzatnak kell megfizetni a gépjárműadót, ha év közben megváltozik székhely?
Már folynak a háttérben az egyeztetések a stadion-stopról

Már folynak a háttérben az egyeztetések a stadion-stopról 

Egyelőre épülettorzók hátrahagyása nélkül leállítható az atlétikai stadion és a kézilabdacsarnok beruházása. Előbbi a vb-rendezés lemondását is magával hozná, azon túl, hogy többmilliárdos szerződéseket is fel kell bontani. A főpolgármesteri stáb ízlelgeti az elhangzottakat, a sportberuházások ügyében pedig a budapestiek véleményére kíváncsi.
hirdetés
Hihetetlen összegek folytak ki a fővárosi közbeszerzéseken

Hihetetlen összegek folytak ki a fővárosi közbeszerzéseken 

Elképesztő mennyiségű pénz áramlott ki különféle közbeszerzési eljárások révén a fővárosi önkormányzattól és cégeitől Tarlós István megválasztása óta. Budapest megtartása legalább annyira politikai, mint gazdasági érdeke az Orbán-kormánynak.
Furcsa beruházás Zuglóban: az önkormányzat előre lemondott minden majdani követeléséről

Furcsa beruházás Zuglóban: az önkormányzat előre lemondott minden majdani követeléséről 

Több százmillió forintról, az önkormányzatot megillető kötbér háromnegyedéről mondott le Zugló  annak reményében, hogy végre meginduljon az építkezés a Bosnyák tér mögötti egykori Mundo-területen. De azóta se történt semmi.
A hipa bevallásnál is figyelni kell a buktatókra

A hipa bevallásnál is figyelni kell a buktatókra 

Hazánkban a helyi iparűzési adó (hipa), főleg a sok üzlettel, fiókkal, irodával, telephellyel rendelkező vállalkozások számára nagyobb anyagi és adminisztrációs terhet jelent, mint például a társasági adó.
Ne várjunk a politikusokra, mi is sokat tehetünk a klímaváltozás ellen

Ne várjunk a politikusokra, mi is sokat tehetünk a klímaváltozás ellen 

Fogyasztóként mindennap a pénztárcánkkal „szavazunk” egy zöldebb világ mellett vagy éppen ellene. Minden vásárlásunknak, tranzakciónknak, beszerzésünknek van karbonvonzata, ideje hát klímatudatosan élni és fogyasztani. Erre adott ötleteket az CEU-n Ürge-Vorsatz Diána professzor és Nagy Réka, az Ökoanyu blog írója, számos könyv szerzője.
Tiszta levegő: nem szabály, csak ajánlás?

Tiszta levegő: nem szabály, csak ajánlás? 

A környezetvédelmi hatóság értelmezése szerint a levegőminőségi terveket nem közigazgatási eljárás keretében fogadják el, így azok nem minősülnek kötelező erejű határozatoknak; emiatt a tervekben megfogalmazott légszennyezettséget csökkentő intézkedések is csak ajánlásnak tekinthetőek – derült ki a Levegő Munkacsoport közleményéből.
hirdetés

Helyiadó-kisokos: hol, mennyit kell adózni 

Az AdóOnline letölthető táblázatából településenként, illetve fővárosi kerületenként megtudhatja, hogy az egyes önkormányzatok 2018-ban és a megelőző öt évben milyen helyi adókat milyen mértékben vetettek ki.

Ezentúl tényleg csak indokolt ideig tart a tűzgyújtási tilalom 

Új, az eddiginél rugalmasabb tűzgyújtási tilalmi rendszer lépett életbe hazánkban. A módosított struktúrának köszönhetően gyorsabbá vált a tilalom elrendelése és visszavonása, ezáltal a rendszer hatékonyabban reflektál az időjárás, illetve azzal összefüggésben az erdőtűzkockázat idő- és térbeli változásaira. A tilalom pedig csak a valóban indokolt ideig marad érvényben.

Ma déltől start az ingyen wifire 

Az Európai Bizottság ma teszi közzé az első pályázati felhívását az ingyenes WiFi4EU hozzáférési pontok kiépítésére fordítható uniós finanszírozásról - közölte az uniós bizottság.

Ingyen wifihez juthatnak az önkormányzatok 

Egy friss uniós program keretében ingyen wifire pályázhatnak az önkormányzatok. Magyarországról eddig több mint húsz település regisztrált. A bizottság május közepén teszi közzé az első pályázati felhívást az ingyenes WiFi4EU hozzáférési pontok kiépítésére fordítható uniós finanszírozásról.

Kék sztrájkot hirdetnek az önkormányzati dolgozók 

A magyar szakszervezeti konföderációk szolidárisak a február 15-én, 16-án és 19-én az önkormányzati hivatalok köztisztviselői érdekében az MKKSZ által szervezett „Kék sztrájk”-ban résztvevő munkavállalókkal.

Ki a hunyó, ha összetöröm magam a jeges járdán? 

A válasz nem egyértelmű. Budapesten és a nagyvárosokban az utak, a megállóhelyek, vagy a járdák más-más személy, társaság tulajdonában, kezelésében állnak. Ha valaki balesetet szenved, mely kizárólag annak köszönhető, hogy az érintett szakaszt nem jégmentesítették, meg kell találni, a károsult személy kivel szemben léphet fel kártérítésért – írja a Das Jogszerviz.

Szabályos parkoláskor is jöhet a büntetés 

Nincs még egy olyan városi szolgáltatás Budapesten, amely gyakoriságát és formáját illetően annyi vitára adna okot, mint a parkolásra vonatkozó szabályok alkalmazása. A DAS Jogszerviz a kerületi parkolási társaságok olyan bírságolási gyakorlatára hívja fel a figyelmet, amely jogilag aggályos és vitatható ugyan, a vita rendezése azonban aránytalan idő- és költségráfordítást igényel az autóstól.

A bulinegyed mindenképpen nyerő marad 

A szórakozóhelyek nyitvatartásáról szóló VII. kerületi népszavazás átszabhatja a környék lakáspiacát. Februárban az ott élők arról döntenek, hogy bezárjanak-e a szórakozóhelyek éjfélkor – derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely több lehetséges forgatókönyvet vázol fel.

Egy fontos dologban Sárvár megelőzte Budapestet 

Az Energiaklub készítette el Magyarországon az első Fenntartható Energia és Klíma Akciótervet, melyet Sárvár képviselő testülete 2017. június 29-én fogadott el. Így a város az országban elsőként vállalta fel önként ezeknek a grandiózus céloknak a megvalósítását.

Hosszabb turistaszezonért fognak össze a badacsonyiak 

Kiszámíthatóbb idegenforgalmat, valamint hosszabb turistaszezont igyekszik teremteni Badacsonytomaj Önkormányzata a településen és annak környékén a vendéglátásban érdekelt valamennyi fél bevonásával, és a potenciális vendégkör egységes megszólításával. Összehangolt szolgáltatásokkal biztosítják, hogy minden időszakban kikapcsolódhassanak a vendégek, akiket újragondolt kommunikációval tájékoztatnak a lehetőségekről.

Adót vetnek ki a nagy lakásokra 

Ingatlanadót kell fizetniük januártól Salgótarjánban azoknak a magánszemélyeknek – az egyedülálló nyugdíjasok kivételével –, akik 140 négyzetméteresnél nagyobb lakásban élnek. Erről rendkívüli ülésen döntött kedden a nógrádi megyeszékhely közgyűlése. Nem ez az egyetlen szokatlan helyi adónem.

Helyi adók: próbálkoznak az önkormányzatok 

Több mint egy éve már, hogy szabad kezet kaptak az önkormányzatok a helyi adók kivetésében, azaz gyakorlatilag bármire kitalálhattak egy adónemet, és azt illetékességi területükön rendeleti úton bevezethették. Habár a legtöbb önkormányzat az iparűzési, kommunális és idegenforgalmi adón kívül nem vet ki más sarcot, vannak lokális érdekességek, mint a kutyákra kivetett – igaz, rövid életű – adó, vagy a legújabbak, a giccsadó és a lóadó. Ám nem csak a különleges adónemekben vannak eltérések, érdemes tehát alaposan körülnézni, mielőtt döntünk, hová jelentjük be a cégünket, vagy hol létesítünk telephelyet.

Kisokos a hipa-előleg fizetéshez 

A helyi iparűzési adó (hipa) kiszámítására és befizetésére a határidő már csak néhány nap, azaz szeptember 15-én hétfőn fizetnie kell mindenkinek, aki valamely önkormányzat területén székhellyel/telephellyel rendelkezik és állandó vagy ideiglenes jelleggel vállalkozási tevékenységet folytat. De honnan tudjuk, mennyi adóelőleget kell fizetnünk? Hogyan kell kiszámolni és mi történik, ha nem tudjuk befizetni?

Mozgóboltot nyitna? Így fogjon hozzá 

Tombol a nyár, javában tart a turistaszezon. Ez az az időszak, amikor a nyaralóhelyeket úgymond ellepik a fagylaltos kocsik , hotdog-és, hamburger árusok. Ez utóbbiak, már irodaházakban is egyre gyakrabban fellelhetőek. Milyen papírok kellenek ahhoz, hogy egy ilyen mozgóbolt működhessen és mennyibe kerül az engedély megszerzése? Utánajártunk.

NAV-bejelentési kötelezettség: így kerülheti el a félmilliós adóbírságot! 

A cégek többsége nem tud arról, hogy amennyiben vállalkozása adatai változnak, úgy azt a cégbíróság mellett külön be kell jelentenie az adóhatóságnak és az önkormányzatnak is. Ellenkező esetben 500 ezer forint mulasztási bírságot szabhat ki a hatóság a társaságra. Pontosan miket kell bejelentenie a cégnek és milyen határidővel?

Negyven új bölcsis hellyel gazdagodik a Ferencváros 

29 év után nyílik ismét bölcsőde Ferencvárosban: a 40 új férőhellyel 2013 szeptemberétől már 290 kisgyermek napközbeni ellátását tudja biztosítani a kerület. Az új, Thaly Kálmán utcában található intézmény 248 millió forintos uniós támogatással és 267 millió forintos önkormányzati önerő révén épülhetett meg.

Megtámadott közbeszerzés miatt veszett el a pénz 

A közbeszerzési eljárás megtámadása miatti csúszást okolja Nyergesújfalu azért, hogy elesett 446 millió forinttól, mivel nem tudta megvalósítani az útépítést, amire pályázatot nyert.

Újabb nyilvános adóslistát készítenek 

Nyilvánosságra hozta a helyi adóhátralékosok listáját a tiszavasvári önkormányzat; a helyhatóság hirdetőtábláján közzétett névsorban 693 adós szerepel - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros jegyzője.

Csatornából terepjáró 

Akad még probléma az unió által támogatott környezetvédelmi programokkal, ám a pályázók egyre több tapasztalatot gyűjtöttek és egyre nagyobb eséllyel adnak be olyan tendert, amelynek nemcsak esélye van a támogatás elnyerésére, de fenntartható is, így pár év múlva nem kell ismét milliókat költeni rá - derült ki a Deloitte témával foglalkozó sajtóbeszélgetésén, ahol több tucat uniós finanszírozású, jelentős környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztési beruházással (hulladékgazdálkodási rendszerek, árvízvédelmi és ivóvíz-minőséget javító projektek, városi szennyvízkezelési és csatornázási beruházási programok) kapcsolatos, saját módszertanuk szerint összegzett tapasztalataikat foglalták össze.

Nagyot bukott Hajdú-Bihar a frank-kötvényein 

A 2008-ban kibocsátott, svájci frank alapú kötvényeinek visszavásárlására kényszerül a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat, miután a kibocsátó bank, élve szerződéses jogával, kezdeményezte a tranzakciót - hangzott el a megyei közgyűlés pénteki rendkívüli ülésén.

Kötvények felé fordulnak a cégek 

Immáron az 550 milliárd forintot is meghaladja a piacon elérhető vállalatikötvény-állomány Magyarországon. Az elmúlt időszakban előtérbe kerültek az alternatív finanszírozási megoldások. A BNP Paribas Magyarország elemzése szerint az egész vállalati finanszírozási kultúrában pozitív irányú elmozdulás tapasztalható hazánkban: az alternatív megoldások mellett felértékelődtek a vállalatok számára a stabilitás, a kiszámíthatóság, az együttműködés és a lojalitás értékei.

Akár 1,3 milliárd forintnyi hitel energiahatékonyságra 

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 15 millió euró refinanszírozási hitelkeretet biztosít az Erste Bank Hungary számára önkormányzati energiahatékonysági projektek megvalósításához. Egy önkormányzat, vagy önkormányzati projektcég maximum 5 millió eurót vehet fel, a maximális futamidő 15 év lehet, forintban és euróban is lehet igényelni az energiaprojekthez a hitelt. A beruházás sikeres megvalósítása esetén az EBRD hitelkeretét 20 százalékos mértékig az EU vissza nem térítendő támogatása is kiegészíti.

Városi adóssághegyek: versenyfutás az idővel 

Az önkormányzatok a nemzetgazdaság jelentős és különleges szereplői: közfeladatot ellátó szervezetek, ami miatt a működésük és az ehhez kapcsolódó gazdasági megoldásaik eltérnek a piacon megszokottól. Gazdálkodási gyakorlatuk azonban sok esetben hagy(ott) kívánni valót maga után.

E-önkormányzat: Szem előtt és háttérben 

Az önkormányzatok a nemzetgazdaság jelentős és különleges szereplői: közfeladatot ellátó szervezetek, ami miatt a működésük és az ehhez kapcsolódó gazdasági megoldásaik eltérnek a piacon megszokottól. Céljaik is mások: a versenyszféra a profitoptimalizálásra, a helyhatóságok viszont ügyfél- és állampolgárbarát rendszerek megvalósítására helyezik a hangsúlyt. Épp ezért az önkormányzatok sajátos ügyfélkört jelentenek a szolgáltatók, nem utolsósorban az infokommunikációs iparág és a pénzügyi szektor cégei számára.

„Önkormányzati döntéshozatal mindenki szeme láttára!” 

A GLOBOMAX Kft., az elsősorban önkormányzati döntéshozatalt támogató rendszerek fejlesztése és üzemeltetése területén piacvezető vállalat, interaktív sajtótájékoztató keretében mutatta be legújabb, Európai Uniós támogatással létrejött fejlesztését, a MikroKam robotkamera rendszert. Az új, teljes egészében magyar fejlesztésű technológia lehetővé teszi az önkormányzati testületi ülések online és televíziós közvetítését, rögzítését. A sajtótájékoztatón bemutatásra került továbbá a www.onkormanyzati.tv weboldal is, mely az online közvetítéseken és az anyagok archiválásán túlmenően a testületi ülések jegyzőkönyveinek online dokumentálását és megosztását is lehetővé teszi a felhasználókkal.

Úttörők, túljegyezve 

Elég magányosnak érezheti magát a hazai értékpapírpiacon a Regionális Fejlesztési Vállalat (RFV): kötvénykibocsátással gondoskodik fejlesztései finanszírozásáról. Az energetikai cég - amely egy ideje a hazaiak mellett külföldi projektek sorát valósítja meg - nem a bankhitelek ellenében keresett új megoldásokat. Az önkormányzatok sem kapkodják el új kibocsátásaikat, őket inkább éppen az elmúlt évek gyakorlata hozhatja nehéz helyzetbe.

Októberben 3176 település kap új vezetőket 

Október 3-ra, vasárnapra tűzte ki a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek általános választásának időpontját csütörtökön hozott határozatában Sólyom László államfő. Az alkotmány szerint a képviselő-testület tagjainak és a polgármestereknek a választását (az időközi választás kivételével) az előző általános választást követő negyedik év október hónapjában kell megtartani.

Mérgező védelem 

Kevésbé a pénzhiány, sokkal inkább a viszálykodás az akadálya annak, hogy az önkormányzatok ivóvíz-arzénmentesítő programokra összeálljanak. Ahol nincs helyi ellentét, ott a brüsszeli haladékban bíznak.

Rend és biztonság: 2600 településőr vigyázna a rendre 

Az igazságügyi tárca számításai szerint idén 2.600-ra nő a településőrök létszáma - közölte Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

Amiről az önkormányzatoknak feltétlenül tudniuk kell! 

Október 9-10-én rendezi a lassan hagyománnyá váló polgármesteri napokat a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A kétnapos összejövetelen több mint 100 önkormányzati vezető kap hasznos információkat a következő év finanszírozási nehézségeiről, a lehetséges megoldásokról és forrásbevonási lehetőségekről.

Szentendre családbarát 

A családok érdekeinek képviselete mellett a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) minden olyan kezdeményezést támogat, amely ösztönzi a gyermekvállalást, és javítja a gyermeket nevelő nők és családok életfeltételeit. Ezért alapította meg 2005-ben a NOE a „Családbarát Önkormányzat Díjat", amelyet idén dr. Dietz Ferenc, Szentendre város polgármestere is átvehette a megtisztelő elismerést.

Bajban a hitelesek: miből segítsen az önkormányzat? 

Nem támogatta az Országgyűlés költségvetési bizottsága a testület hétfői ülésén azt az ellenzéki javaslatot, amely az idei költségvetésben 5 milliárd forintos keretet biztosított volna az önkormányzatoknak ahhoz, hogy érvényesíthessék elővásárlási jogukat a nehéz helyzetbe került, lakáshitellel rendelkező polgárok lakóingatlanának megvásárlásához.

Pénzt adnak, ha gazdagabb a szomszéd 

A decentralizált források elosztásánál 2009-ben lehetőség nyílik olyan fejlesztésekre is, amelyek célja az egyes települések, kistérségek közötti fejlettségbeli különbségek csökkentése. 

A nyugdíjasokat aktivizálná Gyenesei 

Új szemléletű, az idősek aktivitására, cselekvőképességére építő idősügyi politikát kell kialakítania az államnak és az önkormányzatoknak egyaránt - mondta dr. Gyenesei István önkormányzati miniszter Miskolc-Lillafüreden, a Nyugdíjasok Országos Képviselete tisztségviselőinek továbbképzésén.

Segítséget nyújt az állam a munkahelyek megszüntetéséhez 

A helyi önkormányzatoknál és a többcélú kistérségi társulásoknál megszűnő álláshelyek után járó felmentési idő bérének felét, a végkielégítés egészét átvállalja az állam - az erről szóló önkormányzati miniszteri rendelet a legújabb Magyar Közlönyben jelent meg.

Nem bíznak a törvényhozásban az önkormányzatok 

A falvak és az ország leszakadó térségeinek polgármesterei jóval bizalmatlanabbak a törvényhozással és az Európai Unióval szemben, mint a városok és az ország fejlettebb régiói.

Kellett a szálloda, az önkormányzat elintézte 

Megnyílt Oroszlányban a Beatrix szálloda, ahol közel ötven embert lehet elhelyezni - tájékoztatta hétfőn az MTI-t a város sajtóreferense.

Vége lehet az önkormányzatok titkolózásának 

Ne lehessen "üzleti érdekből" kizárni a nyilvánosságot - A Lehet Más a Politika (LMP) társadalmi kezdeményezés arra kérte az Alkotmánybíróságot, semmisítse meg az önkormányzati törvény egyik rendelkezését, amely "üzleti érdekre" hivatkozva lehetővé teszi a képviselőtestületeknek, hogy a közvagyon sorsáról döntő üléseikről kizárják a nyilvánosságot.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Szuper olcsó hitel érkezett

Szuper olcsó hitel érkezett 

5 százalékos kamat mellett mostantól elérhető az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát 

A Csúcs Kupa kispályás közéleti labdarúgó tornáján vett részt a Magyar Színészválogatott, a Magyar Újságírók Válogatott, a Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja, és az Üzletemberek csapata.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo