Mozgóboltot nyitna? Így fogjon hozzá

Tombol a nyár, javában tart a turistaszezon. Ez az az időszak, amikor a nyaralóhelyeket úgymond ellepik a fagylaltos kocsik , hotdog-és, hamburger árusok. Ez utóbbiak, már irodaházakban is egyre gyakrabban fellelhetőek. Milyen papírok kellenek ahhoz, hogy egy ilyen mozgóbolt működhessen és mennyibe kerül az engedély megszerzése? Utánajártunk.

Kép:Wikipédia

Különbséget kell tenni mozgóbolt és mozgóárusítás között. A mozgóbolt önjáró vagy gépjárművel vontatott, az üzlet feltételeinek megfelelő árusító hely, a mozgóárusítás pedig az, ha a kereskedő vagy megbízottja olyan eszköz segítségével viszi magával az eladásra kínált árut, amely nem minősül mozgóboltnak (pl. kosár, tricikli, fagylaltos kocsi). Mozgóárusítás csak a kereskedő üzlete szerinti település közigazgatási területén belül, a közterület tulajdonosának hozzájárulása és a termékre vonatkozó hatósági engedélyek birtokában, valamint a kereskedő nevének és székhelyének, továbbá az üzlet nevének és címének feltüntetésével végezhető. Mozgóárusítás keretében csak a kereskedő üzletében a működési engedélyben foglaltak szerint forgalmazott termék árusítható.

Amennyiben a mozgóbolt több önkormányzat illetékességi területén működik, a kereskedő a működési engedélyt a székhelye szerint illetékes jegyzőtől kérheti. Működési engedély hiányában a tevékenység nem kezdhető meg, ha mégis ez történne, fellebbezésre való tekintet nélkül elrendelik az üzlet azonnali bezárását.

Ha a mozgóbolt működési területével érintett település jegyzője a mozgóbolt működéséhez nem járul hozzá, az alapeljárás jegyzője e település tekintetében a hozzájárulást elutasító állásfoglalás figyelembevételével hozza meg a működési engedélyt kiadó határozatot. A mozgóbolt működési területével érintett települések jegyzőinek hozzájárulását a gyorsabb ügyintézés érdekében előre, magunk is csatolhatjuk a kérelemhez.

Élelmiszer, illetve vendéglátásban előállított termék mozgóárusításához, a működési engedélyen felül, az illetékes ÁNTSZ szakhatósági hozzájárulása is szükséges. (Egészen pontosan az árusítás helye szerint illetékes ÁNTSZ Intézetének szakvéleménye és az árusítás helye szerint illetékes Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás szakvéleménye.) Célszerű a hatóságot személyesen felkeresni, tanácsot kérni és az elfogadott alaprajz szerint kialakítani a mozgó járművet. Az, hogy az engedélyeket jó előre beszerezzük, a működtetőnek is megéri. Rengeteg időt és pénzt spórolhatunk azzal, hogy nem ruházunk be fölöslegesen olyan eszközbe, amit később lebontat vagy átalakít az ellenőrzést végző hatóság.

A kérelemhez szükséges mellékletek:
Egyéni vállalkozói igazolvány; gazdasági társaság esetében 30 napnál nem régebbi cégkivonat és aláírási címpéldány (30 napnál nem régebben bejegyzett cég esetén a végzés), gépkocsi esetében a forgalmi engedély (jármű törzskönyv).
A működési engedély kiadásához kapcsolódó  eljárás a kérelem előterjesztésével indul. A kérelmet személyesen, az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon, az előírt mellékletekkel (ld. keretes írásunkat) a polgármesteri hivatalban a kereskedelmi ügyintézőnél kell benyújtani. A kérelem nyomtatvány vagy ugyanitt átvehető, vagy letölthető az önkormányzat honlapjáról (Jogszabályi előírás nem kötelez ennek a nyomtatványnak a használatára, de célszerű ezt választani.)

A kérelemnek tartalmaznia kell: - a jármű típusát - a jármű (járműszerelvény ) forgalmi rendszámát - a kereskedő adószámát - statisztikai jelzőszámát - az üzlet tulajdonosát, használatának jogcímét (bérlet, haszonélvezet) - osztatlan közös tulajdon esetén az ismert tulajdonostársak nevét, címét - a folytatni kívánt üzletköri tevékenységeket, az első helyen szerepeltetve az üzlet szakmai jellegét meghatározó fő tevékenységi üzletkört - az üzlet napi/heti nyitvatartási idejét - az üzlet fő tevékenységére utaló elnevezést - mozgóbolt működési területének jegyzékét - az árusítás helye szerinti település nevét

A mozgóbolt és a mozgóárusítás működési engedély iránti kérelem illetéke: 10 ezer forint.

Online kassza mozgóárusoknak is
A mozgóárusok számára is kötelező az online kassza használata, nem szükséges, hogy a mobil kapcsolat folyamatos legyen. Az, hogy esetleg küldés közben megszakad a mobilkapcsolat, nem akadályozza a pénztárgép működését, hiszen az adatokat az AEE folyamatosan tárolja az utólagos manipulálás lehetőségének kizárásával. Az adatszolgáltatás megtörténik, amint a mobil kapcsolat helyreáll. Itt találja a részleteket.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo